PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 14 | 1 |

Tytuł artykułu

Rola wody w przetworstwie zywnosci, zywieniu i zdrowiu czlowieka. Czesc I. Naturalne wody mineralne i zrodlane

Warianty tytułu

EN
The role of water food processing, nutrition and human health. Part I. Natural mineral waters and spring waters

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono charakterystykę i klasyfikację naturalnych wód mineralnych, źródlanych i stołowych oraz omówiono właściwości zdrowotne i przeznaczenie tych wód. Na tle aktualnych uregulowań prawnych krajowych i unijnych omówiono aspekty znakowania. Przedstawiono podstawową charakterystykę rynkowych wód naturalnych, uwzględniając zawartość magnezu i wapnia oraz zanieczyszczenie azotanami i azotynami.
EN
The publication contains characteristics and a classification of natural mineral waters and spring and table waters as well as their health benefits and intended usage. Product labeling and labeling has been analyzed in comparison to national and EU regulations. A basic summary of mineral waters available on the market is presented, with emphasis on magnesium and calcium content and nitrate contamination.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

1

Opis fizyczny

s.13-17,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bogacz A.: Wody butelkowane. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 6, str. 20, 2001.
  • [2] Bortkun O.: Rynek butelkowanych wód pitnych w Polsce. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 6, str. 21, 2001.
  • [3] Commission Directive 2003/40/EC of 16 May 2003 es-tablishing the list, concentration limits and labeling re-quirements for the constituents of natural mineral waters and the conditions for using ozone-enriched air for the treatment of natural mineral waters and spring waters. Official Journal of the European Communities, L 126.
  • [4] Council Directive 80/777/EEC of 15 July 1980 on the ap-proximation of the lows of the Member States relating to the exploitation and marketing of natural mineral waters. Official Journal of the European Communities, L 229.
  • [5] Directive 96/70/EC of the European Parliament and of the Council of 28 October 1996 amending Council Di-rective 80/777/EEC on the approximation of the lows of the Member States relating to the exploitation and marketing of natural mineral waters. Official Journal of the European Communities, L 299.
  • [6] Drobnik M., Latour T.: Wpływ wody dejonizowanej na stan zdrowotny ludności. Roczniki PZH. 53 nr 2, str. 187-195, 2002.
  • [7] Gawęcki J., Hryniewiecki L. (red.): Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN, Warszawa, 1988.
  • [8] Gulińska E., Sińska B., Roszkowski W.: Woda - niezbędny składnik prawidłowej diety osób starszych. Przemysł Spożywczy, 5, str. 40-42, 2003.
  • [9] Latour T.: Wody butelkowane - aktualne wymagania jakościowe i sanitarne. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 1, str. 44-46, 1999.
  • [10] Latour T.: Nie tylko gaszą pragnienie. Przegląd Gastronomiczny, 6, str. 7 i 11, 2000.
  • [11] Latour T.: Wody butelkowane nasycone dwutlenkiem węgla - rodzaje, właściwości, przeznaczenie. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 6, str. 12-13, 2001.
  • [ 12] Latour T.: Zasady klasyfikacji i wymagania jakościowe oraz produkcyjne odnoszące się do wód butelkowanych w przepisach Unii Europejskiej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 10, str. 35-37, 2002.
  • [13] Motyka G.: Charakterystyka i klasyfikacja polskich naturalnych wód mineralnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 7, str. 14-17, 2000.
  • [14] Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 16.12.02 w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych. Dziennik Ustaw nr 220, poz. 1856.
  • [15] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 19 listopada 2002 w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Dziennik Ustaw nr 203
  • [16] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 18.04.03 w sprawie szczególnych warunków sanitarnych oraz wymagań w zakresie przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji lub w obrocie naturalnymi wodami mineralnymi i naturalnymi wodami źródlanymi. Dziennik Ustaw nr 89, poz. 842.
  • [17] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29.04.04 w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych. Strona internetowa Ministerstwa Zdrowia. W chwili złożenia artykułu do druku Rozporządzenie nie zostało opublikowane.
  • [18] Śmigiel-Papińska D., Wójciak R.W., Krejpcio Z.: Wody mineralne jako źródło przyswajalnego wapnia i magnezu. Bromat. Chem. Toksykol., XXXIV, 2, str. 105-109, 2001.
  • [19] Testy wód niegazowanych, Świat Konsumenta, nr 6/ 2002, nr 6/2003.
  • [20] Tucholska A.: Rynek wody mineralnej. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 6, str. 16, 2002.
  • [21] Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 maja 2000. Dziennik Ustaw nr 63, poz. 634 z aktualizacjami.
  • [22] Wojtaszek T.: Cudowne przeobrażania wód mineralnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- Warzywny, 6, str. 10-12 [a], 2001.
  • [23] Wojtaszek T. : Znaczenie składników wód mineralnych dla zdrowia człowieka. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 6, str. 18-19 [b], 2001.
  • [24] Wojtaszek T.: Propozycje zmian w przepisach dotyczących wód mineralnych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 11, str. 32-33 [b], 2002.
  • [25] Wojtaszek T.: Wymagania obowiązujące przy produkcji naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych oraz wód stołowych (mineralizowanych). Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 6, str. 12-13 [a], 2002.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-aa0e1d01-c17d-4e42-8911-a49a81002d5b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.