PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 08 |

Tytuł artykułu

Rola opakowania w ksztaltowaniu jakosci produktow spozywczych na przykladzie sokow cytrusowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jednym z czynników, który ogranicza szybkość niekorzystnych zmian w żywności podczas przechowywania jest opakowanie. Na przykładzie soków cytrusowych autor przedstawił rolę opakowania w kształtowaniu trwałości produktów, jego wpływ na cechy sensoryczne i wartość zdrowotną.
EN
The packaging is one of factors limiting the speed of the unfavourable changes in food during storage. Following the example of the citrus juices the author presented the packaging role in the forming of the durability of products, its influence on the sensory characteristic and the health value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

08

Opis fizyczny

s.12-15,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, 60-637 Poznan, ul.Wojska Polskiego 28

Bibliografia

  • [1] Floros J. D.: Aseptic packaging technology. W: Principles of aseptic processing and packaging. Red. P. E. Nelson, J. V. Chambers. The Food Processors Institute. Washington, DC 1993.
  • [2] Fox K .: Fruit Proc., 1994, (11), 340.
  • [3] Fellers P. J: J Food Sci., 1988, 53, 1699.
  • [4] Nagy S.: J Agric. Food Chem., 1980,28,8-18.
  • [5] Nagy S., Lee H., Rouseff R. L, Lin J. C. C.: i Agric., Food Chem., 1990, 38, 343.
  • [6] Sizer C. E., Waugh P. L, Edstam S., Ackermann P.: Food Technol., 1988, 41 (7), 152.
  • [7] Trammell D. J., Dalsis D. E., Malone C. T.: J Food Sci 1986, 51 (4), 1021.
  • [8] Bissett O. W., Berry R. E.: J Food Sci., 1975, 40, 178.
  • [9] Berry R. E., Bissen O. W., Veldhuis M. K.: Citrus Ind., 1971, 52 (6), 12.
  • [10] Rysstad G.: Fruit Process., 1994 (8), 228.
  • [11] Pieper G., Borgudd L, Ackermann P., Fellers P.: J Food Sci., 1992, 57, 1408.
  • [12] Kutty V., Braddock R. J., Sadler G. D.: Food Sci., 1994, 59, 402.
  • [13] Sadler G. D., Braddock R. J.: J Food Sci., 1990, 55, 587.
  • [14] Kruijf de N.: Food Technol. Int., 1997, 85.
  • [15] Hotchkiss J. H.: Food Additives and Contaminants, 1997, 14, 601.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a28c82db-0157-4e79-be13-2a0cb2ef3238
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.