PL
W pracy badano wpływ kąpieli w wodzie utlenionej na jakość selera korzeniowego w postaci wiórków pakowanych w atmosferze modyfikowanej. Stwierdzono, źe moczenie w H202 oraz pakowanie w atmosferze modyfikowanej zawierającej C02 spowodowało poprawę jasności L*, cech sensorycznych oraz jakości mikrobiologicznej wiórków selera w porównaniu z próbami moczonymi w wodzie destylowanej, pakowanymi w atmosferze powietrza. Najbardziej efektywna w hamowaniu wzrostu mikroflory wiórków okazała się atmosfera zawierająca 10% C02 2% 02 i N2 do 100%.
EN
The aim of this work was to determine the effect of immersion in hydrogen peroxide on the quality of the shredded celeriac packaged in modified atmosphere. It was found that the immersion in H202 solutions and modified atmosphere packaging containing C02 improved lightness L*, sensory attributes and microbiological quality of the product in comparison with other samples immersed in distilled water and packaged in the air. Atmosphere containing 10% C02, 2% 02 and 88% N2 was the most effective in the inhibition of the growth of microorganisms of the shredded celeriac.