PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 65 | 08 |

Tytuł artykułu

Wystepowanie w zywnosci Yersinia enterocolitica a zagrozenie zdrowia czlowieka

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Occurrence of Yersinia enterocolitica in food and the threat to human health

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
Y. enterocolitica is a Gram negative, straight, sometimes oval, short coccobacillus that belongs to the Enterobacteriaceae family. Y. enterocolitica is widely distributed and is found in the natural environment. The main reservoir for these bacteria is animals, but they are also found in water and soil that are contaminated with the fecal material of infected animals. Not all Y. enterocolitica strains are pathogenic for humans. Y. enterocolitica was divided into six bioserotypes: 1A, 1B, 2, 3, 4, 5 and human pathogenic strains usually belong to the bioserotypes 1B and 2-5, which are able to cause yersiniosis. The major animal reservoir for pathogenic strains are pigs. Infections are usually acquired by eating contaminated food, especially raw or undercooked pork products, but also unpasteurized milk, plant products, untreated water and other food stored at low temperatures, in which Y. enterocolitica is able to multiply. According to the EFSA report published in 2007, the percentage of food samples contaminated with Y. enterocolitica ranged from 0% in Spain and Italy to 26% in Austria. The infection of humans with Y. enterocolitica may result in a variety of symptoms. The most common are two forms: gastroenteritis and pseudoappendicitis. The first disease occurs most often in children, the second one mainly in adults. Culture methods which are commonly used in the identification of Y. enterocolitica are complicated, time-consuming, and the results are not always clear. Recently, several DNA-based methods have been developed to detect pathogenic Y. enterocolitica in different samples. The introduction of these methods into laboratory practice would facilitate the identification of these microorganisms.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

65

Numer

08

Opis fizyczny

s.511-515,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Instytut Weterynaryjny - Panstwowy Instytut Badawczy, Al.Partyzantow 57, 24-100 Pulawy
autor

Bibliografia

  • 1.Acha P. N., Szyfres B.: Zoonoses and communicable diseases common to man and animals. PAHO. Washington 2003.
  • 2.Anon.: Centres for Disease Control and Prevention. Department of Health and Human Services. Yersinia enterocolitica. Atlanta 2005.
  • 3.Anon.: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Alarmujący wzrost liczby zakażeń ludzi w Polsce "amerykańskim" typem serologicznym pałeczek Yersinia enterocolitica. Warszawa 2008.
  • 4.Anon.: Polska Norma. PN-EN ISO 10273:2005. Mikrobiologia żywności i pasz. Horyzontalna metoda wykrywania przypuszczalnie chorobotwórczych Yersinia enterocolitica.
  • 5.Anon.: Seafood Network Information Center. Yersinia enterocolitica. 2007.
  • 6.Bonardi S., Paris A., Bacci C., Ferroni L., Brindani F.: Detection and characterization of Yersinia enterocolitica from pigs and cattle. Vet. Res. Commmun. 2007, 31, Suppl., 347-350.
  • 7.Czerkies M.: Mikroewolucja patogenności Yersinia w świetle genomiki. Praca licencjacka. Uniwersytet Warszawski 2005.
  • 8.Fredriksson-Ahomaa M., Korkeala H.: Low occurrence of pathogenic Yersinia enterocolitica in clinical, food, and environmental samples: a methodological problem. Clin. Microbiol. Rev. 2003, 16, 220-229.
  • 9.Fredriksson-Ahomaa M., Stolle A., Siitonen A., Korkeala H.: Sporadic human Yersinia enterocolitica infection caused by bioserotype 4/O:3 originate maliny from pigs. J. Med. Microbiol. 2006, 55, 747-749.
  • 10.Jagielski M., Rostawicki W., Kałużewski S., Girczyński R.: Jersinioza - niedoceniana choroba zakaźna. Przegl. Epidemiol. 2002, 56, 57-64.
  • 11.Kot B.: Fenotypowe i genotypowe cechy pałeczek Yersinia enterocolitica oraz ich znaczenie w wykrywaniu potencjalnie chorobotwórczych szczepów. Praca habilitacyjna. Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn 2007.
  • 12.Kot B., Bem I., Jakubczak A., Piechota M.: Genotypowa analiza właściwości chorobotwórczych szczepów Yersinia enterocolitica izolowanych od ludzi. Post. Mikrobiol. 2004, 43, Supl., 158.
  • 13.Mielczarek P., Bagłaj M.: Jersinioza - rzadko rozpoznawana choroba układu pokarmowego. Gastroenterol. Pol. 2004, 11, 69-74.
  • 14.Osek J.: Występowanie chorób odzwierzęcych i ich czynników etiologicznych w 2006 r. w świetle raportu Europejskiego Urzędu do Spraw Bezpieczeństwa Żywności. Życie Wet. 2008, 83, 192-201.
  • 15.Platt-Samoraj A., Bancerz-Kisiel A., Szweda W.: Zjadliwość Yersinia enterocolitica oraz znaczenie biotypu 1A w patogenezie jersiniozy. Medycyna Wet. 2006, 62, 113-115.
  • 16.Singh I., Virdi J. S.: Interaction of Yersinia enterocolitica biotype 1A strains of diverse origin with cultured cells in vitro. Jpn. J. Infect. Dis. 2005, 58, 31-33.
  • 17.Szych J., Rastawicki W., Gierczynski R., Krygier R., Mądroszyk A., Cieślik A.: Pierwsza w Polsce izolacja zjadliwego szczepu Yersinia enterocolitica O:8, biotyp 1B. Post. Mikrobiol. 2004, 43, Supl., 159.
  • 18.Thisted Lambertz S., Ballagi-Pordany A., Nilsson A., Norberg P., Danielsson-Tham M. L.: A comparison between a PCR metod and a conventional culture method for detecting pathogenic Yersinia enterocolitica in food. J. Appl. Bacteriol. 1996, 81, 303-308.
  • 19.Thisted Lambertz S., Danielsson-Tham M. L.: Identification and characterization of pathogenic Yersinia enterocolitica isolates by PCR and pulsed-field gel electrophoresis. Appl. Environ. Microbiol. 2005, 71, 3674-3681.
  • 20.Thoerner P., Bin Kingombe C. I., Bögli-Stuber K., Bissig-Choisat B., Wassenaa T. M., Frey J., Jemmi T.: PCR detection of virulence genes in Yersinia enterocolitica and Yersinia pseudotuberculosis and investigation of virulence gene distribution. Appl. Environ. Microbiol. 2003, 69, 1810-1816.
  • 21.Thomson N. R., Howard S., Wren W. B.: The complete genome sequence and comperative genome analysis of the high pathogenicity Yersinia enterocolitica strain 8081. PLoS Genet. 2006, 2, 206.
  • 22.Wysocka M.: Jersinioza atakuje. Puls Medycyny 2008, 12, 1-2.
  • 23.Zaręba M. L., Borowski J.: Mikrobiologia lekarska. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1997.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9db89347-e551-4d3c-8059-0b81efc019b9
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.