PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 33 | 4 |

Tytuł artykułu

Rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej w Unii Europejskiej

Warianty tytułu

EN
Market of genetically modified food in European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

33

Numer

4

Opis fizyczny

s.347-355,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Agricultural Biotechnology, Informing the Dialogue. Cornell University’s College of Agriculture and Life Sciences, 2002. www.nysaes.cornell.edu/agbiotech.
  • 2. Anioł A., Zimny J., Podyma W., i wsp.: Krajowy Program Bezpieczeństwa Biologicznego w Polsce. Radzików, IHiAR, 2002.
  • 3. Castle L. A., Wu G., McElroy D.: Agricultural input traits: past, present and future. Cur. Opin. Biotechnol. 2006, 17, 2, 105.
  • 4. Celec P., Kukuèkova M., Renczésova V., et al.: Biological and biomedical aspects of genetically modified food. Biomed. Pharmacother. 2005, 59, 10, 531.
  • 5. Commission recommendation of 25 January 2002 concerning a coordinated programme for the official control of foodstuffs for 2002 (O. J. L 26) .
  • 6. Commission Regulation (EC) No 65/2004 of 14 January 2004 establishing a system for the development and assignment of unique identifiers for genetically modified organisms (O. J. L 10).
  • 7. Dyrektywa 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 marca 2000 r. w sprawie zbliżenia ustawodawstw Państw Członkowskich w zakresie etykietowania, prezentacji i reklamy środków spożywczych (Dz. Urz. WE L 109).
  • 8. Dyrektywa 2001/18 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 12 marca 2001 r. w sprawie zamierzonego uwalniania do środowiska organizmów zmodyfikowanych genetycznie i uchylająca dyrektywę Rady 90/220 (Dz. U. WE L 106) .
  • 9. European Commission http://ec.europa.eu/food.
  • 10. Grajek W: Żywność modyfikowana genetycznie a bezpieczeństwo konsumenta. Żywność. Nauka, Technologia, Jakość, 2001, 4, 40.
  • 11. James C.: Global Status of Commercialized Biotech/GM Crops: 2005. ISSAA Briefs No 34, http://www.isaaa.org.
  • 12. Jouanin L., Bonadé-Bottino M., Girard C., et al.: Transgenic plants for insect resistance. Plant Science 1998, 131, 1, 1.
  • 13. Maegregor Jr R. B., Poon G. M. K.: The DNA double helix fifty years on. Comput. Biol. Chem., 2003, 27, 4-5, 461.
  • 14. New EU regulations on GMOs: Guidelines for the European Food and Drink Industries: CIAA, 2004 http://www.ciaa.be/documents/brochures/GMguidelines.pdf.
  • 15. Nowicka G.: Żywność zmodyfikowana genetycznie i jej wpływ na zdrowie. Zdr. Publ., 2005, 115, 2, 226.
  • 16. Nowicka G.: Żywność modyfikowana genetycznie a zdrowie. Roczniki Warszawskiej Szkoły Zdrowia 2006, 38.
  • 17. Rozporządzenie (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 roku ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. WE L 245).
  • 18. Rozporządzenie Komisji Europejskiej Nr 641/2004 z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie szczegółowych zasad wykonywania rozporządzenia (WE) Nr 1829/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady, odnoszącego się do wniosków o zatwierdzenie nowego typu żywności i paszy genetycznie zmodyfikowanej, powiadamianiu o istniejących produktach, oraz przypadkowym lub technicznie nieuniknionym występowaniu materiału genetycznie zmodyfikowanego, który pomyślnie przeszedł ocenę ryzyka (Dz. Urz. WE L 102).
  • 19. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1829/2003 z dnia 22 września 2003 roku w sprawie genetycznie zmodyfikowanej żywności i paszy (Dz. Urz. WE L 268).
  • 20. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1830/2003 z dnia 22 września 2003 roku w sprawie zdolności do śledzenia i etykietowania organizmów genetycznie zmodyfikowanych oraz możliwości śledzenia żywności i produktów paszowych wyprodukowanych z organizmów zmodyfikowanych genetycznie i zmieniające dyrektywę 2001/18/WE (Dz. Urz. WE L 268).
  • 21. Sochanowicz B., Szot Z.: Żywność transgeniczna (genetycznie modyfikowana). Żyw. Człow. Metab., 2001, 3, 243.
  • 22. Sprawozdanie z realizacji tematu: Programowanie oraz ocena i interpretacja wyników monitoringu w zakresie żywności genetycznie zmodyfikowanej oraz przygotowanie raportu. Warszawa, IŻŻ, 2005.
  • 23. Szponar L., Traczyk I., Walkiewicz A., i wsp: Żywność zawierająca składniki zmodyfikowane genetycznie obecna na polskim rynku. Żyw. Człow. Metab., 2003, 30, 3/4, 28.
  • 24. The FDA List of Completed Consultations on Bioengineered Foods http://www.cfsan.fd.gov/~lrd/biocon.html.
  • 25. Thomson J.: Genetically modified food crops for improving agricultural practice and their effects on human health. Trends Food Sci. Technol., 2003, 14, 5-8, 210.
  • 26. Traczyk I., Szponar L., Walkiewicz A.: Żywność genetycznie zmodyfikowana - korzyści i zagrożenia z uwzględnieniem systemu prawnego. W: System bezpieczeństwa żywności w Polsce - wybrane zagadnienia. Warszawa, Prace IŻŻ 106, 2003.
  • 27. Twardowski T.: Żywność genetycznie zmodyfikowana. Cz. I. Przem. Spoż., 2001, 9, 2.
  • 28. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2006 r. Nr 171, poz. 1225).
  • 29. 20 Questions on Genetically Modified (GM) Foods http://www.who.int/foodsafety/publications/biotech/20questions/en.
  • 30. Ustawa z dnia 22 czerwca 2001 r. o organizmach genetycznie zmodyfikowanych (Dz. U. Nr 76, poz. 811).
  • 31. Watson J.D., Crick F.H.C.: Molecular structure of nucleic acids. A structure for deoxyribose nucleic acid. Nature, 1953, 17, 737.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a50eac94-e720-4344-a171-194997ea696a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.