Warianty tytułu
Języki publikacji
Abstrakty
Ekstrakcja w warunkach nadkrytycznych jest metodą, która może być z powodzeniem stosowana do selektywnego wydzielania składników z surowców spożywczych. Spośród rozpuszczalników najszersze zastosowanie ma dwutlenek węgla. Aktualnie ekstrakcja nadkrytyczna jest wykorzystywana na skalę przemysłową do dekofeinacji kawy, usuwania nikotyny z tytoniu, produkcji ekstraktów chmielowych i oczyszczania olejów.
Suppercritical fluid extraction is an attractive method succesfully applied for selective separation of organic coumponds. Carbon dioxide os a solvent of greater impotrance in food applications. Nowadays the supercritical extraction is used in industrial scale for caffe grain and tea leaf decoffeination, removing of nicotine, production of hops extracts and refining and fractionation of fish and plant oils.
Wydawca
Czasopismo
Rocznik
Tom
Numer
Opis fizyczny
s.3-7-310,wykr,rys,tab,bibliogr.
Twórcy
autor
autor
Bibliografia
- [1] Bott T.R.: Chem. and Ind., 1980, 15, 28.
- [2] Brogle H.: (1982). Chem and Ind., 19, 385.
- [3] Brunner G., Peter S.: Ger. Chem. Eng., 1982, 5, 181.
- [4] Carbonell E.S.: Cereal Foods World, 1991, 36, 935.
- [5] Hubert P Vitzthum O.F.: Agnew. Chem. Int. Ed. Engl., 1978, 17, 710.
- [6] King M.B., Bott T.R.: Sep. Sci. Tech., 1982, 17, 119.
- [7] Lachowski A.I., Rogut J., Sobik B.: Chem. Stos., 1986, 30, 499. .
- [8] Liong J.K., Foster N.R., Ting S.S.T.: Ind. Eng. Chem. Res., 1992, 31, 400.
- [9] Mchugh M.A., Krukonis V.J.: Supercritical Fluid Extraction, Principles and Practice, Butterworths, Boston, 1986.
- [10] Rizvi S.S.H., Benadao A.L., Zollweg J.A., Daniels J.A.: Food Technol., 1986, 6, 55.
- [11] Rizvi S.S.H., Daniels A., Benadao A.L., Zollweg J.A.: Food Technology, 1986, 7, 57
- [12] Stahl E., Schutz E., Mangold H.K.: J. Agric. Food Chem., 1980, 28, 1153.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-a78bd223-4e8e-4953-a9ee-4f91865f2cc9