PL
W ostatnich latach nauka skupiła się na takich dyscyplinach jak proteomika, genomika, cytomika, lipidomika, glikomika, nutrigenomika i matobolomica. Autorka niniejszego artykułu wskazuje więc na potrzebę utworzenia nowej gałęzi nauki - alergenomiki. Ustalone procedury badawcze z wykorzystaniem surowic alergicznych pacjentów umożliwiłyby wykrywanie reakcji pomiędzy specyficzną immunoglobulin klasy IgE i białkami nowej żywności. Strategia postępowania wymagałaby utworzenia banku surowic pochodzących od pacjentów, u których wcześniej stwierdzono alergię. Takie podejście byłoby pomocne przy definiowaniu nieznanych jeszcze epitopów pokarmowych. W artykule opisano kilka przykładów zastosowania procedur drzewa decyzyjnego zaproponowanego przez ekspertów FAO/WHO. Surowice pacjentów wykorzystano do oceny alergenności białek chroniących organizm ryb arktycznych przed powstawaniem kryształów lodu, mikrobiologicznej transglutaminazy, białek soi (odmian GMO i dzikich) i a-amylazy oraz orzechów nangai.
EN
Recently, the science focuses on development of proteomics, genomics, cytomics, lipidomics, glycomics, nutrigenomics and metabolomics. The author indicates the need to set up a new branch of science - allergonomics. It should include a screening procedure where panels of allergic patients sera will be used for detection of binding between specific immunoglobulins of class IgE and proteinsfrom „novel "food. Such strategy will require a collection of large serum banks based on well-characterized patients. The new approach will allow describing an unknown allergen epitopes. The paper describes some examples h suggested by the FAO/WHO 2001 Decision Tree concerning ice-structuring v protein derived from arctic fish, microbial transglutaminase, soybeans proteins (GMO and wild), a-amylase and Nangai nut with the use of human sera as a key step procedure in assessment of food allergenicity.