EN
Plants processing food of animal origin like dairy, meat or fish products need usually large quantities of clean water in production. More than 90% of clean water Is converted into wastewater demonstrating very high potential risk of environmental pollution. The present study was undertaken to compare, under the same analytical conditions, the efficiency of ferric sulfate used as coagulant (dose: 450 g/m3) in chemical treatment of raw technological wastewater collected from three various food industry plants (dairy processing, meat processing and fish processing). Results of visual and physicochemical evaluation of chemically treated wastewater indicated significant improvement of their selected characteristics, however different response to the coagulant treatment was observed within the tested samples. Removal efficiencies for individual parameters varied in the wide range between 20.9 and 97.2%. Since bacterial bioluminescence inhibition used as biotoxicity indicator of effluents collected after treatment with ferric sulfate was less than 20%, they should be considered as non-toxic samples.
PL
Zakłady spożywcze, zwłaszcza przetwarzające surowce pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, mięso, ryby) zużywają z reguły znaczne ilości wody, a ponad 90% jej ilości zostaje przekształcone w ścieki o wysokim potencjalnym zagrożeniu dla środowiska naturalnego. Proces oczyszczania ścieków zakładów spożywczych można zintensyfikować między innymi przez wprowadzenie do ich strumienia związków nieorganicznych, a jak pokazuje praktyka do najbardziej skutecznych należą sole wielowartościowych metali, zwłaszcza żelaza i glinu. W prezentowanej pracy podjęto próbę porównania, w tych samych warunkach analitycznych, skuteczności działania siarczanu (VI) żelaza Fe (III) jako koagulanta (dawka: 450 g/m3) w chemicznym oczyszczaniu prób surowych ścieków technologicznych, pobranych w trzech różnych zakładach przemysłu spożywczego (mleczarskich, mięsnych i rybnych). Wyniki oceny wizualnej i oznaczenia chemiczne (BZT, ChZT, zawartość fosforu i zawiesiny ogólnej) w ściekach po koagulacji wykazały znaczącą poprawę wybranych parametrów ścieków, chociaż podatność badanych ścieków na działanie koagulanta była zróżnicowana. Stopień redukcji poszczególnych parametrów ścieków mieścił się w szerokim zakresie 20,9-97,2%. Wykazano jednocześnie, że badane ścieki po koagulacji chemicznej charakteryzowała mała (< 20%) zdolność wygaszania bioluminescencji testowego szczepu bakterii (Vibrio fischeri), co pozwala uznać je za próby nietoksyczne dla środowiska naturalnego.