PL
W artykule wykazano, że nowoczesność stosowanych technologii i wyposażenia nie jest gwarantem bezpieczeństwa żywności. Bezpieczeństwo wynika z właściwie zorganizowanego i wdrożonego programu higieny produkcji. Omówiono zagrożenia wynikające z niewłaściwego podejścia do higieny produkcji. Przedstawiono proces mycia i dezynfekcji jako ważny element systemu higieny produkcji. Omówiono rodzaje osadów, organizację procesu mycia i czynniki wpływające па skuteczność tego procesu. Wykazano, że nie ma uniwersalnych rozwiązań, dlatego proces mycia powinien być rozwiązywany w zaistniałej sytuacji indywidualnie.
EN
The paper shows that application of modern technologies and equipment does not guarantee the safety of food products. Safety is assured by application of properly organized and implemented program of hygiene. Negligence of food processing hygiene brings about severe consequences. Cleaning and disinfection are discussed as an important element of hygiene program. Soils formed on surfaces, organization of the cleaning and disinfection process and its efficiency are discussed. It was shown that there are no universal designs and cleaning and disinfection process must be individually developed for each particular case.