PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2009 | 4 |

Tytuł artykułu

Wplyw procesow globalizacyjnych na kierunki rozwoju form handlu zywnoscia w Polsce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The impact of globalisation processes on the directions of development of the forms of trade in food products in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule został przedstawiony wpływ procesów globalizacyjnych na działalność w skali makro w otoczeniu rolnictwa, a w szczególności ich wpływ na popyt na żywność oraz na podaż w skali globalnej (państw OECD). Powoduje to konieczność dostosowania do tych zmian nowych rozwiązań instytucjonalnych w obszarze współpracy między producentami żywności a infrastrukturą handlową. Skutkiem tego jest pojawienie się nowych form współpracy w zakresie sprzedaży żywności masowej oraz niszowej zaspokajającej popyt nowo tworzących się subsegmentów rynku w Polsce, zarówno w aglomeracjach miejskich, jak i na terenie obszarów wiejskich.
EN
The article presents the influence of globalisation processes in the macro-scale on the activity conducted in agriculture’s environment and, especially the impact of these processes on the demand for food and its global supply (in the OECD countries). The observable changes call for the introduction of new institutional solutions in the sphere of co-operation between food producers and the trade infrastructure. The introduction of new solutions leads to the emergence of new forms of co-operation in the sphere of sale of mass-produced and niche food articles which permit to meet the demand of the emerging new sub-segments of the market in Poland both in urban agglomerations and in rural areas.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Numer

4

Opis fizyczny

s.83-96,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Rozwoju Wsi i Rolnictwa, Polska Akademia Nauk, Warszawa

Bibliografia

  • Bunte F., 2009: The food economy of today and tomorrow. In: The Food Economy Global issues and chalanges. Eds. F. Bunte, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 43–60.
  • Bunte F., Dagevos H., 2009: Anticipating the future of the food economy. In: The Food Economy Global issues and chalanges. Eds. F. Bunte, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 165–179.
  • Cenecie A., Krygier K., 2006: Novel & functional foods. In: Safety in Agrifood Chain. Eds. P.A. Luning, F. Devlieghere, R. Verhé. WAP, Wageningen: 241–248.
  • Csaki C., Forgacs C., 2008: Observations on regional level. In: Restructuring Market Relations in Food & Agriculture in Central & Eastern Europe. Impacts upon Small Farmers. Eds. C. Csaki, C. Forgacs, D. Milczarek-Andrzejewska, J. Wilkin. Agroinform. Publ. Co. Ltd. Budapeszt: 40.
  • Czyżewski A., Poczta-Wajda A., Sapa A., 2008: Globalne uwarunkowania rynków rolnych.W: Polityka rolna Unii Europejskiej po 2013 roku. Urząd Komitetu Integracji Europejskiej, Warszawa: 14–33.
  • Dagevos H., Bunte F., 2009: Expanding the size of the envelope that contains agriculture. In: The Food Economy Global Issues and Chalanges. Eds. F. Bunte, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 15–23.
  • Fliess B., 2009: Informing consumers about social and environmental conditions of globalized production. In: The Food Economy Global Issues and Chalanges. Eds. F. Bunte, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 79–97.
  • Gallo E., 2009: Agribusiness Megatrends. In: Global Challenges, Local Solutions. IAMA, Budapeszt.
  • Gates B., 1999: Biznes szybki j@k myoel. Prószyński i S-ka, Warszawa.
  • Handel wewnętrzny w Polsce w 2007 roku. Raport Roczny, 2008. Red. U. Kłosiewicz-Górecka. IBRKiK, Warszawa.
  • Hanf J.H., Pall Z., Dautzenberg K., 2009: Retail globalisation. What happens to the local suppliers in Central & Eastern Europe? In: Global Challenges, Local Solutions. IAMA, Budapeszt.
  • Hirschauer N., Martino G., 2008: An Analytical Framework for the Study of Deviant Behaviour in Production. In: Global Challenges-Innovative Solutions. Red. H. Glauben, J.H. Hanf, M. Kopsidis, A. Pieniądz, K. Reinsberg. IAMO, 48, Halle: 11–21.
  • Konstytucja Rzeczpospolitej Polskiej, 2004. Wydawnictwo F. H. Libellus, Kraków.
  • Kurek A., 2007: EUREPGA The principles of certification and implementation in horticultural holdings. „Acta Economica” 85–94.
  • Ruigrok W., van Tulder R., 1993: The Ideology of Interdependence. University of Amsterdame, Amsterdam.
  • Schaafsma G., Kok F.J., 2005: Nutritional aspects of food innovations: a focus on functional foods. In: Inovation in Agrifood systems. Eds. W.M.F. Jongen, M.T.G. Meulenberg. WAP, Wageningen: 207–220.
  • Swinnen J.F., Vandemootele T., 2008: On the politycal economy of food standards. In: Global Challenges-Innovative Solutions. Eds. H. Glauben, J.H. Hanf, M. Kopsidis, A. Pieniądz, K. Reinsberg. 46, IAMO: 1–10.
  • Szymanowski W., 2008: Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian. Difin, Warszawa.
  • Szymanowski W., Karasiewicz G., 1998: Handel krajowy produktami rolno-spożywczymi. W:
  • Identyfikacja priorytetów w modernizacji sektora rolno-spo¿ywczego w Polsce. FAPA, Warszawa: 403–524.
  • Wilkin J., 2008: Wielofunkcyjność rolnictwa i obszarów wiejskich.W: Wyzwania przed obszarami wiejskimi i rolnictwem w perspektywie lat 2014–2020. Red. M. Kłodziński. IRWiR PAN, Warszawa: 9–20.
  • van de Port P., 2009: The interplay between private and public food safety standards. In: The Food Economy Global Issues and Chalanges. Eds. F. Bunte, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 99–107.
  • van Witteloostuijn A., 2009: Globalization in food industry. The impact on market structures and firm postures. In: The Food Economy GlobalIssues and Chalanges. Eds. F. Bunt, H. Dagevos. WAP, Wageningen: 23–42.
  • Zegar J.Z., 2007: Przesłanki nowej ekonomii rolnictwa. „Zagad. Ekon. Roln.” 4.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9e1e5f0b-e3e5-4369-9748-0da2dcebb7d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.