PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Wplyw skladu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na stezenie lipidow i lipoprotein we krwi szczura

Warianty tytułu

EN
Effects of diet composition and vitamin B supplementation on the concentration of lipids and lipoproteins in rat serum

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Stwierdzono, że izokaloryczna zamiana obecnych w diecie pełnych ziaren pszenicy i kukurydzy na mąkę pszenną i sacharozę, powodowała istotny wzrost stężenia triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego i jego frakcji VLDL- chol. we krwi badanych zwierząt. Zastosowana suplementacja witaminami z grupy B, nie tylko nie korygowała tych zmian ale dodatkowo istotnie podwyższała stężenie triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego, frakcji VLDL- i LDL- chol. i obniżała stężenie frakcji HDL- chol.
EN
The isocaloric substitution of whole wheat and com grains, present in the diet, with wheat flour and sucrose resulted in a significant increase in concentrations of triacylglycerols, total cholesterol and, its VLDL- chol fraction in the animals' blood. The supplementation with vitamin B group not only failed to alleviate these changes, but it also additionally and significantly increased concentrations of triacylglycerols, total cholesterol, and cholesterol VLDL and LDL fractions, and reduced the HDL- chol concentration.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1052-1057,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Szczecin

Bibliografia

  • 1. Bonow R.O.: Primary prevention of cardiovascular disease. Circulation, 2002,106, 3140.
  • 2. Bouolumie A., Marumo T., Lafontan M. et al.: Leptin inducesoxidative stressin human endothelial wells. Faseb J., 1999, 13, 1231-1238.
  • 3. Friedrich M., Sadowska J.: Effects of diet suplementation with B-complex vitamin on fatty tissue acumulation in rats. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2005, 2, 189-194.
  • 4. Friedrich M., Sadowska J.: Wpływ składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na ilość i skład kwasów tłuszczowych okołonarządowej tkanki tłuszczowej u szczura. Żyw. Człow. Metab., 2005, XXXII, 302-316.
  • 5. Friedrich M., Sadowska J., Sawicka A.: Wpływ suplementacji diety witaminami z grupy B na skład kwasów tłuszczowych okołonarządowej tkanki tłuszczowej i procesy ich peroksydacji u szczura. Żywność, 2005, 4. 45, 139-150.
  • 6. de Grooth G.J., Klerx A.H., Stroes E.S. et al.: A review of CETP and its relation to atherosclerosis. J. Lip. Res., 2004, 1967-1974.
  • 7. Harripersad R., Burger F.J.: The effect of a subnormal dose of vitamin B6 on plasma lipid in the rats. Int. J. Vitam. Nutr. Res., 1997, 2, 95-101.
  • 8. Harrison D., Griendling K., Landmesser U. et al.: Role of oxidative stressing atherosclerosis. Am. J. Cardiol., 2003, 91, 12A- 16A.
  • 9. Heinecke J.: Oxidative stress: new approaches to diagnosis and prognosis in atherosclerosis. Am. J. Cardiol., 2003, 91, 7A- 11A.
  • 10. Kaliora A.C., Dedoussis G.V.Z., Schmidt H.: Dietary antioxidants in preventing atherogenesis. Atherosclerosis, 2006, 187, 1-17.
  • 11. Olusi S.: Obesity is an independent risk factor for plasma lipid peroxidationand depletion of erythrocyte cytoprotectic enzymes in humans. Int. J. Obes., 2002, 26, 1159-1164.
  • 12. Walton C., Lees B., Crook D. et al.: Body fat distribution, rather than overall adiposity, influences serum lipidsand lipoproteins in healthy men independently of age. Am. J. Med., 1995, 99, 5, 459-464.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a884c634-77ba-450a-985c-380b9f057284
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.