PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

The properties of materials made from the composite of potato starch and ethylene-co-acrylic acid with polyethylene

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The properties of materials made from the composite of potato starch and ethylene-co-acrylic acid with polyethylene or glycerine added in different amounts were studied. As it has been found, the increasing proportion of easily degradable starch composite increased its solubility in water, methanol and chloroform. Besides, water absorption and resistance to break also increased, but elongation at break and flow coefficient were reduced. The decreasing proportion of polyethylene reduced suitability of the material for commercial use, but in the majority of samples, the reduction was not linear. When polyethylene addition was reduced to 40-50%, the properties of the material obtained were still acceptable.
PL
Badano właściwości tworzyw o zróżnicowanym stosunku ilościowym kompozytu skrobi ziemniaczanej z kopolimerem etylen-kwas akrylowy do polietylenu i z różnym dodatkiem gliceryny. Stwierdzono, że wraz ze wzrostem ilości łatwo degradującego kompozytu skrobi w tworzywie zwiększała się rozpuszczalność w wodzie, metanolu i chloroformie, oraz wodochłonność i wytrzymałość na zerwanie tworzywa, a malały wydłużenie przy zerwaniu i współczynnik płynięcia. Pogorszenie się właściwości użytkowych tworzyw wraz ze zmniejszeniem się udziału w nim polietylenu w większości przypadków nie była prostoliniowa. Przy ograniczeniu ilości polietylenu do 40-50%, właściwości tworzywa były zadowalające.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

p.49-54,fig.

Twórcy

  • Agricultural University of Wroclaw, Norwida 25, 50-375 Wroclaw, Poland
autor
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a5ef89ad-d8eb-46df-8f43-f32df25002fc
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.