PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 26 |

Tytuł artykułu

Znaczenie i rola suplementacji wapniem w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Numer

26

Opis fizyczny

s.30-39,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor

Bibliografia

  • 1. Badurski J., Sawicki A., Boczoń S.: Osteoporoza. Białystok, Osteoprint, 1994, 12.
  • 2. Calcium: role in prevention questionable. Lunar News. Autumn 1998, 22.
  • 3. Compston J.E.: The role of vitamin D and calcium supplementation in the prevention of osteoporotic fracture in the elderly. Clin. Endo. 1995, 43, 393.
  • 4. Dawson-Hughes B.: Vitamin D and calcium - recommended intake for bone health. Osteoporosis Int. 1998, Suppl. 8, S30.
  • 5. Lorenc R.S.: Metabolizm wapnia w układzie kostnym. Polski Tygodnik Lekarski 1995., 44-47, 48.
  • 6. Lorenc R.S.: Udział i znaczenie homeostazy wapniowo-fosforanowej w akumulacji i dojrzewaniu tkanki kostnej. Postępy w Pediatrii 1998, 6, 19.
  • 7. Lorenc R.S., Kłocińska K.: Rola wapnia w patogenezie i profilaktyce osteoporozy. Kosmos 1997, 46(4), 549.
  • 8. Marcus R., Feldman D., Kelsey J. (pod red.): Osteoporosis. London, Academic Press, 1996, 1159.
  • 9. Mc Kane W.R., Khosla S., Egan K.S. i wsp.: Role of calcium intake in modulating age - related increases in parathyroid function and bone resorption. J. Clin. Endo. Med. 1996, 81(5), 1699.
  • 10. Meunier P.J.: Calcium and vitamin D are effective in preventing fractures in elderly people by reversing senile secondary hyperparathyroiditism. Osteoporosis Int. 1998, Suppl. 8, 1.-
  • 11. Nelson D.A.: An anthropological perspective on optimizing calcium consumption for the prevention of osteoporosis. Osteoporosis Int. 1996, 6, 325.
  • 12. Optymalna podaż wapnia. Stanowisko National Instytutes of Health. Medycyna Praktyczna 1997, 5(75), 69.
  • 13. Sawicki A., Rutkowska U., Zdrójkowska B. i wsp.: Spożycie wapnia z mleka i jego przetworów w powiązaniu z występowaniem osteoporozy u kobiet. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 1, 63.
  • 14. Symons H.: Nutritional value of yogurt and fermented milks. World Newsletter 1993, 2, 2.
  • 15. Turlejska H.: Mleko i jego przetwory w żywieniu człowieka. Bezpieczna Żywność 1996, 1-2, 31.
  • 16. Ziemlański Ś.: Podstawy prawidłowego żywienia człowieka. Warszawa, Instytut Danone, 1998, 43.-

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aa1a28cf-d108-41de-92cb-168316709c90
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.