PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 51 | 02 |

Tytuł artykułu

Ksztalcenie kadr dla biotechnologii w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Niezależnie od dotychczas kształconych technologów żywności, przemysł spożywczy będzie zatrudniał specjalistów o wiedzy poszerzonej o nowe dyscypliny. Biotechnolodzy będą łączyć pogłębione kwalifikacje z biologii (biologii molekularnej, inżynierii genetycznej) z wiedzą techniczną np. inżynierią procesową. Wykształcenie biotechnologiczne studenci zdobywają na uniwersytetach, politechnikach i akademiach rolniczych, przy czym każda uczelnia ma swój indywidualny profil kształcenia. Rozwój biotechnologii żywności wymaga nakładów na kosztowną aparaturę i na kształcenie kadr. Pracownicy nauki, również z dziedziny biotechnologii, winni znaleźć uznanie m.in. finansowe, w przeciwnym przypadku nastąpi dalszy odpływ wysoko kwalifikowanych osób do sfery gospodarczej.
EN
Apart from the food technologists having been educated till now the food industry will employ specialists with knowledge broadened by new branch education. Biotechnologists shall have higher qualifications in biology (molecular biology, genetic engineering simultaneously and technological knowledge, e.g. in process engineering. Students are getting biotechnological knowledge at universities, polytechnics, agricultural academies and each of these schools has its own programme of education. Development of food biotechnology requires expenditure on the costly apparatus and on the staff education. Scientific workers, including biotechnologists, should be appreciated, what amang others should manifest itself in proper financial conditions. Otherwise, there will be farther leaving of the posts by highly educated people looking for more profitable activities in various segments of economy.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

51

Numer

02

Opis fizyczny

s.42-43,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Foissy H.: 1995, 50 Jahre Lebensmitteltechnologie an der Universität Für Bodenkultur - alle Probleme gelöst, Lebensmittel & Biotechnologie 5, 183-188.
  • [2] Bud R.: 1993, The uses of life: a history of biotechnology, Cambridge University Press, 21.
  • [3] Zabża A., Ułaszewski S.: 1995, Raport o stanie polskiej biotechnologii 1995. Biotechnologia 4 (31), 13-58.
  • [4] Grajek W.: 1993, Kształcenie biotechnologów w Polsce, Biotechnologia 4 (23), 96-106.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a84b84c4-dcca-424f-b9fc-18a37a3c7c54
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.