PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 2 |

Tytuł artykułu

Melatonin in human volunteers: focus on nasal lavage level and its free radical scavenging properties with possibility to apply in food research - a short report

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Poziom melatoniny w plynie uzyskanym z plukania komory nosowej oraz jego aktywnosc przeciwutleniajaca - krotki komunikat

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The present paper is the first to report the results of the work carried out on daytime melatonin levels in paired plasma and nasal lavage fluid (NAL) samples obtained from healthy adult subjects. Lavage fluid was collected from 25 volunteers using a modified Foley catheter. Blood plasma was collected using normal procedure. The immunoreactive melatonin was present in all plasma samples and in 80% of the investigated NAL samples. Blood plasma melatonin level ranged from 0.98 pg/mL to 34.97 pg/mL however the level found in NAL was lower and ranged from 0.46 to 2.42 pg/ mL There was no correlation between paired plasma and nasal lavage melatonin concentration (r=0.02). Moreover, the superoxide dismutase activity (SOD) in NAL samples was determined and then the correlation coefficient between the melatonin concentration and EC-SOD activity was r= 0.18. The peroxyl radical trapping activity of 1 μmol/L melatonin was equivalent to 3 μmol/L Trolox. It has been concluded that nasal lavage fluid melatonin has limited utility in the field of melatonin research.
PL
W pracy po raz pierwszy przedstawiono zawartość melatoniny w osoczu krwi i płynie uzyskanym z płukania komory nosowej zdrowych dorosłych 25 ochotników. Próby do badań pobierano w dzień według przyjętych procedur. Obecność melatoniny stwierdzono we wszystkich próbach osocza oraz w 20 próbach płynu uzyskanego z płukania komory nosowej. Poziom melatoniny w osoczu był w przedziale od 0,98 pg/mL do 34,97 pg/mL (tab. 1) natomiast w uzyskanym płynie zmieniał się od 0,46 do 2,42 pg/mL (tab. 2). Nie stwierdzono korelacji pomiędzy zawartością melatoniny w osoczu i płynie z płukania komory nosowej od indywidualnych ochotników (r=0,02). Zbadano także aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) w płynie i stwierdzono jej słabą korelację z zawartością w nim melatoniny (r= 0,18) (rys. 3). Prześledzono ponadto zdolność melatoniny do wymiatania rodników nadtlenkowych. Wykazano, że zdolność 1 μmola melatoniny do wymiatania rodników nadtlenkowych była równoważna tej wykazywanej przez 3 μmole Troloksu (rys. 2). Uznano, że płyn uzyskiwany z płukania komory nosowej zdrowych ochotników nie stanowi ważnego materiału biologicznego w badaniach nad występowaniem i właściwościami melatoniny.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

2

Opis fizyczny

p.215-219,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Polish Academy of Sciences, Tuwima 10, 10-747 Olsztyn, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Ayles H.L., Ball R.O., Friendship R.M., The effect of graded levels of melatonin on performance and gastric ulcers in pigs. Can. J. Anim. Sci., 1996, 76, 607–611.
  • 2. Bartosz G., Janaszewska A., Ertel D., Bartosz M., Simple determination of peroxyl radical-trapping capacity. Bioch. Mol. Biol. Inter., 1998, 46, 519–528.
  • 3. Blask D.E., Lemus-Wilson A.M., Wilson S.T., Neurohormonal modulation of cancer growth by pineal melatonin. 1992, in: Melatonin and the Pineal Gland. From Basic Science to Clinical Application (eds. Y. Touitou, J. Arendt, P. Pevet). CRC Press, Boca Raton, pp. 303–310.
  • 4. Bubenik G.A., Hacker R.R., Brown G.M., Melatonin concentrations in the luminal fluid, mucosa, and muscularis of the bovine and porcine gastrointestinal tract. J. Pineal. Res., 1999, 26, 56–63.
  • 5. Bubenik G.A., Pang S.F., Hacker R.R., Melatonin concentrations in serum and tissues of porcine gastrointestinal tract and their relationship to the intake and passage of food. J. Pineal. Res., 1996, 21, 251–256.
  • 6. Chow P.H., Lee P.N., Poon A.M.S., The gastrointestinal system: a site of melatonin paracrine action. 1996, in: Melatonin: a Universal Photoperiodic Signal with Diverse Actions (eds. P.L. Tang, S.F. Pang, R.J. Reiter). Front Horm Res. Basel, Karger, pp. 123–132.
  • 7. Dubbels R., Reiter R.J., Klenke E., Melatonin in edible plants identified by radioimmunoassay and by high performance liquid chromatography-mass spectrometry. J. Pineal. Res., 1995, 18, 28–31.
  • 8. Fraser S., Cowen P., Franklin M., Direct radioimmunoassay for melatonin in plasma. Clin. Chem., 1983, 29, 396–397.
  • 9. Hattori A., Migitaka H., Iigo M., Identification of melatonin in plants and its effects on plasma melatonin levels and binding to melatonin receptors in vertebrates. Bioch. Mol. Biol. Int., 1995, 35, 627–634.
  • 10. Hill S.M., Blask D.E., Effects of the pineal hormone melatonin on proliferation and morphological characteristics of human breast cancer cells (MCF-7) in culture. Cancer Res., 1988, 48, 6121–6126.
  • 11. Housley D.G., Mudway I., Kelly F.J., Depletion of urate in human nasal lavage fluid following in vitro O3 exposure. Int. J. Biochem. Mol. Biol., 1995, 27, 1153–1159.
  • 12. Huether G., Poeggeler B., Reimer A., Effect of tryptophan administration on circulating melatonin levels in chicks and rats: Evidence for stimulation of melatonin synthesis and release in the gastrointestinal tract. Life Sci., 1992, 52, 945–953.
  • 13. Khan R., Daya B., Potgieter B., Evidence for a modulation of the stress response by the pineal gland. Experentia, 1990, 46, 860–862.
  • 14. Livrea M.A., Luisa T., D’Arpa D., Reaction of melatonin with lipoperoxyl radicals in phospholipid bilayers. Free Radic. Biol. Med., 1997, 23, 706–711.
  • 15. Lowry O.H., Rosebtough N.J., Farr A.L., Protein measurement with the Folin phenol reagent. J. Biol. Chem., 1951, 193, 266–275.
  • 16. Maestroni G.J.M., Conti A., Pierpaoli W., Circadian synthesis and release of melatonin modulates the antibody response and antagonizes the immunosuppressive effect of corticosterone. J. Neuroimmunol., 1986, 13, 19–30.
  • 17. Murch S.J., Simmons C.B., Saxena P.K., Melatonin in feverfew and other medicinal plants. Lancet, 1997, 350, 1598.
  • 18. Pentney P.T., Bubenik G.A., Melatonin reduces the severity of dextran-induced colitis in mice. J. Pineal. Res., 1995, 19, 31–39.
  • 19. Poeggler B., Reiter R.J., Harderalnd R., Melatonin, a mediator of electron transfer and repair reactions, acts synergistically with the chain-breaking antioxidants ascorbate, trolox and glutathione. Neuroendocrinol. Lett., 1995, 17, 87–92.
  • 20. Reiter R.J., Tan D., Cabrera J., The oxidant/antioxidant network: role of melatonin. Biol. Signals. Recept., 1999, 8, 56–63.
  • 21. Reiter R.J., Antioxidant actions of melatonin. Adv. Pharm., 1997, 38, 103–117.
  • 22. Reiter R.J., Pineal function during aging: attenuation of the melatonin rhythm and its neurobiological consequences. Acta Neurobiol. Exp., 1994, 54, 31S–39S.
  • 23. Shida C.S., Castrucci A.M.L., Larny-Freund M.T., High melatonin solubility in aqueous medium. J. Pineal Res., 1994, 16, 198–201.
  • 24. Smith P.K., Krohn R.I., Hermanson G.T., Measurement of protein using bicinchoninic acid. Anal. Biochem., 1985, 150, 76–85.
  • 25. Tan D.X., Chen L.D., Poeggler B., Manchester L.C., Reiter R.J., Melatonin: a potent endogenous hydroxyl radical scavenger. Endocr. J., 1993, 1, 57–60.
  • 26. Vakkurio O., Leppaluto J., Kauppila A., Oral administration and distribution of melatonin in human serum, saliva and urine. Life Sci., 1985, 37, 489–495.
  • 27. Zieliński H., Kozłowska H., Lewczuk B., Bioactive compounds in the cereal grains before and after hydrothermal processing. Inn. Food Sci. Emerg. Technol., 2001a, 2/3, 159–169.
  • 28. Zieliński H., Lewczuk B., Przybylska-Gornowicz B., Kozłowska H., Melatonin in seeds as a significant agent for health. 2001b, in: Biologically-Active Phytochemicals in Food. Analysis, Metabolism, Bioavailability and Function (eds. W. Pfannhauser, G.R. Fenwick, S. Khokhar). Thomas Graham House, Cambridge, pp. 110–117.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a7121ee7-f487-497b-b442-ec0b8a8d531c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.