PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 1 |

Tytuł artykułu

Relation between ochratoxin A content in cereal grain and mixed meals determined by the ELISA and HPLC methods and attempt to evaluate their usability for monitoring studies

Warianty tytułu

PL
Zaleznosci pomiedzy zawartoscia ochratoksyny A w zbozach i mieszankach paszowych oznaczona metodami immunoenzymatyczna ELISA i HPLC do badan monitoringowych

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Cereal grain and mixed meal samples were collected for analyses in two periods: 1st- from harvest to the end of 1996 and 2nd- from June to August 1997. The content of mould, toxicogenic fungi and ochratoxin A (OA) was determined by immunoassay (ELISA) and high performance liquid chromatography (HPLC). In the 1st period, when OA level ranged from 0.05 to 2.02 /µg/kg, the correlations of results obtained by the two methods were low (r=0.047 for cereals and r=0.170 for mixed meals). In the 2nd period, after 9-11-month storage, the correlation was high (r=0.946 for cereals and r=0.682 for mixed meals at P <0,001). HPLC was evaluated as more useful for both analysing single samples and monitoring studies due to the possibility of simultaneous determination of OA, fumonisine and aflatoxin in the extract as well as its lower costs.
PL
Próbki zbóż i mieszanek paszowych do badań pobierano w dwóch okresach roku: I - od żniw do końca roku 1996 oraz w II od czerwca do sierpnia 1997 r. Oznaczono zawartość grzybów pleśniowych oraz tzw. toksynotwórczych, a także oznaczono zawartość ochratoksyny A (OA) dwiema metodami: immunoenzymatyczną (ELISA) i wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Między wynikami uzyskanymi przy użyciu tych metod stwierdzono niską korelację w odniesieniu do próbek zbóż (r=-0.047) i mieszanek (r=0.170) w I okresie badań, gdy skażenia OA mieściły się w zakresie (od 0.05 do 2.02 µg/kg). Natomiast wysoką korelację pomiędzy wynikami oznaczania zawartości OA dwiema metodami stwierdzono w zbożach (r=0.946) i mieszankach paszowych (r=0.682 - P<0.001) w II okresie badań po 9-11 miesięcznym okresie magazynowania. Oznaczenia OA za pomocą metody HPLC, ze względu na możliwość równoczesnego wykorzystania ekstraktu do oznaczania OA, fumonizyny oraz aflatoksyny, a także ze względu na niższe koszty materiałowe oceniono jako bardziej przydatną zarówno do badań prób jednostkowych jak i do monitoringu.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

1

Opis fizyczny

s.53-64,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, ul.Oczapowskiego 5, 10-718 Olsztyn
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a4195db4-caf3-421c-baf7-945d86a714a0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.