PL
Celem pracy było określenie wpływu terminu zbioru na zawartość glukozy, fruktozy, sacharozy, fruktanów oraz włókna pokarmowego w bulwach topinamburu. Materiał badawczy stanowiły bulwy dwóch odmian Albik i Rubik uprawianych w latach 2000 i 2001, zbieranych w dwóch terminach jesienią i wiosną. Bulwy badanych odmian topinamburu charakteryzowały się niska zawartością glukozy i fruktozy, a wysoką sacharozy, fruktanów oraz włókna pokarmowego. Wyższy poziom sacharozy oraz włókna pokarmowego stwierdzono w bulwach zbieranych wiosną. Odwrotna tendencją zaobserwowano pod względem zawartości cukrów redukujących oraz fruktanów.
EN
The aim of the work was indication of the harvest time influence on glucose, fructose saccharose fructans and cellulose content in Jerusalem artichoke. Two kinds of artichoke „Albik" and „Rubik", grown in 2000 and 2001 and collected in spring and autumn, were research material. Examined artichokes characterized low glucose and fructose content and high saccharose, fructans and cellulose content. Higher saccharose and cellulose level was found in the artichoke collected in the springtime. The opposite tendency was observed considering reducing saccharides and fructans content.