PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 04 | 1 |

Tytuł artykułu

Effective use of ferric sulfate in treatment of different food industry wastewater

Warianty tytułu

PL
Efektywne zastosowanie siarczanu [VI] zelaza [III] w oczyszczaniu sciekow roznego pochodzenia

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Plants processing food of animal origin like dairy, meat or fish products need usually large quantities of clean water in production. More than 90% of clean water Is converted into wastewater demonstrating very high potential risk of environmental pollution. The present study was undertaken to compare, under the same analytical conditions, the efficiency of ferric sulfate used as coagulant (dose: 450 g/m3) in chemical treatment of raw technological wastewater collected from three various food industry plants (dairy processing, meat processing and fish processing). Results of visual and physicochemical evaluation of chemically treated wastewater indicated significant improvement of their selected characteristics, however different response to the coagulant treatment was observed within the tested samples. Removal efficiencies for individual parameters varied in the wide range between 20.9 and 97.2%. Since bacterial bioluminescence inhibition used as biotoxicity indicator of effluents collected after treatment with ferric sulfate was less than 20%, they should be considered as non-toxic samples.
PL
Zakłady spożywcze, zwłaszcza przetwarzające surowce pochodzenia zwierzęcego (np. mleko, mięso, ryby) zużywają z reguły znaczne ilości wody, a ponad 90% jej ilości zostaje przekształcone w ścieki o wysokim potencjalnym zagrożeniu dla środowiska naturalnego. Proces oczyszczania ścieków zakładów spożywczych można zintensyfikować między innymi przez wprowadzenie do ich strumienia związków nieorganicznych, a jak pokazuje praktyka do najbardziej skutecznych należą sole wielowartościowych metali, zwłaszcza żelaza i glinu. W prezentowanej pracy podjęto próbę porównania, w tych samych warunkach analitycznych, skuteczności działania siarczanu (VI) żelaza Fe (III) jako koagulanta (dawka: 450 g/m3) w chemicznym oczyszczaniu prób surowych ścieków technologicznych, pobranych w trzech różnych zakładach przemysłu spożywczego (mleczarskich, mięsnych i rybnych). Wyniki oceny wizualnej i oznaczenia chemiczne (BZT, ChZT, zawartość fosforu i zawiesiny ogólnej) w ściekach po koagulacji wykazały znaczącą poprawę wybranych parametrów ścieków, chociaż podatność badanych ścieków na działanie koagulanta była zróżnicowana. Stopień redukcji poszczególnych parametrów ścieków mieścił się w szerokim zakresie 20,9-97,2%. Wykazano jednocześnie, że badane ścieki po koagulacji chemicznej charakteryzowała mała (< 20%) zdolność wygaszania bioluminescencji testowego szczepu bakterii (Vibrio fischeri), co pozwala uznać je za próby nietoksyczne dla środowiska naturalnego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

1

Opis fizyczny

p.123-132,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food Quality Management, Agricultural University of Poznan, Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan, Poland
autor
autor
autor

Bibliografia

  • Bengt H., 2002. Chemiczne oczyszczanie ścieków - stare i nowe zastosowania. (Chemical Wastewater Treatment - Old and New Applications). Proc. of KEMIPOL SA Seminar, Copenhagen, 10-22.
  • Camacho R., Huerta L., 2002. Use of Ferric Sulfate in Wastewater Treatment from Chicken Processing Plants. Water Mirror, 1, 13.
  • Hermanowicz J., Dojlido J., Dożańska W., Kożorowski B., Zerbe J., 1999. Fizyczno-chemiczne badanie wody i ścieków. Arkady Warszawa.
  • Information Regarding some Ecotoxicological Testing of some Iron and Aluminum salts - kemira kemwater, Denmark (unpublished data), 2003.
  • Kießling M., Rayner-Brandes M., 1998. ToxAlert Systems for the Toxicity Testing of Environmental Samples with Luminescent Bacteria. GIT Laboratory J. 4, 254-255.
  • Konieczny P., Uchman W., 1999. Próba wykorzystania pomiaru bioluminescencji w ocenie bio- toksyczności ścieków i osadów ściekowych w zakładach mięsnych. Ekol. Techn. 5, 153-158.
  • Konieczny P., Uchman W., Matkowska J., 1998. Estimation of biotoxicity of wastewater from meat processing plant by the use of bioluminescence technique. Sei. Pap. Agric. Univ. Pozn. Food Sei. Technol. 2, 43-48.
  • Konieczny P., Uchman W., 1997. Wybrane działy z technologii mięsa: Zakład mięsny a środowisko naturalne. Wyd. AR, Poznań.
  • Kubicki M., Nowitkiewicz A., 1993. Intensyfikowanie oczyszczania ścieków w zakładach mięsnych poprzez koagulację solami trójwartościowego żelaza. Gosp. Mięsna. 3, 31-34.
  • Manual for toxalert 10 Luminescent Bacteria Toxicity Test Kit (Vibrio fischeri NRRL B-11177), 2001.
  • Morgen-Lewińska E., 1992 a. Gospodarka wodno-ściekowa w przetwórstwie rybnym. Ekopartner 4 (6), 6-8.
  • Morgen-Lewińska E., 1992 b. Oczyszczanie ścieków w krajowych przetwórniach ryb. Ekopartner 5 (7), 19-21.
  • Ochrona środowiska w przemyśle mleczarskim. 1998. Red. M. Kubicki. FAPA Warszawa. Orzeszko G., 1997. Wpływ środków myjących i dezynfekcyjnych na oczyszczanie ścieków w przemyśle mięsnym. Gosp. Mięsna 4, 44-47.
  • Pezacki W., 1991. Przetwarzanie surowców rzeźnych - wpływ na środowisko przyrodnicze. PWN Warszawa.
  • Poradnik: Oczyszczanie ścieków i uzdatnianie wody. 1995. KEMIPOL SA. Gdańsk.
  • Usydus Z., 1999. Proekologiczne aspekty przetwarzania surowców zwierzęcych - przemysł rybny. In: Proekologiczne aspekty przetwarzania surowców pochodzenia zwierzęcego. PRO- DRUK Poznań, 40-45.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9ce7aa8b-7bbe-4df6-b5b1-9d28fd1fc2aa
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.