PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 20 | 1 |

Tytuł artykułu

Zuzycie energii i wody w zakladach przetworstwa drobiarskiego

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Electrical energy and water consumption in poultry processing plants

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W zaprezentowanym artykule zawarto syntezę wyników dostępnych badań nad zużyciem nośników energii i wody w zakładach przetwórstwa drobiarskiego otrzymanych w rezultacie stosowania różnych metod badawczych. Przedstawiono metodykę i wy¬niki badań nad zmiennością zużycia energii i wody w polskich zakładach o zróżnicowanym rocznym przerobie drobiu. Wyjaś¬niono wpływ przerobu drobiu na zużycie nośników energii i wody. Otrzymane wyniki uzupełniają dotychczasowy stan wiedzy i postęp jaki nastąpił w zakresie zmniejszania zużycia nośników energii. Wyniki te można wykorzystać do określania standardów środowiskowych, efektywności energetycznej, ekoefektywności oraz prognozowania zużycia nośników energii decydujących o kosztach produkcji.
EN
This paper comprises a synthesis of the outcome of research available on electrical energy and water consumption in poultry processing plants, obtained as a result of applying various research techniques. The methodology and research outcome were presented with respect to variability of electrical energy and water consumption in Polish poultry proces¬sing plants with different annual poultry throughput values. The impact of poultry throughput on consumption of electri¬cal energy and water carriers was explained. The outcome obtained supplements the up-to-date knowledge and progress levels in reducing energy carriers consumption. These results can be usedfor the determination of environmental standards, energetic effectiveness, eco-effectiveness, and forecasting the energy carriers consumption - decisive factors with respect to manufacturing costs.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

20

Numer

1

Opis fizyczny

s.41-46,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Amorim A.K.B., De Nardi I.R., Del Nery V., 2007,WATER CONSERVATION AND EFFLUENT MINIMIZATION: CASE STUDY OF A POULTRY SLAUGHTERHOUSE. RESOURCES, CONSER¬VATION & RECYCLING, 51, 93-100.
  • [2] BIANCHI M., CHERUBINI F., DE PASCALE A., PERET- TO A., ELMEGAARD B., 2006, Cogeneration from po¬ultry industry wastes: Indirectly fired gas turbine application. Energy, 31, 1417-1436.
  • [3] CORRY J.E.L., JAMES S. J., PURNELL G., BARBEDO-PIN- TO C.S., CHOCHOIS Y., HOWELL M., JAMES C., 2007, Surface pasteurization of chicken carcasses using hot water. Journal of Food Engineering, 79, 913-919.
  • [4] DROŻDŻ B., WOJDALSKI J., 2004, Selected aspects of energy consumption in poultry processing plants. An¬nals of Warsaw Agricultural University, Agriculture (Agricultural Engineering), Warsaw, 45, 69-74.
  • [5] DROŻDŻ B., WOJDALSKI J., SAWICKI J., GUJSKI G., 2006, Czynniki technologiczne wpływające na zużycie wody w zakładzie przetwórstwa drobiarskiego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, Wyższa Szkoła Menedżerska, Warszawa, 1, 51-54.
  • [6] DYREKTYWA 2006/32/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 5 kwietnia 2006 r. w sprawie efektywno¬ści końcowego wykorzystania energii i usług energe¬tycznych oraz uchylająca dyrektywę Rady 93/76/EWG.
  • [7] FRITZSON A., BERNTSSON TH., 2006, Energy effi¬ciency in the slaughter and meat processing industry — opportunities for improvements in future energy markets. Journal of Food Engineering, 77, 792-802.
  • [8] GUIDANCE FOR THE POULTRY PROCESSING SECTOR. 2003, Environment Agency. Bristol (www.environment-agen- cy.gov.uk).
  • [9] IFC - WORLD BANK GROUP. 2007. Environmental, Health, and Safety Guidelines for Poultry Processing. April 30, 1-18.
  • [10] JAISWALL S., BENSON E.R., BERNARD J.C., VAN WICKLEN G.L. 2005. Neural Network Modelling and Sensitivity Analysis of a Mechanical Poultry. Catching System Biosystems Engineering, 92 (1), 59-68.
  • [11] JAMES C., VINCENT C., DE ANDRADE LIMA T.I., JAMES S.J. 2006. The primary chilling of poultry carcasses — a review. International Journal of Refrigeration, 29, 847¬862.
  • [12] JEKAYINFA S. O. 2007. Energetic Analysis of Poultry Processing Operations. Leonardo Journal of Sciences, Issue 10, 77-92.
  • [13] MARCOTTE M. TAHERIAN A.R., KARIMI Y. 2008. Ther- mophysical properties of processed meat and poultry products. Journal of Food Engineering, 88, 315-322.
  • [14] MATSUMURA E.M., MIERZWA J.C. 2008. Water conser¬vation and reuse in poultry processing plant — A case study. Resources. Conservation and Recycling, 52, 835¬842.
  • [15] NERY V., DE NARDI I.R., DAMIANOVIC M.H.R.Z., POZZI E., AMORIMD A.K.B., ZAIAT M. 2007. Long-term ope¬rating performance of a poultry slaughterhouse waste¬water treatment plant. Resources. Conservation & Re¬cycling, 50, 102-114.
  • [16] PAGAN R., RENOUF M., PRASAD P. 2002. Eco-efficiency manual for meat processing. Meat and Livestock Au¬stralia Ltd..
  • [17] PELLETIER N. 2008. Environmental performance in the US broiler poultry sector: Life cycle energy use and greenhouse gas, ozone depleting, acidifying and eu- trophying emissions. Agricultural Systems, 98, 67-73.
  • [18] RAMIREZ C.A., PATEL M., BLOK K. 2006. How much energy to process one pound of meat? A comparison of energy use and specific energy consumption in the meat industry of four European countries. Energy, 31, 2047¬2063.
  • [19] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 19 czerwca 2004 r. w sprawie wymagań wetery¬naryjnych przy produkcji mięsa drobiowego. Dz.U. nr 156 poz. 1636.
  • [20] SALMINEN E., RINTALA J. 2002. Anaerobic digestion of organic solid poultry slaughterhouse waste — a review. Bioresource Technology, 83, 13-26.
  • [21] SINGH R.P. 1986. Energy accounting of food processing operations (in Energy in Food Processing. Elsevier. Amsterdam - Oxford - New York - Tokyo, 26).
  • [22] SOMSEN D., CAPELLE A., TRAMPER J. 2004. A. Pro¬duction yield analysis — a new systematic method for improvement of raw material yield. Trends in Food Sciences & Technology, 15, 267-275.
  • [23] SOMSEN D., CAPELLE A., TRAMPER J. 2004. B. Pro¬duction yield analysis in the poultry processing industry. Journal of Food Engineering, 65, 479-487.
  • [24] STAŃKO S. 2009. Podaż i popyt w Europie a perspekty¬wy produkcji rolniczej w Polsce. Biuletyn Informacyj¬ny ARR, Warszawa, 4 (214), 45.
  • [25] TRUCHLIŃSKI J., PODGÓRSKI W., KOPER R., LEBIEDO- WICZ W. 2001. Bioenergetyczne aspekty produkcji broj¬lerów kurzych. MOTROL, Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa, Tom IV. Lublin, 333-340.
  • [26] WOJDALSKI J., DROŻDŻ B. 2006. Podstawy analizy energochłonności produkcji zakładów przemysłu rol¬no-spożywczego. MOTROL, Motoryzacja i Energetyka Rolnictwa, Tom 8A. Lublin, 294-304.
  • [27] WOJDALSKI J., DROŻDŻ B., POWĘZKA A. 2009. Effecti¬veness of energy and water consumption in a poultry processing plant. TEKA Commission of Motorization and Power Industry in Agriculture. Polish Academy of Sciences Branch in Lublin (TEKA Komisji Motoryzacji i Energetyki Rolnictwa. Polska Akademia Nauk oddział w Lublinie), Lublin, vol. IX, 395-402.
  • [28] WS ATKINS INT., 1998A. Ochrona środowiska w prze¬myśle drobiarskim. FAPA, Warszawa, 60.
  • [29] WS ATKINS INT. 1998B. Ochrona środowiska w przemy¬śle rolno-spożywczym. Standardy środowiskowe. FAPA, Warszawa, 37-41, 78, 82, 85, 87, 105.
  • [30] YETILMEZSOY K., SAKAR S. 2008. Development of empirical models for performance evaluation of UASB reactors treating poultry manure wastewa¬ter under different operational conditions. Journal of Hazardous Materials, 153, 532-543.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aaa2e419-75b6-44f5-b0fd-a9c27b4e96d9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.