PL
Niezależnie od dotychczas kształconych technologów żywności, przemysł spożywczy będzie zatrudniał specjalistów o wiedzy poszerzonej o nowe dyscypliny. Biotechnolodzy będą łączyć pogłębione kwalifikacje z biologii (biologii molekularnej, inżynierii genetycznej) z wiedzą techniczną np. inżynierią procesową. Wykształcenie biotechnologiczne studenci zdobywają na uniwersytetach, politechnikach i akademiach rolniczych, przy czym każda uczelnia ma swój indywidualny profil kształcenia. Rozwój biotechnologii żywności wymaga nakładów na kosztowną aparaturę i na kształcenie kadr. Pracownicy nauki, również z dziedziny biotechnologii, winni znaleźć uznanie m.in. finansowe, w przeciwnym przypadku nastąpi dalszy odpływ wysoko kwalifikowanych osób do sfery gospodarczej.
EN
Apart from the food technologists having been educated till now the food industry will employ specialists with knowledge broadened by new branch education. Biotechnologists shall have higher qualifications in biology (molecular biology, genetic engineering simultaneously and technological knowledge, e.g. in process engineering. Students are getting biotechnological knowledge at universities, polytechnics, agricultural academies and each of these schools has its own programme of education. Development of food biotechnology requires expenditure on the costly apparatus and on the staff education. Scientific workers, including biotechnologists, should be appreciated, what amang others should manifest itself in proper financial conditions. Otherwise, there will be farther leaving of the posts by highly educated people looking for more profitable activities in various segments of economy.