PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | 1 |

Tytuł artykułu

Optical properties of alkaline extracts of secondary transformed muck

Warianty tytułu

PL
Wlasciwosci optyczne alkalicznych wyciagow uzyskanych z murszy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The effect of secondary transformation on the optical properties of organic matter releasedf rom muck by NaOH at pH=8 was investigated. This study was conducted on hydrogen forms from 13 meadow muck samples (Terric Histosols). States of secondary transformation were estimated using the water holding capacity index, W₁ . The humification degree of peat-muck soils (Hz) was determined according to Springer method. The quality of the investigated muck organic matter was estimated by measuring the optical properties of the extracts at 280, 470, 664 nm. The relationship between W₁ and the humification number Hz was found. The W₁ index correlates with values of the ratio of the absorbances, E₄/E₆.
PL
Celem pracy była analiza wpływu wtórnego przeobrażenia na właściwości optyczne kwasów humusowych wyekstrahowanych the murszy przy zastosowaniu roztworu NaOH o pH=8. Badaniami objęto 13 murszy (Terric Histosols) w formie wodorowej. Stopień zmurszenia wyrażono za pomocą wskaźnika chłonności wodnej, W1. Stopień humifikacji (Hz) oznaczono metodą Springera. Jakościową charakterystykę wyekstrahowanej materii organicznej przeprowadzono na podstawie pomiarów absorbancji przy trzech długościach fali: 280, 470, 664 nm. Stwierdzono istnienie zależności pomiędzy stopniem wtórnych przeobrażeń i liczbą humifikacji oraz ilorazem absorbancji mierzonych przy 465 i 664 nm (E₄/E₆).

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

1

Opis fizyczny

p.41-49,fig.,ref.

Twórcy

  • Polish Academy of Sciences, Doswiadczalna 4, P.O.Box 201, 20-290 Lublin 27, Poland

Bibliografia

  • [1] Baes A. U., Bloom P. R.: Soil Sci. Soc. Am. J.,54, 1248, 1990.
  • [2] Brown S.B. Ultraviolet and visible spectroscopy. P 1-15. In S.B. Brown (Ed.) Introduction to Spectroscopy for Biochemists. Academic Press, New York. 1980.
  • [3] Choudhri M.B, Stevenson F.J.: Soil Sci. Soc. Am. Proc., 21, 508, 1957.
  • [4] Gawlik J.: Polish J. Soil Sci., 2, 121, 1992.
  • [5] Gawlik J.: Acta Agrophysica, 26, 17, 2000.
  • [6] Ghosh K., Schnitzer M.: J.Soil Sci., 30, 735, 1979.
  • [7] Greenland P.J., Hayes M. M.B.: The chemistry of soil constituents, J. Wiley and Sons, N.Y., 1978.
  • [8] Kalbitz K, Solinger S., Park J.H., Michalzik B., Matzner E.: Soil Sci., 165, 277, 2000.
  • [9] Kononowa M. M.: Soil Organic Matter, Pergamon, Elmsford, N.Y., 544 pp. 1966.
  • [10] Kumada K.: Chemistry of Soil organic matter, Japan Science Press, Elsevier,16, 1987.
  • [11] MacCarthy P., Rice J. A.: Spectroscopic methods (other than NMR) for determining functionality in humic substances. In G.R. Aiken et al. (ed.) Humic Substances in Soil, Sediment and Water. John Wiley and Sons, New York, 1985.
  • [12] Myślińska E.: Laboratory methods of soils for engineering purposes (in Polish). PWN, Warszawa, 2001.
  • [13] Okruszko H.: Zesz. Probl. Post. Nauk Roln.,406, 3, 1993.
  • [14] Sapek B., Sapek A.: Int. Peat J., 2, 99, 1987.
  • [15] Schlichting E., Blume H.P, Stahr K.: Bodenkundliches Praktikum, 2 Auflage. Blackwell Wissenschafts Verlag, Berlin, Wien,167, 1995.
  • [16] Schnitzer M., Khan S. U.: Soil Organic Matter, Elsevier Science Publishers., NewYork, N. Y., 319 pp. 1978.
  • [17] Schnitzer M., Schuppli P.: Can. J. Soil Sci.,69, 253, 1988.
  • [18] Shirshova LT., Ghabbour E.A., Davies G.: Physics, Chemistry and biogeochemistry in soil and plant studies, Institute of Agrophysics PAS, Lublin,122, 2004.
  • [19] Stevenson J.: Humus Chemistry: Genesis, Composition and Reaction, J. Wiley and Sons, NewYork, 1982.
  • [20] Wershaw R.: Membrane – micelle model for humus in soils and its relation to humification. U.S. Geological Survey Water Supply Paper 2410, 1994.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a62c5481-80bb-4901-8715-9b76db8c9375
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.