PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Polifenole o wlasciwosciach przeciwutleniajacych i prozdrowotnych w odmianach chmielu stosowanych do produkcji piwa w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Low molecular polyphenols with antioxidant and positive to health effects in some hop varieties used for production of Polish beer

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano poziom zawartości składników polifenoli o właściwościach przeciwutleniających i prozdrowotnych w próbkach niektórych odmian chmielu ze zbiorów 2005: chmielu aromatycznego Lubelski (polska odmiana) i Perle (niemiecka odmiana) oraz chmielu goryczkowego Marynka (polska odmiana), Magnum i Taurus (niemieckie odmiany). Oznaczenie niskocząsteczkowych składników polifenoli wyekstrahowanych z odmian chmielu: kwasu galusowego, para-hydroksy-benzoesowego, 2,5-dihydroksybenzoesowego, waniliowego, syringinowego, cynamonowego, kumarowego, chlorogenowego, ferulowego, katechiny, epikatechiny i kwercetyny przeprowadzono na chromatografie cieczowym HPLC f- my Knauer wyposażonym w detektor DAD UV Smartline 8-2600 i program sterujący EUROCHROM 2000 Basic Edition V3.05. Uzyskane wyniki oznaczeń wskazują na istotne różnice w poziomie zawartości składników polifenoli w badanych odmianach chmielu stosowanych do produkcji piwa krajowego. Najwyższą ogólną zawartość zidentyfikowanych składników polifenoli wykazała odmiana Lubelski i Perle (234,7 mg/100 g i 227,7 mg/100 g), wyraźnie mniej odmiana Marynka (154,8 mg/100 g), a najmniej odmiana Magnum (122,5 mg/100 g) i Taurus (131,8 mg/100 g). Zawartość składników polifenoli w odmianach chmielu może być cennym parametrem jakościowym określającym ich stopień przydatności do produkcji piwa o dobrej stabilności smakowo - zapachowej, a także potencjalnie prozdrowotnych właściwościach.
EN
There was detemined a content of low molecular polyphenols with antioxidant and positive to health effects in some hop varieties from crop 2005, used for production of Polish beer: Lubelski aroma hop (Polish varietie), Perla aroma hop (German varietie) Marynka bitter hop (Polish varietie), Magnum and Taurus bitter hops (German varieties) Using HPLC of Knauer supplied with a UV-diode-array detector (DAD) and software EUROCHROM 2000 Basic Edition V 3.05 were recognized the following polyphenols: gallic acid, p-hydroxybenzoic acid, 2,5-dihydroxybenzoic acid, vanillic acid, syringic acid, cinnamic acid, coumaric acid, chlorogenic acid, ferulic acid, catechin, epicatechin and quercetin. The results suggest, that there are significant differences in content of those polyphenols in hops, used for production of Polish beer. The highest content of polyphenols was detected in Lubelski and Perla hops (234,7 mg/100 g and 227,7 mg/100 g), significantly less in Marynka hop (154,8 mg/100 g) and the least in Magnum hop (122,5 mg/100 g) and Taurus hop (131,8 mg/100 g) The content of polyphenols in different hop varieties may be very valuable quality information for establishing beer production usability, stability of taste and flavour and potentially even positive to health effects.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1339-1345,rys.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Back W., Franz O.: DPPH-scavenging activity of beer and polyphenols measured by ESR, Proceeding of the 28th EBC Congress, Budapeszt 2001.
  • 2. Caroline J. inni: Healthy drinks? -beer and cider antioxidants, Proceeding of the 28th EBC Congress, Budapeszt 2001.
  • 3. De Keukeleire D. i inni: Prenylated hop flavonoids are key agents in relation to health beneficial properties of beer, Proceeding of the 28th EBC Congress, Budapeszt 2001.
  • 4. Forster A., Beck B., Schmidt R.: Untersuchungen zu Hopfenpolyphenolen, Proceeding of the 25th EBC Congress, Bruksela 1995.
  • 5. Forster A. i inni: „Über die Zusammensetzung von niedermolekularen Polyphenolen in verschiedenen Hopfensorten und zwei Anbaugebieten“, Monatschrift für Brauwissenschaft, 2002, 5/6, 98-108.
  • 6. Forster A i inni.: „Hop polyphenols”, Hopfenrundschau International, 1999, 68-74.
  • 7. Forster A.: „Polyphenole in Saazer Hopfen“, Chmielarstvi, 2002, 45-51.
  • 8. Forster A. i inni: „Was ist dran an den antioxidativen Eigenschaften von Hopfen?“, Deutsche Fassung des Textes C zum Poster beim 28. EBC- Congress, Budapest 2001.
  • 9. Forster A., Beck B., Massinger S.: „Low molecular weight polyphenols during hop growth”, Brauwelt International, 2006, 1.
  • 10. Gamal-Eldeen i inni: Antioxidant and radical-scavenging potential of phenolic constituents of beer, Proceeding of the 28th EBC Congress, Budapeszt 2001.
  • 11. Janeczko Z.: Polifenole roślinne w terapii schorzeń., Panacea, lipiec 2004.
  • 12. Materiały Konferencji Naukowej: „Naturalne przeciwutleniacze: od surowca do organizmu”, Poznań 29 – 30.01.2007.
  • 13. Mikyska A. i inni: The role of polyphenols and oxidation processes in brewhouse on beer quality, Proceeding of the 28th EBC Congress, Budapeszt 2001.
  • 14. Mogens L.: Do polyphenols influence the flavour stability of beer?, Proceeding of the 27th EBC Congress, Cannes 1999.
  • 15. Pratt D. E., Hudson B. J. F.: Natural antioxydants not exploited commerciallt. In Food antioxidants Elsev. Sci. Pub. LTD, New York, 1990, 171.
  • 16. Vercauteren J.: Polyphenols, Proceeding of the 27th EBC Congress, Cannes 1999.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a9d06598-da02-4fe1-92d7-6b36918637d9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.