EN
To study the response of cabbage butterfly, Pieris brassicae on cabbage, cauliflower, yellow sarson, gobhi sarson and Indian mustard, various life tables i.e., age specific and stage specific life tables have been constructed in controlled conditions (25±1°C, 65±5% R.H. and 12 h L:12 h D). The age specific life-table revealed that P. brassicae required maximum period of 42 days on Indian mustard and minimum 36 days on cabbage to complete the generation. The survivorship decreased gradually from an initial stage of development till culmination of the generation on each host plant. However, mortality showed a significant variation at different development stages of P. brassicae on each host plant. The apparent mortality and mortality survival ratio was found highest at pupal stage (15.91 and 0.19%) on Indian mustard and lowest at pre-pupal stage (3.39 and 0.04%) on cabbage. Similarly, maximum k-value (0.0753) was recorded at pupal stage on Indian mustard and minimum (0.0150) at pre-pupal stage on cabbage. On the other hand, survival fraction was recorded highest (0.97) at pre-pupal stage on cabbage and lowest (0.84) at pupal stage on Indian mustard. The life-table parameters revealed that cabbage is the most preferred food of P. brassicae than other cole crops.
PL
W celu zbadania reakcji bielinka kapustnika (Pieris brassicae L.) na kapustę, kalafiora, kapustę polną, rzepak i kapustę sitowatą (sarepską) sporządzono tabele parametrów życia motyla, a mianowicie odnośnie przeżywalności całego gatunku jak i poszczególnych faz rozwojowych owada. Tabele wykonano w oparciu o eksperymenty przeprowadzone w warunkach kontrolowanych (25±1°C, 65±5% RH i 12 h L:12 h D). Tabela przeżywalności wykazała, że P. brassicae do całkowitego zakończenia cyklu rozwojowego wymaga co najmniej 42 dni żerując na kapuście sitowatej, natomiast najmniej czasu, bo 36 dni potrzebuje zasiedlając zwykłą kapustę. Przeżywalność stopniowo malała poczynając od początkowego stadium rozwojowego aż do kulminacji generacji na każdej z roślin. Niemniej jednak, śmiertelność różniła się znacznie dla różnych stadiów rozwojowych P. brassicae na każdej roślinie. Śmiertelność i stosunek śmiertelności do przeżywalności były najwyższe dla stadium poczwarki (15,91 i 0,19%) na kapuście sitowatej, a najniższe dla stadium prepupalnego (3,39 i 0,04%) na kapuście. Podobnie maksymalną wartość k odnotowano dla stadium poczwarki (0,0753) na kapuście sitowatej a minimalną dla stadium prepupalnego (0,0150) na kapuście. Z drugiej strony, frakcja przeżywalności była najwyższa (0,97) dla stadium prepupalnego na kapuście, natomiast najniższa (0,84) dla stadium poczwarki na kapuście sitowatej. Tabele parametrów życia wykazały, że kapusta jest najbardziej preferowanym pożywieniem dla P. brassicae spośród wszystkich badanych kapust.