PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 50 | 05 |

Tytuł artykułu

Radiacja zywnosci na swiecie

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule zwrócono uwagę na te punkty programu sesji ICGFI, które ilustrują postęp radiacyjnego utrwalania żywności na świecie. Dekontaminacja przypraw oraz hamowanie kiełkowania ziemniaków, cebuli i czosnku - to najczęściej stosowane metody radiacji żywności na świecie. Wspólnie z IOCU podjęto wysiłek przygotowania materiałów edukacyjnych dla konsumentów oraz specjalnej broszury dla producentów żywności. ICGFI kontynuować będzie szkolenia specjalistów na kursach FIPCOS, przeznaczonych dla inspektorów kontroli jakości żywności. Planowane posiedzenie JECFI jesienią 1996 r. poświęcone będzie zaakceptowaniu dawki napromieniania żywności wyższej od 10 kGy oraz zwiększeniu energii promieniowania X z 5 MeV do 7,5 MeV.
EN
This paper describes the most important topics of the Meeting, refering to the progress in food irradiation. Decontamination of spices and sprout inhibition of potatoes, onions and garlic are the widest permitted food irradiation technologies in the world. The progress in the preparation of a booklet on food irradiation for consumers was made together with IOCU as well as the progress in the preparation of a leaflet on „Food Irradiation and the Food Industry ". ICGFI decided to continue FIPCOS training for food inspectors and to organize in autumn 1996 JECFI Meeting to consider increase of the energy of X- rays from 5 MeV to 7,5 MeV and increase of the total absorbed dose above 10 kGy.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

50

Numer

05

Opis fizyczny

s.34-35,tab.

Twórcy

autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a973b85f-4cc2-4d78-8f7f-44542db81708
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.