PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 62 | 08 |
Tytuł artykułu

Jakosc miesa i tluszczu kurczat trzech linii hodowlanych zywionych pasza bez lub z dodatkiem antybiotykowego stymulatora wzrostu

Warianty tytułu
EN
Quality of meat and fat from three breeding lines of chickens served feed with or without antibiotic growth stimulator
Języki publikacji
PL
Abstrakty
EN
The aim of the study was to compare the breeding efficaciousness of chicken broilers, physicochemical and sensory quality of meat and composition of fatty acids of fat from three breeding lines of chicken served feed with or without growth stimulator (control group). It was found that adding an antibiotic growth stimulator increased the production efficiency of Hubbard and ISA 215 lines. Free-range chickens, certified I 957, scored the lowest production effects (in both feeding groups) when compared to the remaining breeding groups, but at the same time were healthier and there was a lower percentage of death rate amongst these birds. The breast muscles of Hubbard line chickens where antibiotics were contained in their feed were found to have significantly more protein and less fat than the control group. Additionally, breast muscles displayed the best technological properties in both feeding groups independent of stimulator addition. The sensory quality of meat was not influenced by the breeding line or addition of antibiotics. Intramuscular fat from chickens fed with the addition of growth stimulator contained a slightly lower amount of saturated and monounsaturated fatty acids, but at the same time a higher amount of polyunsaturated fatty acids. The oxidation rate was fastest in the abdominal fat from the Hubbard line fed with the addition of antibiotics. This was probably due to a higher content of polyunsaturated and lower monounsaturated fatty acid content as mentioned above.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
62
Numer
08
Opis fizyczny
s.917-921,rys.,tab.,bibliogr.
Twórcy
autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159 c, 02-787 Warszawa
autor
autor
Bibliografia
  • 1.Alwan D., Świerczewska E., Riedel J.: Effect of probiotic (Cerbiogalli) or antibiotic on performance variation of three broiler's strains. Ann. WAU Anim. Sci. 1997, 33, 37-46.
  • 2.Baryłko-Pikielna N.: Zarys analizy sensorycznej żywności. WNT, Warszawa 1975.
  • 3.Grabowski T., Kijowski J. (red.): Mięso i przetwory drobiowe. PWN, Warszawa 2004.
  • 4.Grashorn N. A., Brose K.: Quality assurance in label programs for chicken meat. Poultry meat quality. Proc. 13th European Symp. Quality of Poultry Meat. Poznañ 1997, s. 619-624.
  • 5.Hahn G.: Aktuelles aus der internationalen Fleischforschung: Erzeugung, Gewinnung, Produktionskosten von Geflügelfleisch. Fleischwirtschaft 2003, 83, 92-94.
  • 6.Herbut E.: Ekologiczne uwarunkowania produkcji drobiu w Polsce. Wieœ Jutra 2000, nr 1, 18-19.
  • 7.Hoszowski A., Wasyl D.: Występowanie i antybiotykoopornoœæ pałeczek Salmonella w Polsce. Medycyna Wet. 2005, 61, 660-663.
  • 8.Kijowski J.: Wartoœæ żywieniowa mięsa drobiowego. Przem. Spoż. 2000, 54, 10-11.
  • 9.McMillan I.: Selection for improved growth and reduced ascites incidence Proc. 21th World’s Poultry Congress, Montreal 2000.
  • 10.Mellor S.: Antibiotics are not the only growth promoters. World Poultry 2000, 16, 14-15.
  • 11.Międzynarodowa Norma Jakości ISO 5509:1978 (E). Animal and vegetable fats and oils preparation of methyl esters of fatty acids.
  • 12.Międzynarodowa Norma Jakości ISO 5508:1990 (E). Animal and vegetable fats and oils analysis by gas chromatography of methyl esters of fatty acids.
  • 13.Mroczek J. (red.): Ćwiczenia z kierunkowej technologii żywności technologia mięsa i jaj. Wyd. SGGW, Warszawa 1997.
  • 14.Pietrzak D., Mroczek J., Antolik A., Michalczuk M., Niemiec J.: Wpływ rodzaju stymulatora wzrostu dodawanego do paszy na jakość mięsa i tłuszczu kurcząt. Medycyna Wet. 2005, 61, 553-557.
  • 15.Polska Norma PN-72/A-82245. Oznaczanie zawartości popiołu.
  • 16.Polska Norma PN-75/A-04018. Oznaczanie azotu metodą Kjeldahla i przeliczenie na białko. 17.Polska Norma PN-77/A-82058. Oznaczanie pH.
  • 18.Polska Norma PN-ISO 1444:2000. Oznaczanie zawartości tłuszczu.
  • 19.Polska Norma PN-ISO 1442:2000. Oznaczanie zawartości wody.
  • 20.Scott M. L., Nesheim M. C., Young R. J.: Żywienie kur. PWRiL, Warszawa 1978.
  • 21.Shahidi F.: The 2-thiobarbituric acid (TBA) methodology for the evaluation of Warmed over Flawour and rancidity in meat products. Proc. 36th ICoMST, Cuba 1990, s. 1008.
  • 22.Thompson R. T., Merola G. V.: A simplified alternative to the AOAC official method for cholesterol in multicomponent food. J. AOAC Int. 1993, 76, 1057- -1068.
  • 23.Wierbicki E., Burell C.: Bestimmung der Fleischquellung als Methode zur Untersuchung der Wasserbindungskapazität von Muskelprotein mit geringem Safthaltvermögen. Fleischwirtschaft 1962, 14, 948.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a80bd0ea-5cdd-4270-9a59-e071f8685b8e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.