PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1994 | 21 | 1 |

Tytuł artykułu

Badania analityczne nad skladem i wartoscia odzywcza racji pokarmowych. Cz.IV. Zawartosc witamin grupy B

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W całodziennych racjach pokarmowych pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i nierobotniczych o najniższych i średnich dochodach rocznych oznaczono zawartość tiaminy, ryboflawiny i niacyny. Realizacja normy zalecanego dziennego spożycia mieściła się dla tiaminy w zakresie od 55 do 82%, dla ryboflawiny od 52 do 74% a dla niacyny od 66 do 76%.
EN
In the daily diets of two social groups: manual and non-manual workers with lowest and middle annual income the content of thiamin, riboflavin and niacin was determined. The realization of the recommended dietary allowances was from 55% to 82% for thiamin, from 52% to 74% for riboflavin, and from 66% to 78% for niacin.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

21

Numer

1

Opis fizyczny

s.25-34,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, 02-903 Warszawa, ul.Powsinska 61/63

Bibliografia

  • 1. Budżety gospodarstw domowych w 1990 roku, Warszawa GUS, 1991.
  • 2. Buzina R.: Vitamins in food fortification. Vitamins Information, Hoffman La Roche, 1988.
  • 3. Charzewska J., Chwojnowska Z., Rogalska-Niedźwiedź M., i in.: Zmiany w żywieniu młodzieży z Warszawy w latach 1985-1990. Żyw. Człow. Metab., 1992, 19(1), 17.
  • 4. Drabowicz E., Duda G., Gertig M., i in.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych wybranych populacji z regionu Wielkopolski. Cz. II. Ocena laboratoryjna odtworzonych racji dzieci przedszkolnych. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1993, Vol. 1/42, No. 2, 71.
  • 5. Duda G., Maruszewska M., Gertig H., i in.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych pracowników niefizycznych. Bromat. Chem. Toksykol., 1992, 25(3), 289.
  • 6. Handbook of Human Nutritional Requirements: Passmore R., et al.: FAO Nutritional Studies No 28. WHO Monograph Series. No 61, Rome 1974.
  • 7. Kunachowicz H., Rutkowska U., Czarnowska-Misztal E., i in.: Badania analityczne nad wartością odżywczą całodziennych racji pokarmowych wybranych grup ludności. Przem. Spoż., 1990, 10, 251.
  • 8. Nadolna I., Secomska B., Trzebska-Jeske I.: Wartość odżywcza przeciętnych dziennych racji pokarmowych typowych dla wybranych grup społecznych. Cz. IV. Witaminy grupy B. Roczn. PZH 1978, 19, 147.
  • 9. Nadolna I., Kunachowicz H., Trzebska-Jeske I.: Potrzeba korygowania zawartości niektórych składników odżywczych przy ocenie żywienia metodą obliczeniową. Żyw. Człow. Metab., 1985, 12(3), 175.
  • 10. Nadolna I., Secomaka B., Trzebska-Jeske I.: Laboratoryjna ocena wartości odżywczej przeciętnych całodziennych racji pokarmowych wybranych grup ludności w Polsce. Cz. VI. Zawartość witamin grupy B. Roczn. PZH 1985, 36, 226.
  • 11. Nadolna I., Kunachowicz H.: Zawartość niektórych witaminy grupy B w warszawskim pieczywie rynkowym. Roczn. PZH 1988, 39, 107.
  • 12. Nadolna I., Wiśniewska W., Kunachowicz H.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych odtwarzanych w kilku regionach kraju. Cz. V. Zawartość witamin grupy B. Roczn. PZH 1991, 42(2), 245.
  • 13. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników pokarmowych. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20(4), 316.
  • 14. Recommended Dietary Allowances, 10th ED., Washington D.C., 1989.
  • 15. Reguirements of vitamin A, thiamine, riboflavine and niacin. Report of a Joint FAO/WHO Expert Group. FAO Nutrition Meetings Report Series No 41, WHO Technical Report Series No 362, Geneva 1967.
  • 16. Rutkowska U. (Red.): Metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Praca zbiorowa, Warszawa, PZWL, 1981.
  • 17. Rutkowska U., Iwanow K., Chojnowska J., i in.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. II. Zawartość wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i potasu. Żyw. Człow. Metab. 1993, 20(4), 328.
  • 18. Rutkowska U., Iwanow K., Chojnowska J., i in.: Badania analityczne nad składem i wartoścą odżywczą racji pokarmowych. Cz. III. Zawartość miedzi, cynku i manganu (w druku - Żyw. Człow. Metab.).
  • 19. Szajkowski Z., Gertig H., Duda G., i in.: Ocena laboratoryjna odtwarzanych racji pokarmowych młodzieży szkół ponadpodstawowych w rejonie Wielkopolski. Bromat. Chem. Toksykol., 1992, 25(3), 297.
  • 20. Szajkowski Z., Gertig H., Duda G., i in.: Ocena laboratoryjna wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży akademickiej z regionu Wielkopolskiego. Bromat. Chem. Toksykol., 1992, 25(4), 313.
  • 21. Szczygieł A., Bułhak-Jachymczyk B., Nowicka L., i in.: Normy żywienia i wyżywienia. Warszawa Prace IŻŻ nr 44, 1987.
  • 22. Trzebska-Jeske I., Rutkowska U., Secomska B., i in.: Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych wybranych grup ludności oceniona na podstawie badań analitycznych. Żyw. Człow. Metab., 1984, 11(3), 197.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9dc6a332-cfb1-4a6e-ae5f-2dba8a0aab06
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.