EN
Four rats were fed with liver only (liver rats) and four rats were fed with beef only (beef rats) during the first three months of their lives. Thus, they were deprived of a variety of food tastes. The rats were then trained in instrumental conditioning. After finishing the training with the liver reward, the liver rats were not able to extinguish the response, however, after achieving a criterion performance with the beef reward, the extinction of the response was very easy in those rats. The opposite data were obtained in the beef rats. These results show that liver was more palatable than beef for deprived rats. In contrast, there was no difference in palatability between liver and beef in another four rats non-deprived of a variety of food tastes.
PL
Cztery szczury karmiono wyłącznie pokarmem o smaku wątróbki (szczury L) oraz cztery inne szczury karmiono wyłącznie pokarmem o smaku wołowiny (szczury B) podczas pierwszych trzech miesięcy ich życia; zwierzęta te były zatem deprywowane od różnorodności smaków pokarmów. Szczury trenowano następnie zgodnie z procedurą warunkowania instrumentalnego z zastosowaniem nagrody pokarmowej o smaku wątróbki (nagroda L) u szczurów L, i z zastosowaniem nagrody o smaku wołowiny (nagroda B) u szczurów B. Po zakończeniu treningu z nagrodą L, szczury L nie były zdolne do wygaszenia reakcji instrumentalnej; jednakowoż, po osiągnięciu kryterium z nagrodą B, wygaszanie reakcji było bardzo łatwe. Przeciwstawne wyniki otrzymano u szczurów B. Otrzymane rezultaty wykazują, iż pokarm L był smaczniejszy aniżeli pokarm B dla szczurów deprywowanych. U czterech pozostałych szczurów, niedeprywowanych od różnorodności smaków pokarmów (szczury V), nie zaobserwowano różnicy w smacznościach obu pokarmów.