PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 46 | 2 |

Tytuł artykułu

Oznaczanie alternariotoksyn w wybranych surowcach i przetworach owocowo-warzywnych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wykonano badania mające na celu wstępną ocenę występowania w Polsce alternariolu i jego eteru metylowego w owocach, warzywach i ich przetworach. Do tego celu opracowano metodę oznaczania alternariotoksyn przy zastosowaniu techniki chromatografii cienkowarstwowej dwukierunkowej.
EN
The purpose of the study was the assessment of Alternaria-mycotoxins contamination in some raw and processed plant products. The analytical method for detection of alternariol (AОН) and alternariol methyl ether (AME) is described. After extraction and puryfication of sample crude extracts by column chromatography on silica gel, the qualitative and quantitative analyses were carried out by two-dimensional TLC. There were 110 samples analyzed - 44 (included 32 moulded) raw plant samples and 56 processed plant products. Levels of alternaria-mycotoxins found in fruits and tomatoes visibly rotten ranged between 3 do 420 µg/kg for AOH and 10 to 100 µg/kg for AME. Trace amounts of AOH were detected in 3 samples of processed products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

46

Numer

2

Opis fizyczny

s.129-133,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, 02-532 Warszawa, ul.Rakowiecka 36
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-ab806b5b-a0c6-4831-b86d-6c96da2e9916
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.