PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 10 |

Tytuł artykułu

Wplyw opakowania na zmiany jakosci zywnosci podczas przechowywania

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono ochronną rolę opakowania przed szkodliwym wpływem mikroorganizmów, tlenu i pary wodnej, promieniowania elektromagnetycznego (światła), uszkodzeń mechanicznych i szkodników. Szczególną uwagę poświęcono roli integracji jakości surowca oraz metod przetwarzania, utrwalania i pakowania przy produkcji żywności charakteryzującej się wysoką jakością.
EN
The article presents the preventing role of packaging material against detrimental effect of microorganisms, oxygen, water vapor, electromagnetic radiation (e.g. visible light) and mechanical damages. Special attention was paid to the role of the integration of quality of the raw materials with the methods of processing, preservation and packaging in the production of high quality foods.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

10

Opis fizyczny

s.15-19,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznan

Bibliografia

  • [1] Brody A.L.: 1996. Integrating aseptic and modified atmosphere packaging to fulfill a vision of tomorrow. Food Technol., (4), 56-65.
  • [2] Buckenham N.R.: 1990. Oxygen-absorbing closures for bottled beer shelf-life extension. Proc. Pack Alimentaire ‘90. Innovative Expositions, New Jersey, Session B-2 Cyt za: Rooney M.L.: 1993. Novel food packaging. W: Technology of Reduced-Additive Foods (ed. Smith J.). Blackie Academic Proffesional. London, 109.
  • [3] Floros J.D.: 1993. Aseptic packaging technology. W: Principles of aseptic processing and packaging. Red. P.E. Nelson, J.V. Chambers. The Food Processors Institute.Washington, DC.
  • [4] Haard N.F.: 1995. Foods as cellular systems: impact on quality and preservation. A review. J. Food Biochem., 19, 191-238.
  • [5] Kennedy J.F, Rivera Z.S. i in.: 1992. L-Ascorbic acid stability in aseptically processed orange juice in TetraBrik cartons and the effect of oxygen. Food Chem., 45, 327-331.
  • [6] Mostert M.A. i in.: 1993. Hygenic packing of food products. Trends Food Sci. Technol., 4 (12): 406-411.
  • [7] Nielsen T., Jägerstad M.: 1994. Flavour scalping by food packaging. Trends Food Sci. Technol., 6, 353-356.
  • [8] Talasila P.C., Cameron A.C.: 1995. Modeling frequency distribution of steady-state O, partial pressures in modified-atmosphere packages. J. Food Proces. Eng., 12, 199-217.
  • [9] Zagory D., Kader A.A.: 1988. Modified atmosphere packaging of fresh produce. Food Technol., 42(9), 70-77.
  • [10] Labuza T.H.: 1982. Moisture gain and loss in packaged foods. Food Technol., (4), 92-97.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-abc28ed8-b920-4de1-9666-a4d227909f6a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.