PL
Stwierdzono, że izokaloryczna zamiana obecnych w diecie pełnych ziaren pszenicy i kukurydzy na mąkę pszenną i sacharozę, powodowała istotny wzrost stężenia triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego i jego frakcji VLDL- chol. we krwi badanych zwierząt. Zastosowana suplementacja witaminami z grupy B, nie tylko nie korygowała tych zmian ale dodatkowo istotnie podwyższała stężenie triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego, frakcji VLDL- i LDL- chol. i obniżała stężenie frakcji HDL- chol.
EN
The isocaloric substitution of whole wheat and com grains, present in the diet, with wheat flour and sucrose resulted in a significant increase in concentrations of triacylglycerols, total cholesterol and, its VLDL- chol fraction in the animals' blood. The supplementation with vitamin B group not only failed to alleviate these changes, but it also additionally and significantly increased concentrations of triacylglycerols, total cholesterol, and cholesterol VLDL and LDL fractions, and reduced the HDL- chol concentration.