PL
W pracy podjęto próbę określenia zasięgu zanieczyszczenia środowiska powietrznego przez fermę bydła. Aby ocenić zasięg rozprzestrzeniania się mikroorganizmów i odorów odzwierzęcych próby powietrza do mikrobiologicznych oznaczeń pobierano wewnątrz obory oraz na zewnątrz w tzw. „smudze" w trzech punktach położonych w różnych odległościach od budynku oraz w punkcie kontrolnym. Równocześnie wykonywano pomiary podstawowych parametrów mikroklima- tycznych, oraz stężenia ozonu będącego wskaźnikiem czystości powietrza. Pomiary ozonome- tryczne wykonywano wewnątrz obory oraz w odległości 10, 100, 200, 300 i 400 metrów w kierunku zgodnym z kierunkiem wiejących wiatrów oraz w takich samych odległościach w kierunku przeciwnym. Wykazano, że bakteriologicznie środowisko jest zanieczyszczane do około 75 m, a odory odzwierzęce degradują środowisko powietrzne do około 300 m w kierunku zgodnym z wiejącym wiatrem i około 100 m w kierunku przeciwnym.
EN
The main goal of this work was to attempt to estimate a range of microbiological and chemical contamination of air environment by a cow farm. This investigations were conducted on a cowhouse and in its direct surroundings. In order to evaluate a range of dissemination of microbes, air samples were collected inside of the cowhouse and outside from so collected „stripe" consisting of three separate points located in various distances from the building, and from a control point. Simultaneously basic microclimate parameters and value of ozone inside and outside the cowhouse were measured. Our study revealed that the air was microbiological contaminated till 75 m. distance from cowhouse, and chemical contaminated about 300 m. distance from cowhouse.