PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 511 | 2 |

Tytuł artykułu

Okreslenie 'skurczu przechowalniczego' bulw ziemniaka

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badania obejmowały ocenę skurczu przechowalniczego, jakim ulegają bulwy ziemniaka podczas długotrwałego przechowywania. Z badań wynika, że na wartość skurczu bulw statystycznie istotny wpływ mają: czas przechowywania, warunki meteorologiczne panujące w okresie wegetacji, odmiany ziemniaków, frakcje wielkościowe bulw oraz stosowane nawozy. Zmiany skurczu w czasie przechowywania wyrazić można za pomocą funkcji wykładniczej. Większemu skurczowi ulegają bulwy mniejsze, nawożone mineralnie po sezonie wegetacyjnym, w którym wystąpił niedostatek wilgoci, odmian o krótkim okresie spoczynku i intensywnym wzroście kiełków.
EN
The study dealt with the shrinkage of potato tubers during long-term storage. Research results indicate that the period of storage, weather conditions during vegetation, potato cultivar, size fractions of the tubers and applied fertilizers significantly affected the values of shrinkage. Changes of the shrinkage during storage period can be expressed by an exponential function. More intensive shrinkage was observed in smaller tubers, fertilized with mineral fertilizers, after vegetation season insufficiently wet, and of the cultivars characterized by short resting period and intensive sprouting.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

511

Numer

2

Opis fizyczny

s.539-546,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Techniki Rolno-Spożywczej, Akademia Rolnicza, ul.Balicka 104, 30-149 Krakow

Bibliografia

  • Czerko Z., Gastoł J., Manikowski Z. 1985. Wpływ dwóch metod zbioru na trwałość przechowalniczą ziemniaków ze szczególnym uwzględnieniem uszkodzeń mechanicznych. Biul. Inst. Ziem. 33: 129-135.
  • Lisińska G. 1994. Ziemniak jako surowiec dla przemysłu, wymagania w stosunku do surowca. Post. Nauk Rol. 1: 32-40.
  • Lisińska G., Rutkowski A. 1999. Czipsy ziemniaczane. Przemysł Spożywczy 1: 42-50.
  • Marks N. 2005. Możliwość zastosowania integrowanej metody uprawy ziemniaków. Ziemniak Polski 2: 17-20.
  • Polski katalog odmian ziemniaka 1999. IHAR, Bonin.
  • Sobol Z. 2005a. Określenie strat ilościowych bulw ziemniaka. Cz. 1. Straty spowodowane kiełkowaniem. Inżynieria Rolnicza 10(70): 341-348.
  • Sobol Z. 2005b. Określenie strat ilościowych bulw ziemniaka. Cz. 2. Ubytki naturalne. Inżynieria Rolnicza 10(70): 349-357.
  • Sobol Z. 2006. Wpływ wybranych czynników na gęstość bulw ziemniaka. Acta Agrophysica (w druku).
  • Sowa-Niedziałkowska G. 1999. Wpływ wybranych czynników na zmiany ilościowe w czasie przechowywania odmian jadalnych. Konferencja naukowa „Ziemniak jadalny i dla przetwórstwa spożywczego - czynniki agrotechniczne i przechowalnicze warunkujące jakość”. Radzików, 23-25 II 1999: 96-99.
  • Sowa-Niedziałkowska G. 2000. Wpływ warunków wzrostu roślin i magazynowania bulw odmian jadalnych ziemniaka na ich trwałość przechowalniczą. Biuletyn IHAR 213: 225-232.
  • Sowa-Niedziałkowska G. 2003. Straty przechowalnicze i ich ograniczanie. Ziemniaki, nowe wyzwania. Agro Serwis, IHAR, Stowarzyszenie Polski Ziemniak, Warszawa: 73-77.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-abe9251c-a79d-4c83-8372-b0236c6da6f4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.