PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 59 | 1 |

Tytuł artykułu

Zawartosc Ca, Mg, Fe i Cu w wybranych gatunkach ziol i ich naparach

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The content of Ca, Mg, Fe and Cu in selected species of herbs and herb infusions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W suchej masie i naparach 6 gatunków ziół (rumianek pospolity, lipa drobnolistna, skrzyp polny, melisa lekarska, mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny) oznaczono metodą absorpcyjnej spektrometrii atomowej (ASA) Ca, Mg, Fe, Cu. Stwierdzono, że badane pierwiastki w różnym stopniu ulegają ekstrakcji do naparów. Wysoki stopień ekstrakcji do naparu wykazywał Ca i Mg, a niski Cu i Fe.
EN
The aim of the study was the recognition of the contents and distributions of calcium, magnesium, iron and copper in 6 herb species (matricaria chamomila, tilia cordata, equisetum arvense, melissa officinalis, mentha piperita, hypericum perforatum) and in the herb infusions. The samples were digested using a microwave oven, and the elements concentration was determined by AAS method. The following levels of Ca, Mg, Mg and Cu in the herbs were determined: 6872-19802 mg/kg Ca, 4630-8530 mg/kg Mg, 149,9-415,6 mg/kg Fe and 15,15-24,64 mg/kg Cu. The values of extractions in the infusions of herb were as follows: 16,1-73,8% Ca, 14,4-37,3% Mg, 5,1-9,7% Fe, 13,1-21,8% Cu. This indicates, that a very small part of the iron can be potentially treated as a bioavailable fraction for persons, using plant drugs as infusions. One glass of infusion (250 cm3) contain elements in quantities corresponding to: 0,78-2,61% average daily dietary intake (ADDIs) of Ca, 0,76-1,36% ADDIs of Mg, 026-0,38% ADDIs of Cu and only 0,15-0,33% ADDIs of Fe.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

59

Numer

1

Opis fizyczny

s.33-40,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Podlaska, ul.B.Prusa 12, 08-110 Siedlce
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Basgel S., Erdemoglu S.B.: Determination of mineral herbs and their infusions consumed in Turkey. Science. of the total Environ. 2006, 359,82-89.
  • 2. Chizzola R., Franz Ch.: Metallic trace elements in medicinal and aromatic plants from Austria. Angewandte Botanik 1996, 70, 52-56.
  • 3. Długaszek M., Kwapis J.: Zawartość wybranych pierwiastków w naparach herbat i ziół oznaczona metoda AAS w zależności od pH. Brom. Chem. Toksykol. 2005, 2, 299-303.
  • 4. Konieczyński P., Wesołowski M.: Recognition of iron concentration in medicinal plants collected in different regions of Poland. Obieg pierwiastków w przyrodzie. Monografia, t. III, IOŚ, Warszawa, 2005, 345-347.
  • 5. Kumar A., Nair A.G.C., Reddy A.V.R., Garg A.,N.: Analysis of essential elements in Pragyapeya- a herb drink and its constituens by neutron activation. J. Pharm. and Biomed. Anal. 2005, 37, 631- 638.
  • 6. Łozak A., Sołtyk K., Pstapczuk P., Fijałek Z.: Determination of selected trace elements in herbs and their infusions. The Science of the Total Environment 2002, 289, 33-40.
  • 7. Olędzka J., Szyszkowska E.: Badanie zawartości pierwiastków w wybranych gatunkach ziół oraz w ich naparach. Bromat. Chem. Toksykol. 2000, 4, 311-316.
  • 8. Piękoś R. : Zioła źródłem wapnia w przeciwdziałaniu hiperfosfatemii. Wiad. Ziel. 1993, 11, 4-5.
  • 9. Wesołowski M., Konieczyński P.: Zawartość i rozmieszczenie żelaza w liściach roślin stosowanych w lecznictwie. Obieg Pierwiastków w Przyrodzie. Monografia t II, IOŚ. Warszawa, 2003, 269-273.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9d30b14e-c29e-4cef-90b4-7d6b89370eb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.