PL
Autorzy przedstawili polskie akty prawne regulujące zagadnienia żywności i żywienia, a więc Ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. i 24 kwietnia 1997 r. oraz Uchwałę Rady Ministrów z 21 lipca 1971 r. Polskie przepisy regulujące urzędową kontrolę żywności w Polsce są sukcesywnie nowelizowane zgodnie z wymogami Dyrektyw Rady Unii Europejskiej w sprawie urzędowej kontroli środków spożywczych: 89/397/EEC z 1989 r. oraz 93/43/EEC i 93/99/EEC z 1993 r. Autorzy podają istotne wyjątki z tych dyrektyw. Dalej wymieniono i opisano służby - inspekcje i inspektoraty - sprawujące ustawowy nadzór nad jakością zdrowotną żywności w Polsce. Autorzy przedstawili aspekt złego stanu zdrowotnego społeczeństwa polskiego wynikający z niezadowalającej jakości zdrowotnej żywności. Autorzy krótko opisują system HACCP, który niebawem będzie stosowany obligatoryjnie w polskich zakładach przemysłu spożywczego. Na koniec autorzy prezentują podstawowe cele prawa żywnościowego UE.
EN
Authors presented Polish low deeds from the years 1970, 1971 and 1993, regulating the problem of the food and nourishment. Polish regulations are consecutively amended in accordance with Directives of EEC: 89/39/EEC, 94/43/EEC and 93/99/EEC. Authors presented essential fragments from these directives. Further authors described special services performing legal supervision the health quality of the food in Poland. Authors presented the aspect of the wrong health state of Polish community that is the result of the unsatisfying food quality. Authors shortly described HACCP system that will be obligatory used in Polish factories of food industry. On the ending authors presented basic goals of food law in EU.