PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 40 | 04 |

Tytuł artykułu

Przeciwutleniacze naturalne wystepujace w zywnosci

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W technologii żywności istnieje obecnie tendencja zastępowania syntetycznych przeciwutleniaczy naturalnymi inhibitorami utlenienia. Wśród występujących w surowcach roślinnych składników, wiele ma właściwości antyoksydatywne. Artykuł stanowi przegląd informacji dotyczących przeciwutleniaczy naturalnych i ich zastosowania w żywności. Opisane są przeciwutleniacze występujące w ziołach i przyprawach aromatycznych, fosfolipidy, białka i ich hydrolizaty, tokoferole, enzymy, związki polifenolowe, a także produkty reakcji Maillarda.
EN
There is the tendency in today food technology to replace synthetic antioxidants with the natural inhibitors of oxidation. Among ingredients in vegetable raw materials there is many with the antioxidating properties. Article is the review of the natural antioxidants and their application in food. There is presentation of antioxidants occuring in herbs and spices, phospholipides, proteins and its hydrolizates, tocopherols, enzymes, poliphenols and also products of the Maillard 's reaction.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Numer

04

Opis fizyczny

s.7-10

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Lublin
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9e692f46-fb4e-4b43-b27f-314f0d8c7dce
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.