PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 57 | 4[A] |

Tytuł artykułu

Evaluation of beer aging using an electronic nose

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena procesu starzenia piwa z zastosowaniem nosa elektronicznego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The studies of the applicability of headspace sampling coupled to mass spectrometry in discrimination of differently aged beers are reported. The entire mass spectra of headspace components provided “fingerprints” of the beer samples and were used for classification purposes. PCA analysis of the mass spectra revealed clustering of samples according to the aging procedure, allowing automated sample classification by appropriate chemometric methods.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań nad możliwością wykorzystania „nosa elektronicznego”, ze spektrometrem mas w roli detektora, do rozróżnienia piw poddanych procesom starzenia. Mieszanina związków lotnych uwalnianych przez badaną próbę analizowana była w spektrometrze mas z pominięciem etapu rozdziału na poszczególne składniki. Otrzymane widma mas stanowią swoisty chemiczny „odcisk palca” i mogą zostać wykorzystane w celu klasyfikacji prób. W celu interpretacji uzyskanych wyników zastosowano metodę analizy głównych składowych.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

Opis fizyczny

p.91-93,fig.,ref.

Twórcy

  • Poznan University of Economics, al.Niepodleglosci 10, 60-967 Poznan, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Cortacero-Ramirez S., de Castro M.H.B., Segura-Carretero A., Cruces-Blanco C., Fernandez-Gutierrez A., Analysis of beer components by capillary electrophoretic methods. Trends Anal. Chem., 2003, 22, 440-455.
  • 2. Daems V., Delvaux F., Multivariate analysis of descriptive sensory data on 40 commercial beers. Food Qual. Pref., 1996, 8, 373-380.
  • 3. Kojima H., Araki S., Kaneda H., Takashio M., Application of a new electronic nose with fingerprint mass spectrometry to brewing. J. Am. Soc. Brew. Chem., 2005, 63, 151-156.
  • 4. Marsili R.T., SPME-MS-MVA as a rapid technique for assessing oxidation off-flavors in foods. Headspace Analysis of Foods and Flavors, 2001, 488, 89-100.
  • 5. Marti M.P., Boque R., Busto O., Guasch J., Electronic noses in the quality control of alcoholic beverages. Trac-Trends Anal. Chem., 2005, 24, 57-66.
  • 6. Marti M.P., Busto O., Guasch J., Application of a headspace mass spectrometry system to the differentiation and classification of wines according to their origin, variety and ageing. J. Chromatogr. A, 2004, 1057, 211-217.
  • 7. Meilgaard M.C., Prediction of flavor differences between beers from their chemical composition. J. Agric. Food Chem., 1982, 30, 1009-1017.
  • 8. Polish Standard PN-A-79093-9. Beer. Methods of analysis. Determination of bottles and cans filling, clarity assay and stability determination with the forcing method (in Polish).
  • 9. Sikorska E., Chmielewski J., Gorecki T., Khmelinskii I.V., Sikorski M., De Keukeleire D., Discrimination of beer flavours by analysis of volatiles using the mass spectrometer as an electronic nose. J. Inst. Brewing, 2007, 113, 110-116.
  • 10. Smilde A., Bro R., Geladi P., Multi-Way Analysis with Applications in the Chemical Sciences. 2004, Chichester, John Wiley.
  • 11. Vanderhaegen B., Neven H., Coghe S., Verstrepen K.J., Verachtert H., Derdelinckx G., Evolution of chemical and sensory properties during aging of top-fermented beer. J. Agric. Food Chem., 2003, 51, 6782-6790.
  • 12. Wold S., Esbensen K., Geladi P., Principal component analysis. Chemometrics & Intelligent Laboratory Systems, 1987, 2, 37-52.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a2ce929a-dbd5-4456-8afc-54ec8eec7da2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.