PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 5 |

Tytuł artykułu

Badania nad bioaktywnymi glukozynolanami w wybranych odmianach warzyw krzyzowych technika HPLC

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Investigation on bioactive glucosinolates in chosen cruciferous vegetables varieties by HPLC

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie zawartości glukozynolanów w wybranych odmianach brokuła i kalafiora. Analizę jakościową i ilościową desulfoglukozynolanów wykonano przy użyciu chromatografu cieczowego zaopatrzonego w detektor UV. Glukozynolany ekstrahowano ze zliofilizowanych próbek gorącym metanolem, ekstrakty oczyszczano w kolumienkach z żywicą jonowymienną i przeprowadzano desulfatację. Stosowano glukotropeolinę jako standard wewnętrzny, a zawartość poszczególnych glukozynolanów przeliczano, uwzględniając współczynniki korekcyjne. Analizy konfirmacyjne glukozynolanów przeprowadzano techniką LC-ESI/MS. Spośród zidentyfikowanych w wybranych warzywach glukozynolanów dominowały: glukorafanina, glukobrassycyna oraz neoglukobrassycyna. Poszczególne odmiany brokułów (Cezar, Tiburon, Milady oraz Chevalier) i kalafiorów, pochodzące z pól uprawnych Wydziału Ogrodniczego SGGW, zbieranych między lipcem a październikiem 2006 r. różniły się między sobą zarówno pod względem profilu, jak i ilości glukozynolanów. Stwierdzono różnice zawartości i składu glukozynolanów w odmianie wysianej i zbieranej w różnym okresie czasu, a także pomiędzy poszczególnymi częściami morfologicznymi tej samej rośliny np. szczytu róży oraz łodygi.
EN
The aim of this paper was the determination of glucosinolates in chosen broccoli and cauliflower varieties. Qualitative and quantitative analysis has been carried using liquid chromatograph with UV detector. Glucosinolates were extracted from lyophilizated samples with hot methanol, extracts were purified on ion exchange columns and desulfation was carried. Glucotropaeolin was used as an internal standard, and content of individual glucosinolate has been calculated taking into consideration relative responce factor. Confirmation of glucosinolates were conducted using LC-ESI/ MS. Among identified glucosinolates in choosen vegetables most abundant were: glucoraphanin, glucobrassicin and neoglucobrasscin. Each broccoli varieties (Cezar, Tiburon, Milady and Chevalier) as cauliflower varieties, cultivated on Horticultural Faculty of Warsaw Agricultural University fields, harvested between July and October 2006, were different both profile as content of glucosinolates. The differences were in glucosinolates’ content and composition for the same variety sew and harvested in varied time period, moreover differences between particular morphological parts of the same plant as flower head top or stalk.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

5

Opis fizyczny

s.129-136,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, ul.Nowoursynowska 159C, 02-776 Warszawa

Bibliografia

  • [1] Van Doorn J.E., van der Kruk G.C., van Holst G.J., Schoofs M., Broer J.B., de Nijs J.J.M.: Quantitative inheritance of progoitrin and sinigrin content in Brussels sprouts. Euphytica, 1999, 108, 41-52.
  • [2] Fahey J.W., Zalcmann A.T., Talalay P.: The chemical diversity and distribution of glucosinolates and isothiocyanates among plants. Phytochemistry, 2001, 56, 5-51.
  • [3] Heaney R.K., Fenwick G.R.: Glucosinolates in Brassica vegetables: analysis of 22 varieties of Brussels sprouts. J. Sci. F. Agri., 1980, 31, 785-793.
  • [4] McNaughton S.A., Marks G.C.: Development of a food composition database for the estimation of dietary intakes fo glucosinolates, the biologically active constituents of cruciferous vegetables. Br. J. Nutr., 2003, 90, 687-697.
  • [5] Mikkelsen M.D., Petersen B.L., Olsen C.E., Halkier B.A.: Biosynthesis and metabolic engineering of glucosinolates. Review Article. Amino Acids, 2002, 22, 279-295.
  • [6] Mithen R.F., Dekker M., Verkerk R., Rabot S., Johnson I.T.: The nutritional significance, biosynthesis and bioavailability of glucosinolates in human foods. J. Sci. F. Agric., 2000, 80, 967-984.
  • [7] PN-EN ISO 9167-1. Nasiona rzepaku. Oznaczanie zawartości glukozynolanów. Metoda z zastosowaniem wysokociśnieniowej chromatografii cieczowej.
  • [8] Vaughn S.F., Berhow M.A.: Glucosinolate hydrolysis products from various plant sources: pH effects, isolation, and purification. Industrial Crops and Products, 2005, 21 (2), 193-202.
  • [9] Verhoeven D.T.H., Verhagen H., Goldbohm R A., van den Brandt P.A., van Poppel G.: A review of mechanisms underlying anticarcinogenicity by Brassica vegetables. Chemico-Biological Interactions, 1997, 103, 79-129.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-a0668f50-1d29-465e-88d7-d00384499ad8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.