PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 06 | 3 |

Tytuł artykułu

Skład chemiczny liści herbaty

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Herbata jest najszerzej konsumowanym napojem na świecie. W jej liściach jest szereg związków polifenolowych. W pracy przedstawiono skład chemiczny zielonej i czarnej herbaty włączając skład polifenoli i skład biopierwiastków. Podano także przegląd badań na temat aktywności biologicznej katechin i flawonoli.
EN
Tea is the most commonly drunk beverage in the world. There are numerous polyphenols compounds in tea leaves. In this paper the chemistry of green and black tea was discussed, including polyphenolic and bioelemental composition of tea. The bioactivity of the polyphenols including catechins and flavonols are also reviewed.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

3

Opis fizyczny

s.443-449,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Akademicka 15, 20-950 Lublin

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a07642b8-9012-4c78-b373-e3f2ecdc6465
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.