PL
Badano poziom zawartości składników polifenoli o właściwościach przeciwutleniających i prozdrowotnych w próbkach niektórych odmian chmielu ze zbiorów 2005: chmielu aromatycznego Lubelski (polska odmiana) i Perle (niemiecka odmiana) oraz chmielu goryczkowego Marynka (polska odmiana), Magnum i Taurus (niemieckie odmiany). Oznaczenie niskocząsteczkowych składników polifenoli wyekstrahowanych z odmian chmielu: kwasu galusowego, para-hydroksy-benzoesowego, 2,5-dihydroksybenzoesowego, waniliowego, syringinowego, cynamonowego, kumarowego, chlorogenowego, ferulowego, katechiny, epikatechiny i kwercetyny przeprowadzono na chromatografie cieczowym HPLC f- my Knauer wyposażonym w detektor DAD UV Smartline 8-2600 i program sterujący EUROCHROM 2000 Basic Edition V3.05. Uzyskane wyniki oznaczeń wskazują na istotne różnice w poziomie zawartości składników polifenoli w badanych odmianach chmielu stosowanych do produkcji piwa krajowego. Najwyższą ogólną zawartość zidentyfikowanych składników polifenoli wykazała odmiana Lubelski i Perle (234,7 mg/100 g i 227,7 mg/100 g), wyraźnie mniej odmiana Marynka (154,8 mg/100 g), a najmniej odmiana Magnum (122,5 mg/100 g) i Taurus (131,8 mg/100 g). Zawartość składników polifenoli w odmianach chmielu może być cennym parametrem jakościowym określającym ich stopień przydatności do produkcji piwa o dobrej stabilności smakowo - zapachowej, a także potencjalnie prozdrowotnych właściwościach.
EN
There was detemined a content of low molecular polyphenols with antioxidant and positive to health effects in some hop varieties from crop 2005, used for production of Polish beer: Lubelski aroma hop (Polish varietie), Perla aroma hop (German varietie) Marynka bitter hop (Polish varietie), Magnum and Taurus bitter hops (German varieties) Using HPLC of Knauer supplied with a UV-diode-array detector (DAD) and software EUROCHROM 2000 Basic Edition V 3.05 were recognized the following polyphenols: gallic acid, p-hydroxybenzoic acid, 2,5-dihydroxybenzoic acid, vanillic acid, syringic acid, cinnamic acid, coumaric acid, chlorogenic acid, ferulic acid, catechin, epicatechin and quercetin. The results suggest, that there are significant differences in content of those polyphenols in hops, used for production of Polish beer. The highest content of polyphenols was detected in Lubelski and Perla hops (234,7 mg/100 g and 227,7 mg/100 g), significantly less in Marynka hop (154,8 mg/100 g) and the least in Magnum hop (122,5 mg/100 g) and Taurus hop (131,8 mg/100 g) The content of polyphenols in different hop varieties may be very valuable quality information for establishing beer production usability, stability of taste and flavour and potentially even positive to health effects.