PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 55 | 3 |

Tytuł artykułu

Chemical diversity within strawberry [Fragaria vesca L.] species

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Chemiczne zroznicowanie poziomki pospolitej [Fragaria vesca L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The chemical diversity within wild strawberry (Fragaria vesca L.) species was studied depending on its origin (natural vs cultivated). The herb was collected at the full flowering stage. Following items were determined in collected material: flavonoids, phenolic acids, tannins, anthocyanins, as well as anti-oxidation activity (%) was evaluated by means of ability to neutralize the DPPH radicals. Contents of studied biologically active substances depended on the plant origin. Extracts made from examined raw materials showed no differences in the ability to reduce DPPH radicals to diphenylopicrylohydrazine.
PL
Badano zróżnicowanie chemiczne poziomki pospolitej (Fragaria vesca L.) w zależności od pochodzenia surowca (ze stanu naturalnego i uprawy). Ziele zebrano w pełni kwitnienia. W pozyskanym surowcu oznaczono zawartość flawonoidów, kwasów fenolowych, garbników, antocyjanów oraz określono aktywność antyoksydacyjną (%) poprzez zdolność znoszenia rodnika DPPH. Zawartość badanych związków biologicznie czynnych zależała od pochodzenia surowca. Nie wykazano różnicy w zdolności redukowania rodnika DPPH do difenylopikrylohydrazyny przez ekstrakty z badanych surowców.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

55

Numer

3

Opis fizyczny

p.140-146,ref.

Twórcy

autor
  • University of Life Sciences in Lublin, K.Leszczynskiego 58, 20-068 Lublin, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Ożarowski A, Jaroniewski W. Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie. Warszawa 1989.
  • 2. Żurawicz E. Truskawka i poziomka. Warszawa 1997.
  • 3. Andersen OM, Fossen T, Torskangerpoll K, Fossen A, Hauge U. Anthocyanin from strawberry (Fragaria ananassa) with the novel aglycone, 5-carboxypyranopelargonidin. Phytochemistry 2004; 65:405-10.
  • 4. Halbwirth H, Puhl I, Haas U, Jezik K, Treutter D, Stich K. Twi-Phase Flavonoid Formation in Developing Strawberry (Fragaria x ananassa) Fruit. J Agric Food Chem 2006; 54(4):1479-85.
  • 5. Kalisz S, Kurowska M. Zmiany zawartości związków fenolowych i witaminy C w sokach i półkoncentratach truskawkowych podczas ich przechowywania żywności. Nauka. Technologia. Jakość 2005; 2(43)Supl.:62-71.
  • 6. Marinova D, Ribarova F, Atanassova. Total Phenolics and total flavonoids in Bulgarian fruits and vegetables. Journal of UCTM 2005; 40(3):255-60.
  • 7. Makarska E, Michalak M. Aktywność przeciwutleniająca kwasów fenolowych jęczmienia jarego. Annales UMCS sect E 2005; 60:263-9.
  • 8. Scalzo J, Politi A, Pellegrini N, Mezzetti B, Battino M. Plant genotype affects total antioxidant capacity and phenolic contents in fruit. Nutrition 2005; 21:207–13.
  • 9. Cieślik E. Cechy prozdrowotne żywności pochodzenia roślinnego. Program VII Ogólnopolskiej Sesji Popularnonaukowej ,,Środowisko a Zdrowie 2005”. Akademia Rolnicza w Krakowie 2005.
  • 10. Mechikova GYa, Stepanova TA, Zaguzova EV. Quantitative determination of total phenols in strawberry leaves. Pharmaceutical Chem J 2007; 41(2):97-100.
  • 11. Nemec S. Phenolics in Strawberry Root. Annales of Botany 1973; 37:935-41.
  • 12. Farmakopea Polska VI. Warszawa 2002.
  • 13. Farmakopea Polska VII. Warszawa 2005.
  • 14. Miłkowska K, Strzelecka H. Flos Hibisci – metody identyfikacji i ocena surowca. Herba Pol 1995; 41(1):11-6.
  • 15. Chen JH, Ho CT. Antioxidant activities of caffeic acid and its related hydroxycinnaminic acid compounds. J Agric Food Chem 1997; 45:2374-8.
  • 16. Bravo L. Polyphenols: chemistry, dietary sources, metabolism and nutritional significance. Nutr Rev 1998; 56:317-33.
  • 17. Horbowicz M. Occurrence, biosynthesis and biological properties of the flavonols. Post Nauk Rol 2000; 2:3-18.
  • 18. Horobowicz M. The occurrence, role and contents of glucosinolates in Brassica vegetables. Veget Crop Res Bull 2003; 50:81-91.
  • 19. Sembratowicz I, Czech A. Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności. Post Nauk Rol 2005; 1:75-88.
  • 20. Wolski T, Dyduch J. Znaczenie warzyw i owoców w profilaktyce i terapii chorób cywilizacyjnych. Annales UMCS, sect. EEE Supl VIII:19-37.
  • 21. Wolski T, Kołtunowska D, Baj T, Głowniak K. Ożyn Dawida (Buddleja davidii Franch.) – analiza fotochemiczna ziela. Postępy Fitoterapii 2007; 7:187-93.
  • 22. Rosłon W, Suchorska-Tropiło K. Chemical characteristics of three species from the family Ericaceae originating from natural sites. Herba Pol 2007; 53(3):291-6.
  • 23. Wardziak O, Osińska E. Comparative study on the developmental and chemical diversity of sweet woodruff (Galium odoratum). Herba Pol 2007; 53(3):355-9.
  • 24. Horbowicz M, Rogowska M. Content of isothiocyanates and flavonols in roots during vegetation of two types, horseradish. Veg Crops Res Bull 2006; 65:95-104.
  • 25. Najda A, Dyduch J. Zmiany zawartości związków flawonoidowych w liściach selera naciowego (Apium graveolens L. var. dulce Mill./ Pers) w zależności od wieku roślin i ściółkowania gleby. Folia Horticulturae 2006: supl. 2:23-7.
  • 26. Najda A, Sugier D. Chromatographical analysis of phenolic acids occurring in the roots of Taraxacum officinale. Herba Pol 2007; 53(3):313-8.
  • 27. Najda A, Dyduch J, Brzozowski N. Flavonoid content and antioxidant activity of caraway roots (Carum carvi L.). Veg Crops Res Bull 2008; 68:127-33.
  • 28. Troszyńska A, Honke J, Kozłowska H. Natural non-nutrients of plant origin as the components of functional food. Postępy Fitoterapii 2002; 2:17–22 [in Polish with English summary].
  • 29. Waszkiewicz-Robak B, Świderski F. Plant raw material as a source of antioxidant substances in diet supplements. Herba Pol 2007; 53(3):366-72.
  • 30. Vinson JA, Hao J, Su X, Zubik L. Phenol antioxidants – quantity and quality in food. Vegetables J Agric Food Chem 1998; 46:3630-4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a76661ff-f3de-43f0-8d48-3bd5aa72bae1
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.