PL
Scharakteryzowanie zdolności ziarniaków pszenicy oraz nasion lucerny i soi do wiązania żelaza podczas kiełkowania w warunkach stresu abiotycznego. Kiełkowanie przeprowadzano w roztworach 0-25 mM FeSO4. Kumulację żelaza w skiełkowanych ziarniakach i nasionach oceniano przy zastosowaniu płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej. Największą zawartość żelaza stwierdzono w skiełkowanych nasionach lucerny, natomiast najmniejszą w kiełkach pszenicy. W optymalnych dla wzrostu warunkach zawartość żelaza w skiełkowanej lucernie była ponad 260-krotnie wyższa niż dla nasion, dla skiełkowanej soi 28 razy wyższa i dla kiełków pszenicy 21 razy wyższa. Otrzymane kiełki mogą stać się źródłem żelaza w suplementowaniu żywności.
EN
The ability of wheat grain, alfalfa and soya bean seeds to iron accumulation during germination in abiotic stress conditionsnis presented. Germination was carried out in 0-25 mM FeSO4 solution. Iron accumulation in sprouted seeds and grain was determined using flame atomic absorption spectrometry. The highest iron concentration was observed for alfalfa sprouts, the lowest for wheat-germs. In optimal grow condition iron content in alfalfa seeds sprouts was 260 times higher than for seeds, for soya bean sprouts 28 times higher and for wheat-germs 21 times higher. Prepared sprouts are potential source of iron for food supplementation.