PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 02 | 2 |

Tytuł artykułu

Wplyw moczenia w wodzie utlenionej oraz pakowania w atmosferze modyfikowanej na przedluzenie trwalosci selera korzeniowego malo przetworzonego

Warianty tytułu

EN
The influence of immersion in hydrogen peroxide and modified atmosphere packaging on the shelf - life of minimally processed celeriac

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy badano wpływ kąpieli w wodzie utlenionej na jakość selera korzeniowego w postaci wiórków pakowanych w atmosferze modyfikowanej. Stwierdzono, źe moczenie w H202 oraz pakowanie w atmosferze modyfikowanej zawierającej C02 spowodowało poprawę jasności L*, cech sensorycznych oraz jakości mikrobiologicznej wiórków selera w porównaniu z próbami moczonymi w wodzie destylowanej, pakowanymi w atmosferze powietrza. Najbardziej efektywna w hamowaniu wzrostu mikroflory wiórków okazała się atmosfera zawierająca 10% C02 2% 02 i N2 do 100%.
EN
The aim of this work was to determine the effect of immersion in hydrogen peroxide on the quality of the shredded celeriac packaged in modified atmosphere. It was found that the immersion in H202 solutions and modified atmosphere packaging containing C02 improved lightness L*, sensory attributes and microbiological quality of the product in comparison with other samples immersed in distilled water and packaged in the air. Atmosphere containing 10% C02, 2% 02 and 88% N2 was the most effective in the inhibition of the growth of microorganisms of the shredded celeriac.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

02

Numer

2

Opis fizyczny

s.129-137,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 31, 61-624 Poznan
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Baryłko-Pikielna N., 1975. Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT Warszawa.
  • Burbianka M., Pliszka A.,1983. Mikrobiologia żywności. PZWL, 223-458.
  • Czapski J., 1996. Warzywa i owoce mało przetworzone (1). Przem. Ferment. Owoc. Warz. 8, 30-32.
  • Czapski J., 1998. Utrwalanie żywności. W: Opakowania żywności. Red. B. Czerniawski, J. Michnie wicz, Czeladź.
  • Fik M., 1995. Zastosowanie modyfikowanej atmosfery do przedłużania trwałości produktów spożywczych. Przem. Spoż. 11, 421-424.
  • Graham D.M., 1997. Use of ozon for food processing. Food Technol. 51, 72-75.
  • Juven B.J., Person M.D., 1996. Antibacterial effects of hydrogen peroxide and method for its detection. J. Food Protect. 11, 1233-1241.
  • Libudzisz Z., Kowal K., 2000. Mikrobiologia techniczna. Wyd. P. Łódź., 418-419.
  • Reina L.D., Fleming H.P., Humphries E.G., 1995. Microbiological control of cucumber hydrocooling water with chlorine dioxide. J. Food Protect. 58, 541-546.
  • Sapers G.M., Simmons G.F., 1998. Hydrogen peroxide disinfection of minimally processed fruits and vegetables. Food Technol. 52, 48-52.
  • Sapers G.M., Miller R.I., Pilizota V., Matrazzo A.M., 2001. Antimicrobial treatments for minimally processed cantaloupe melon. Food Microbiol. Safety, 345-349.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aaf9fc63-cacc-48f6-9ccb-226ed9bbfe56
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.