PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 34 | 3-4 |

Tytuł artykułu

Porownanie antyoksydacyjnego wplywu resveratrolu i antocyjanin na peroksydacje lipidow w tkankach zwierzat doswiadczalnych

Warianty tytułu

EN
The comparison of antioxidative activities of resferatrol and anthocyanines resulting lipid peroxidation in tissues of experimental animals

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Organizmy ludzi i zwierząt są bezustannie narażone na działanie reaktywnych form tlenu, powstających podczas przemian metabolicznych. Z tego względu prowadzone są poszukiwania związków działających antyutleniająco, które mogłyby zapobiegać szkodliwemu działaniu reaktywnych form tlenu. Uznanym związkiem o działaniu anty oksydacyjnym jest resveratrol. Własności antyutleniające przypisywane są również antocyjanom, jednym z ważniejszych rozpuszczalnych w wodzie barwników roślinnych. Celem niniejszej pracy było porównanie antyoksydacyjnego wpływu resveratrolu i antocyjanin na peroksydację lipidów zachodzącą w różnych tkankach zwierząt doświadczalnych. Zauważono, że trzytygodniowe podawanie szczurom sondą dożołądkową resweratrolu i antocyjanin chroni tkanki przed peroksydacją lipidów. Silniejsze właściwości antyoksydacyjne wywiera resweratrol niż antocyjany.
EN
The organisms of human beings and animals are permanently exposed to the activity of reactive oxygen forms created during the metabolic changes. That is why the search of substances able to prevent the harmful influence of reactive oxygen forms is sill processed. Resveratrol is the acknowledged antioxidative compound. Antioxidative abilities are also attributed to Anthocyanins, one of more important water solved vegetable dyes. The aim of the study was to evaluate antioxidative activities of Resveratrol and Anthocyanins resulting lipid peroxidation in various tissues of experimental animals. It was observed that application of Resveratrol and Anthocyanins to rats by means of gastric tube for tree weeks time protected the tissues from lipid peroxidation. Resveratrol antioxidative activity is stronger than that of Anthocyanins.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

34

Numer

3-4

Opis fizyczny

s.1285-1288,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Medyczny, Lodz
autor
autor
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Olas B., Wachowicz B.: Biologiczna aktywność resweratrolu. Post. Hig. Med. Dośw. 2001 ,55 ,71-79.
  • 2. Fremont L.: Biological effects of resveratrol. Life. Sci. 2000, 66, 663-673.
  • 3. Daniel O., Meier MS., Schlatter J., Frischhnecht P.: Selected phenolic compounds in cultiveted. Plants: ecologic functions, health implications, and modulation by pesticides. Environ. Health. Perspect. 1999, 107, 109-114.
  • 4.Kunachowicz H.: Żywność funkcjonalna-rola antyoksydantów. Farm. Pol. 2001, 15, 703-706.
  • 5.Wilska-Jeszka J.: Struktura i właściwości antyoksydacyjne polifenoli. Konferencja Antyoksydanty w żywności. Łódź 2001.
  • 6. Wawer I.: Aronia Polski Paradox, Agropharm SA. Warszawa 2005.
  • 7.Clifford MN.: Anthocyanins in foods. Proceedings of the Symposium on polyphenols and anthocyanins as food colourants and antioxidants. 15 XI, Vien Austria 1996.
  • 7. Oszmiański J.: Dlaczego aronia i tarczyca bajkalska są aktywne biologicznie. Farm. Pol. 2001, 15, 726-728.
  • 8. Oszmiański J., Sapis JC.: Anthocyanins on fruits of Aronia melanocarpa (Chkberry). J. Food. Sci. l998, 53, 1241-1242.
  • 9. Rice-Evans CA., Diplock AT., Symons MCR.: Techniques in free radicals research. Ed Burdon RH., Knippenberg PH., Elsevier, Amsterdam, London, New York, Tokyo. 1991.
  • 10. Renaud S., De Lorgeril M.: Wine, alcohol, platelets and the French paradox for coronary heart disease. Lancet 1992, 339, 1523-1526.
  • 11. Blache D., Gesquiere L., Loreau N., Durand P.: Oxudant stress: the role of nutrients in cell-lipoprotein interactions. Proc. Nutrit. Soc. 1999, 58, 559-563.
  • 12. Fremont L., Belguendouz L., Delpal S.: Antioxidant activity of resveratrol and alcohol-free wine polyphenols related to LDL oxidation and polyunsaturated fatty acids. Life Sci. 1999, 64, 2511-2521.
  • 13. Bagchi D., Bagchi M., Stohs S. i wsp: Cellular protection with proanthocyanidins derived from grape seeds. Ann. N. Y. Acad. Sci. 2002, 957, 260-270.
  • 14. Bagchi D., Garg A., Krohn RL.: Oxygen free radical scavenging abilietes of vitamins C and E, and grape seed proanthocyanidin extract in vitro. Res. Commun. Mol. Pathol. Pharmacol. 1997, 95, 179-189.
  • 15. Kaack K., Austed T.:Interaction of vitamin C and flavonoids in elderberry (Sambucus nigra L) during juice processing. Plant. Foods Hum. Nutr. 1998, 52(3), 187-198.
  • 16. Ramirez-Tortosa C., Andersen OM., Gardner PT., Morrice PC., Wood SG., Duthie SJ.: Anthocyanin rich extract decreases indices of lipid peroxidation and DNA damage in vitamin E depleted rats. Free. Radic. Biol. Med. 2001, 31, 1033-1037.
  • 17. Kowalczyk E., Fijałkowski P., Błaszczyk J., Kowalski J., Błaszczyk-Suszyńska J., Niedworok J., Rapacka E.: Wpływ antocyjanin na wybrane parametry równowagi oksydacyjno-redukcyjnej u zwierząt otrzymujących kadm. Żyw. Czł. Metab. 2005, XXXII, supl Nr. 1 cz. II, 1225-1229.
  • 18. Kowalczyk E., Fijałkowski P., Kura M., Krzesiński P., Błaszczyk J., Kowalski J., Śmigielski J., Rutkowski M., Kopff M.: Wpływ antocyjanin z aronii czamoowocowej na wybrane parametry stresu oksydacyjnego i zawartość mikroelementów u mężczyzn z hipercholesterolemią. Pol. Merk. Lek. 2005, 113, 651- 653.
  • 19. Seeram NP., Nair MG.: Inhibition of lipid peroxidation and structure activity-related studies of the dietary constituents anthocyanins, anthocyanidins and catechins. J. Agric. Food. Chem. 2002, 50, 5308-5312.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a3a7a5bd-1b0c-483d-a57f-3de58bfdcfd0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.