PL
W grudniu 2000 r. CIS, będący Punktem Kontaktowym ds. Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w Polsce, zorganizował konferencję mającą na celu upowszechnienie wiedzy o pracach Komisji Kodeksu Żywnościowego. Kodeks Żywnościowy (Codex Alimentarius) jest zbiorem norm żywnościowych, uznanych na forum międzynarodowym. Omówiono rolę i znaczenie tej Komisji, dokumenty kodeksowe, procedurę ich tworzenia i akceptacji, ochronę interesów konsumenta na tle prac kodeksowych oraz nowe obszary działania KKŻ. Prace KKŻ stanowią podstawę do harmonizacji światowego prawa żywnościowego.
EN
CIS (Central Inspectorate for Standardisation) organised in December 2000 the conference, which had the aim to propagate the knowledge about the works of Codex Alimentarius Committee. Codex Alimentarius is the collection of alimentary norms that are recognised on the international forum. There are discussed the part and importance of this Committee, the documents and their creating and acceptance procedure, consumers interest protection and the new spheres of the Codex Alimentarius Committee activity. The works of Committee are the base for World alimentary law harmonisation.