PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 48 |

Tytuł artykułu

Polimorfizm kwasnej fosfatazy leukocytow krwi a wydajnosc, sklad i wlasciwosci mleka krow rasy czarno-bialej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badaniami objęto 128 krów w dwóch stadach. Krew i mleko do oznaczeń pobierano 5-krotnie w trakcie całej laktacji. W stadzie M zarejestrowano statystycznie istotne różnice między fenotypami AcP a zawartością laktozy (AcP A - 4.68%, AcP AB - 4.78%), sodu (AcP A- 0.40 g/l, AcP AB-0.37 g/l), chloru (AcP A-1.27 g/l, AcP AB -1.18 g/l) a ponadto wydajnością (AcP A - 16.49 kg, AcP AB - 15.14 kg) i gęstością mleka (AcP A - 28.9° Ld, AcP AB - 29.3° Ld). W stadzie В nie stwierdzono zróżnicowania średnich wartości analizowanych wskaźników, odnotowano natomiast statystycznie istotny efekt interakcji genotypu AcP i terminu oznaczeń w odniesieniu do zawartości suchej masy, białka całkowitego, kazeiny, laktozy, wapnia, magnezu, fosforu, chloru oraz wskaźnika krzepliwości mleka. W obu stadach zarejestrowano ponadto zgodne, lecz statystycznie nieistotne tendencje do zróżnicowania LKS, niższe u krów o fenotypie AcP A (143.8x106/l; 148.5x106/l oraz wyższe u krów AcP AB (163.0x106/l; 288.5x106/l).
EN
The studies included 128 cows from two herds, M and B. Samples of milk and blood were collected five times during the first lactation. Statistically significant differences were noted between the acid phosphatase phenotype and the content of lactose (AcP A - 4.68%, AcP AB - 4.78%), sodium (AcP A - 0.40 g/1, AcP AB - 0.37 g/1), chlorine (AcP A - 1.27 gfl, AcP AB - 1.18 g/1) as well as milk yield (AcP A - 16.49 kg, AcP AB - 15.14 kg) and milk density (AcP A - 28.9° Ld, AcP AB - 29.3° Ld) in M but not in В herd. However a statistically significant influence of the interaction of AcP genotype and the time analysed was observed in relation to the dry matter, total protein, casein, lactose, calcium, phosphorus and chlorine contents and milk coagulation index. Furthermore, these two herds showed similar but not statistically significant differences in the somatic cell count lower for cows with A AcP phenotype (143.8x106/l, 148.5x106/l) and higher for cows with AB AcP phenotype (163.0x106/l, 288.5x106/l).

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Opis fizyczny

s.23-43,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor

Bibliografia

  • Anderson M., Brooker В. E. 1974. Udder disease and membrane material in milk. Res. Vet. Sci., 16:397-399.
  • Andrews A.T. 1976. Further studies on acid phosphatase of leucocyte orgin in normal and bovine milks. J. Dairy Res., 43(1): 127-131.
  • Andrews A.T., Alichanidis E. 1975. The acid phosphatase of bovine leucocytes, plasma and the milk of healthy and mastitic cows. J. Dairy Res. 42(3): 391-400.
  • Andrews А. Т., Fox P. F. 1991. Indigenous enzymes in milk. IV. Phosphatases. Food Enzymlogy, 1:90-99.
  • Bassalik-Chabielska L. 1981. The Indicators of Susceptibility of Cows to Mastitis. Prac. Conf. Resist. Fac. Gen. Asp. Mastitis Contr. Ossolineum, Wrocław.
  • Budsławski I. 1971. Zarys chemii mleka. PWRiL, Warszawa.
  • Budsławski J., 1973. Badanie mleka i jego przetworów. PWRiL, Warszawa.
  • Campbell I.R., Marschall R.T. 1982. Podstawy produkcji mleka spożywczego i jego przetworów. PWN, Warszawa.
  • Comberg G., Meyer H. 1962. Ein Beitrag zur Frage des Mineralstoffgehaltes der Milch beim schwarzbunten Niederungsrind. Zuchtungskunde 34: 243-254.
  • Ćwiczenia z chemii ogólnej i fizjologicznej. Red. W. Ostrowski, B. Filipowicz 1980. PZWL, Warszawa.
  • Flynn A., Power P. 1985. Nutrition aspects of minerals in bovine and human milk. Edited by Fox P.F. Developments in Dairy Chemistry - 3. Lactose and minor constituents. Elsevier Applied Science London - New York, s. 183-181.
  • Głąbówna M., Sender G., Bassalik-Chabielska L. 1987. Zawartość laktozy w mleku krów rasy czarno-białej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 332:161-166.
  • Holt С. 1985. The milk salts, their sectretion, concentrations and physical chemistry. Edited by P.F. Fox. Developments in Dairy Chemistry - 3. Lactose and minor constituents. Elsevier Applied Science. London - New York s. 143-181.
  • Houlihan A. V. 1992. Enzymatic activity other than lipase. Bulletin of the IDF, 271: 21-26.
  • Hueston W.D., Heider LE., Harvej W.R., Smith KL. 1990. Determination of high somatic cell count prevalence in dairy herds practicing teat dipping and dry cow therapy and with no evidence of Sterptoccocus agalactiae on repeated bulk tank milk examination. Preventive Vet., Med., 9(2): 131-142.
  • Janota-Bassalik L., Zając M., Wojtaszkiewicz M. 1978. Zmiany makro- i mikroelementów oraz laktozy po doświadczalnym zakażeniu wymion. Zesz. Probl. Nauk Roln., 207: 243-254.
  • Kaczmarczyk e. 1986. Badanie polimorfizmu kwaśnej fosfatazy w leukocytach krwi obwodowej u bydła. Med. Wet. 42(7): 440-442.
  • Kaczmarczyk E., Walawski k. 1992. Genetic determination of acid phosphatase polymorphism of blood leucocytes in cattle. Genet. Pol., 33(2): 125-129.
  • Kiełsznia R., Jakubiak R., Łysakowski K. 1987. Próba określenia przyczyn obniżania się gęstości mleka. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol., 207: 119-126.
  • Kisza J., Lewicki Cz., Sajko W., Minakowski D. 1978. Wpływ zróżnicowanego żywienia krów mlecznych na skład, cechy fizykochemiczne i przydatność technologiczną mleka. Zesz. Probl. PNR. 207:149-155.
  • Kisza J., Goszczyński J., Sajko W., Palich P. 1988. Wpływ krzyżowania wybranych ras bydła na skład, właściwości fizykochemiczne i przydatność technologiczną mleka. Roczn. Inst. Mlecz. 72(1): 83-99.
  • Kisza J., Rotkiewicz W., Panfil-Kuncewicz H., Dajnowiec Z. 1977. Zwalczanie mastitis u krów. PWN, Warszawa.
  • Kitchen В. J., Taylor G. С., White J. C. 1970. Milk enzymes-their distribution and activity. J. Dairy Res., 37: 279-288.
  • Kruk A., Kisza J., Mozolewski W., Rybka J. 1979a. Stabilność termiczna mleka ogrzewanego. Zesz. Nauk. ART Olsztyn Techn. Żywn., 15: 35-46.
  • Kruk A., Kisza J., Palich P. 1979b. Porównanie i ocena metod określania stabilności termicznej mleka. Zesz. Nauk. ART, Olsztyn, Tech. Żywn., 15: 25-34.
  • Kubiński T. 1979. Wpływ niedoborów mineralnych na zdrowotność i produkcyjność bydła. Prz. Nauk. Lit. Zoot. PTZ, 4(102): 9-17.
  • Laskowski K, 1981. Fizykochemiczne metody badania mleka i produktów mleczarskich. Wydaw­nictwo CZSR, Warszawa.
  • Litwińczuk Z., Zalewski W., Gnyp J., Asarabowska A. 1983. Zmiany zawartości białka, tłuszczu i suchej masy w mleku krów pierwiastek ncb w zależności od pory roku, wydajności dziennej i przebiegu laktacji. Rocz. Nauk Rol. B, 101(4): 49-62.
  • Natze R. P., Evertt R.W., Postle D. S. 1972. Normal milk somatic cell counts. J. Milk Fd. Technol., 35(5): 261-263.
  • Оktaba W. 1980. Metody statystyki matematycznej w doświadczalnictwie. PWN, Warszawa.
  • Sender G., Bassalik-Chabielska L. 1981. Zmiany LKS w mleku krów zdrowych w poszczegól­nych laktacjach. Pr. i Mat. Zoot., 31: 33-43.
  • Walawski K, Glogowska В., Kaczmarczyk E., Kolman G., Kruk Z. 1978. Analiza zależności między polimorfizmem i aktywnością alkalicznych fosfataz w surowicy krwi i leukocytach bydlęcych. Med. Wet., 34(l):18-20.
  • Zieliński j. 1982. Wpływ niektórych czynników na krzepliwość mleka. Med. Wet. 38(11): 598-600.
  • Żelanis b. 1990. Wpływ odmiany Holstein-Friesien na wydajność, skład i wartość technologiczną mleka krów rasy czarno-białej. Praca doktorska, ART Olsztyn.
  • Żurkowska K., Górska A., Dąbrowska B. 1993. Wpływ sezonu na skład chemiczny i niektóre cechy fizyczne mleka krów rasy neb. Zesz. Nauk WSRP Siedlce Zoot., 32: 65-73.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a59ab8a8-971e-46a1-a91a-efcc5d5f4306
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.