PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 5-6 |

Tytuł artykułu

Analiza żywienia zbiorowego w Polsce w szkołach podstawowych i gimnazjach ze szczególnym uwzględnieniem ilości stołówek szkolnych, liczby uczniów korzystających z posiłków szkolnych oraz struktury finansowania tych posiłków

Warianty tytułu

EN
Analysis of situation concerning infrastructure and organization of children nutrition at elementary schools and lower-secondary schools in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W szkole, gdzie naturalnym procesem jest nauczanie i kształtowanie postaw, istnieje szereg możliwości wdrażania zasad prawidłowego stylu życia poprzez m.in.: organizację wspólnych śniadań na jej terenie, zwiększanie odsetka uczniów korzystających z obiadów, zamianie asortymentu produktów spożywczych dostępnych na jej terenie na prozdrowotne, a także wprowadzanie różnych codziennych form aktywności fizycznej. Na podstawie danych GUS „Oświata i wychowanie w roku szkolnym 2007/2008”przeanalizowano stan infrastruktury dla żywienia zbiorowego w szkołach w kraju oraz ilość uczniów korzystających z różnych form tego żywienia. Analiza wykazała, iż w całym kraju stołówkę posiada 51% szkół podstawowych oraz 31,5% szkół gimnazjalnych, a ze zorganizowanej formy żywienia w szkole korzysta 47,9% uczniów szkół podstawowych i 30,1% uczniów gimnazjów. W szkołach na wsi większy odsetek uczniów korzysta z organizowanej przez szkołę formy posiłku niż w mieście.
EN
Schools can provide opportunity for prevention of overweight, obesity and non-communicable diseases as they can improve their environment by providing healthy meals, breakfast clubs, fruit, vegetables and milk, healthy options in vending machines and snack bars and water and educational programmes. On the basis of GUS 2008 data the situation concerning infrastructure and organization of children nutrition at schools in Poland was analyzed. School canteen existed in 51% of elementary schools and in 31,5% of secondary schools. Only 47,9% of pupils made use of meals organized by schools in elementary schools and 30,1% in secondary schools. At country schools more pupils eat school meals then at city schools.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

5-6

Opis fizyczny

s.723-735,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zaklad Dietetyki i Zywienia Szpitalnego z Klinika Chorob Metabolicznych i Gastroenterologii, Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Rychlik E., Jarosz M.: Znaczenie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. W: Obiady szkolne z uwzględnieniem Dobrej Praktyki Higienicznej. Pod red.: M. Jarosza. Warszawa, Wydawnictwa Instytutu Żywności i Żywienia, 2008.
  • 2. Główny Urząd Statystyczny. Oświata i wychowanie w roku szkolnym 2007/2008. Warszawa, GUS 2009, s. 305-313, 102-103, 132-133.
  • 3. Jodkowska M., Oblacińska A., Radiukiewicz K., Tabak I.: Otyłość u polskich nastolatków. Epidemiologia, styl życia, samopoczucie. Raport z badań uczniów gimnazjum w Polsce. Warszawa, Instytut Matki i Dziecka, 2007.
  • 4. Food and nutrition policy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. WHO 2006.
  • 5. www.arr.gov.pl.
  • 6. Woynarowska B., Mazur J., Kowalewska A.: Organizacja żywienia uczniów w szkole a profilaktyka nadwagi i otyłości. Zdr. Publ., 2008,118, 2, 132-137.
  • 7. Dz. U. UE L 5 z 9.01.2009 r., s. 1.
  • 8. Dz. Ustaw Nr 129 poz.1059, Rozporządzenie Rady Ministrów z dn. 11.06.2009 r. w sprawie realizacji przez Agencję Rynku Rolnego zadań związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole” w roku szkolnym 2009/2010.
  • 9. www.men.gov.pl.
  • 10. Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych. Pod red.: M. Jarosza. Warszawa, Wydawnictwa Instytutu Żywności i Żywienia, 2006.
  • 11. Organizacja żywienia w warszawskich szkołach podstawowych. Raport z badania. Centrum Komunikacji Społecznej Urzędu m.st. Warszawa, sierpień 2009, www.um.warszawa.pl/wiemcojem/.
  • 12. Woynarowska B.: Zachowania żywieniowe młodzieży w wieku 11-15 lat w Polsce i ich niektóre skutki zdrowotne i społeczne. Stand. Med., 2004, 87-94.
  • 13. Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E., i in.: Ocena zwyczajów żywieniowych młodzieży w wieku pokwitania na tle zaleceń. W: Biospołeczne aspekty rozwoju współczesnej młodzieży polskiej w okresie dojrzewania. Pod red: J. Charzewskiej. Warszawa, Akademia Wychowania Fizycznego, 2007, 45-54.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9d637a99-dca9-4e98-b1b1-26d7dedcebf3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.