PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 08 |

Tytuł artykułu

Rynkowe produkty spozywcze o wzbogaconej wartosci odzywczej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Największą grupę produktów o wzbogaconej wartości odżywczej stanowiły soki i napoje owocowe, a następnie koncentraty spożywcze i przetwory mleczarskie. Analizowane produkty najczęściej wzbogacano w witaminy, a następnie składniki mineralne i inne substancje, takie jak: L-karnityna, kofeina, błonnik, probiotyki.
EN
The biggest group of products of enriched nutritive value contained juices and fruit drinks, then there were instant foods and dairy products. The analysed products were predominantly enriched in vitamins, mineral elements and other substances, such as L-carnitine, caffeine, fibre and probiotics.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

08

Opis fizyczny

s.74-76,78,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Dietetyki i Żywności Funkcjonalnej, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Blum M.: 1996. Designing foods for better health. Food Ingridients, (3), 25-27.
  • [2] Blum M.: 1997. Food Fortyfication - a key strategy to end micronutrient malnutrition. Nutriview. F. Hoffmann - La Roche Ltd, Base, Switzerland.
  • [3] Gawęcki J., Krejpcio Z.: 2000. Biologiczna ocena efektywności wzbogacania żywności w składniki odżywcze. Sesje Naukowe pt. Kongres 2000 Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka. Warszawa, 26-28 kwietnia, 98.
  • [4] Nadolna I., Przygoda B.: 2000. Podstawy żywieniowe wzbogacania żywności, Sesje naukowe pt.: KONGRES 2000 Polskiej Gospodarki Żywnościowej i Nauki o Żywieniu Człowieka. Warszawa, 26-28 kwietnia, 97.
  • [5] Świderski F. (red.) i wsp.: 1999. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. WNT, Warszawa.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a9bd560b-5d01-42db-bc46-e49ed1efab78
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.