PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 29 | 4 |

Tytuł artykułu

Zmiany aktywnosci niektorych enzymow pod wplywem aflatoksyn i patuliny. Cz.I. Zywnosc i pasza jako nosniki mikotoksyn i skutki zdrowotne

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

Wydawca

-

Rocznik

Tom

29

Numer

4

Opis fizyczny

s.315-322,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, 90-145 Lodz, ul.Narutowicza 120 a

Bibliografia

  • 1. Goliński P.: Skażenie żywności i pasz mikotoksynami ze szczególnym uwzględnieniem ochratoksyny A. W: Baryłko-Pikielna N., Tyszkiewicz S.: Chemiczne skażenia żywności - stan i źródła. Ekspertyza PAN. Warszawa 1991; 203-239
  • 2. Czerwiecki L.: Wykrywanie i oznaczanie wybranych mikotoksyn w zbożach. Roczn. PZH. 1982; 33 (5-6): 421-424
  • 3. Florianowicz T.: Występowanie niektórych mikotoksyn w środkach spożywczych krajowego pochodzenia. Cz. I. Ocena skażenia niektórymi mikotoksynami środków dietetycznych. Bromat. Chem. Toksykol. 1993; 26; 81-84
  • 4. Czerwiecki L.: Ocena stopnia występowania mikotoksyn w produktach zbożowo-mlecznych i zbożowych przeznaczonych dla dzieci. Sprawozdanie z prac badawczych Instyt. Przem. Ferm., Warszawa 1988
  • 5. Sokołowski M.: Zawartość mikotoksyn w mieszankach i komponentach paszowych na podstawie badań własnych. Med. Wet. 1983; 39: 294-297
  • 6. Strzelecki E.L.: Śruty arachidowe przyczyną zanieczyszczeń i skażeń żywności przez pleśnie rodzaju Aspergillus, Penicillium i Fusarium oraz aflatoksyny. Materiały Sympozjum Komisji Analizy Bromatologicznej K. Ch. Anal. PAN, Ogólnopolskiej Sekcji Bromatologicznej, Pol. Tow. Farm. i Zakładu Bromatologii AM w Krakowie, 7-8 VI 1990
  • 7. Juszkiewicz T., Kozak A., Wiśniewska-Dmytrow H.: Skażenie mikotoksynami mieszanek paszowych i koncentratów w Polsce. Med. Wet. 1993; 49: (6), 251 -253
  • 8. Stoloff L.: Occurence of mycotoxins in foods and feeds. In.: Rodricks J. V., ed Mycotoxins and other fungal related food problems. Washington, DC, American Chemical Society. 1976; 23-50
  • 9. Goto T.: Mycotoxins: Current Situation. Food rev. International. 1990; 6: 265
  • 10. Beaver R.W., Wilson D.M.: Aflatoxin in corn. New Perspectivies Detection and Determination of Aflatoxins. Research Bulletin 599 Iowa Agriculture and Home Economic Experiment Station. Iowa State Uniwersity, Ames, 1991
  • 11. Kryteria Zdrowotne Środowiska: Mikotoksyny, PZWL, Warszawa, 1984; 11
  • 12. Czerwiecki L., Badanie mleka na obecność aflatoksyny M1. Roczn. PZH. 1983; 34(3): 277-280
  • 13. Lipowska T., Goszcz H., Kubacki S.: Występowanie patuliny w zagęszczonych sokach jabłkowych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 1984; 28: 25-27
  • 14. Czerwiecki L.: Wykrywanie i oznaczanie patuliny w krajowych winach owocowych. Roczn. PZH. 1984; 35(4): 347-349
  • 15. Wakuliński W., Chełkowski J.: Mikotoksyny tworzone przez grzyby powodujące zgniliznę jabłek. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 1986; 8: 21-24
  • 16. Czerwiecki L.: Możliwość występowania mikotoksyn w produktach owocowo-warzywnych. Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw. 1987; 6:29-30
  • 17. Lipowska T.: Dokumentacja IPF, A-31 /79/81.664.85:634.11:576.8.097.29
  • 18. Lipowska T., Goszcz H., Januszewski T., Kubacki S.: Badanie zmian zawartości patuliny podczas produkcji win jabłkowych oraz siarkowania moszczów. Prace Inst, i Lab. Bad. Przem. Spoż. 1990; 16: 7-15
  • 19. Skierska D., Martinek W.: Oznaczanie zawartości patuliny w soku jabłkowym metodą chromatografii gazowej z zastosowaniem detektora wychwytu elektronów. Roczn. PZH, 1984; 35:69-75
  • 20. Egmond H.P.: Cuvrent estimation on regulations for mycotoxins. Food Contam. 1989: 139
  • 21. Kaferstein F.K.: Contaminants and the Codex Alimentarius Commission. In: Reports on International Conferences on Food and Nutrition Regulations held at National Food and Nutrition Institute. Prace IŻŻ, 1994; 67:166-169
  • 22. Jay J.M.: Modern Food Microbiology VNR New York 1986
  • 23. FDA: Assessment of estimated risk resulting from aflatoxins in consumer peanut products and other food commodities. Washington DC. 19 January, Bureau of Foods, US Food and Drug Administration. 1987
  • 24. Peers F.G., Linsell C.A.: Dietary aflatoxins and human primary liver cancer. Gaucher A. ed. Ann. Nutr. Aliment. 1977; 31: 1005-1018
  • 25. Gertig H.: Mykotoksyny w żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. I Ogólnopolska Konferencja Naukowo-Techniczna „Zdrowa Żywność". Szczecin 1987; 270-289
  • 26. Kopieczna-Grzebieniak E., Drożdż M., Brandys B., Toborek M., Grabowska-Bochenek R., Piskorska D.: Ostre zatrucie szczurów aflatoksyną B, a zespół Reye'a. Bromat. Chem. Toksykol. 1988; 21: 202-206
  • 27. Kopieczna-Grzebieniak E., Drożdż M., Brandys B., Toborek M., Grabowska-Bochenek R., Piskorska D.: Ocena ostrego i przewlekłego efektu działania aflatoksyny B, na metabolizm ornityny w wątrobach szczurów. Bromat. Chem. Toksykol. 1988; 21: 207-211
  • 28. Piskorska D., Kopieezna-Grzebieniak E.: Zmiany aktywności glioksalazy I i glioksalazy II w wątrobie szczurów w ostrej i przewlekłej aflatoksykozie. Bromat. Chem. Toksykol. 1986; 19:235-238
  • 29. Czerwiecki L.: Mikotoksyny-metabolizm w ustroju zwierzęcym. Bromat. Chem. Toksykol. 1983; 14: 187-191
  • 30. Wogan G.N.: Metabolism and biochemical effects of aflatoxins. In: Aflatoxins, Scicntific Background Control and Implications ed. Goldbtatt L.A., Acad. Press., New York - Londyn 1969; 152-196
  • 31. Allcroft R.: Aflatoxicosis in farm animals. In: Aflatoxins Scientific Background Control and Implications, ed. Goldblatl L. A., Acad. Press, New York - Londyn. 1969; 237-261
  • 32. Lutz W., Sulkowski W.: Bioaktywacja ksenobiotyków przez cytochromy P-448 i ich udział w procesie kancerogenezy. Post. Hig. Med. Dośw. 1989; 43: 511-539
  • 33. Aguero R.M., Guibert E.E.: Early influence of aflatoxin B, on the functional state of isolated rat hepatocytes. Toxicol. Lett. 1989; 45 (2-3): 133-140
  • 34. Zawirska B.: Biologiczne aspekty zagrożenia zdrowia ludzkiego przez aflatoksyny. Post. Hig. Med. Dośw. 1975; 29 (1): 7-24
  • 35. Palmgren M.S., Ciegler A.: Toxicity and carcinogenity of fungal lactones: patulin and penicillic acid. In: Keeler T.: Handbook of natural toxins, Dekker Inc., New York 1983; 1: 325-341
  • 36. Barhoumi R., Burghard R.C.: Kinetic analysis of the chronology of patulin and gossypolinduced cytotoxicity in vitro. Fundamental and Applied Toxicol. 1996; 30(2): 290-296
  • 37. Hopkins J.: The Toxicological Hazards of Patulin. Chemical. Toxicol. 1993; 31(6): 455-456
  • 38. Sakthisekaran D., Shanmugasundaram E.R.B.: Effect of patulin on the kinetic properties of the enzyme aldolase studied in rat liver. Biochem. Intern. 1990; 21(1): 117-134
  • 39. Sakthisekaran D., Shanmugasundaram K.R., Shanmugasundaram E.R.B.: Effect of patulin on some enzymes of carbohydrate metabolism studied in rats. Biochem. Intern. 1989; 19 (1): 37-51
  • 40. Gopalakrishnan V.K., Sakthisekaran D.: Effect of patulin on albumin fraction of plasma proteins studied in rats. Biochem. Intern. 1991; 25 (3): 461-475
  • 41. Arafat IV., Musa M.N.: Patulin - induced inhibition of protein synthesis in hepatoma tissue culture. Res. Commun. Molecular. Pathol. Pharmacol. 1995; 87(2): 177-186
  • 42. Arafat W., Kern D., Dirheimer G.: Inhibition of aminoacyl-t RNA synthetases by the mycotoxin patulin. Chem.-Biol. Interact. 1985; 56: 333-349
  • 43. Baetz A.L., McLoughlin M.E.: Serum concentration of bile acids in guinea pigs as an indicator of liver damage caused by aflatoxins. Am. J. Vet. Res. 1983; 44: 1971-1972
  • 44. Doll R., Peto R.: The causes of cancer; Cuantitative estimates of avoidable risk of cancer in the United States today. J. Natl. Cancer Inst., 1981; 66: 1191
  • 45. Nabrzyski M., Ganowiak Z.: Problem obecności w żywności powstających naturalnie oraz tworzących się w czasie procesów technologicznych związków rakotwórczych. Roczn. PZH. 1992; 43: 223-233
  • 46. Gagliardi S.J., Cheatle Th.F., Mooney R.L., Llewelly G.C., O'Rear Ch.E.: J. Food Protection, 1991; 54: 627-631
  • 47. Jimenez M., Mateo R., Ouerol A., Huerta T., Hernandez E.: Mycotoxins and mycotoxigenic moulds in nuts and sunflower seeds for human consumption. Mycopathologia: 1991; 115: 121-127
  • 48. Sharman M., Patey A.L., Bloomfield D.A., Gilbert J.: Surveillance and control of aflatoxin contamination of dried figs and fig paste imported into the United Kingdom. Food Additives and : Contaminants. 1991; 8:299-304
  • 49. Sudershan G.S., Prasad T., Prasanna Krishna, Bhat R.V.: Field level evaluation of aflatoxin detection kit. J. Food Protection. 1992; 55: 392-394
  • 50. Steiner W., Brunschweiler K., Leimbacher E., Schneider R.: Aflatoxine B1 und G1, Cyclopiazonsaure, Kojisaure und Ochratoxin A in Trockenfeigen mit BGY-Fluorescenz. Mitt Gebiete Lebensm. Hyg. 1993; 84: 523-536
  • 51. Sashidhar R.B.: Fate of aflatoxin B, during the industrial production of edible defatted peanut j protein flour from raw peanuts. Food Chemistry 1993; 48: 349-352
  • 52. Diaz S., Moreno M.A., Dominguez L., Suarez G., Blanco J.L.: Application of a diphasic dialysis technique to the extraction of aflatoxins in dairy products. J. Dairy Sci. 1993; 76: 1845-1849
  • 53. Blanco J.L., Carrion B.A., Liria N., Diaz S., Garcia M.E., Dominguez L., Suarez G.: Behavior of aflatoxins during manufacture and storage of yoghurt. Milchwissenschaft 1993; 48: 385-387
  • 54. Takahashi T.: Aflatoxin contamination in nutmeg analysis of interfering TLC spots. J. Food Sci. 1993; 58: 197-198
  • 55. Tabata S., Kammura H., Ibe A., Hashimoto H., Jida M., Tamura Y., Nishima T.: Aflatoxin o contamination in foods and foodsstuffs in Tokyo 1986-1990. AOAC Internat. 1993; 76: 32-35
  • 56. Sharman M., Macdonald S., Sharkey A.J., Gilbert J.: Sampling bulk consignments of dried figs for aflatoxin analysis. Food Additiv. Contamin. 1994; 11: 17-23
  • 57. Harvey R.B., Kubena L.F., Huff W.E., Corrier D.E., Rottinghaus G.E., Philips T.D.: Effects of treatment of growing swine with aflatoxin and T-2 toxin. Am. J. Vet. Res. 1990; 51: 1688-1693
  • 58. Harvey R.B., Kubena L.F., Phillips T.D., Huff W.E., Corrier D.E.: Prevention of aflatoxicosis by addition of hydrated sodium calcium aluminosilicate to the diets of growing barrows. Am. J. Vet. Res. 1989; 50: 416-420
  • 59. Harvey R.B., Huff W.E., Kubena L.F., Phillips T.D.: Evaluation of diets contaminated with afla-toxin and ochratoxin fed to growing pigs. Am. J. Vet. Res. 1989; 50: 1400-1405
  • 60. Harvey R.B., Huff W.E., Kubena L.F., Corner D.E., Phillips F.D.: Progression of aflatoxicosis in growing barrows. Am. J. Vet. Res. 1988; 49: 482-487
  • 61. Schell T.C., Lindemann M.D., Kornegay E.T., Blodgett D.J., Doerr J.A.: Effectiveness of different types of clay for reducing the determental effects of aflatoxincontaminated diets on performance and serum profiles of weanling pigs. J. Anim. Sci. 1993; 71: 1226-1231
  • 62. Harvey R.B., Kubena L.F., Elissade M.H., Corrier D.E., Huff W.E.: Contamination of swine diets by afla-toxin and diacetoxyscirpenol. J. Vet. Diagn. Invest. 1991; 3: 155-160
  • 63. Harvey R.B., Edrington T.S., Kubena L.F., Corrier D.E., Elissalde M.H.: Influence of the antibiotics lincomycin and tylosin onaflatoxicosis when added to aflatoxin-contaminated diets of growing swine. J. Vet. Diagn. Invest. 1995; 7: 374-379
  • 64. Thurston J.R., Sacks J.M., Richard J.L., Peden W.M., Driftmier K.: Complement, bacteriostatic and enzymatic activities in sera from guinea pigs given aflatoxin and/or rubratoxin. Am. J. Vet. Res. 1989; 50: 356-358
  • 65. Peden W.M., Richard J.L., Thurston J.R., Sacks J.L.: Effects of pre-treatment with aflatoxin on a second aflatoxin treatment in guinea pigs. Mycopathologia. 1987; 99: 107-114
  • 66. Brownie C.F., Brownie C.: Preliminary study on serum enzyme changes in Long Evans rats given parenteral ochratoxin A, aflatoxin B, and their combination. Vet. Hum. Toxicol. 1988; 30: 211-214
  • 67. Lin J.K., Wang C.J.: Protection of crocin dyes on the acute hepatic damage induced by aflatoxin B| and dimethynitrosamine in rats. Carcinogenesis. 1986; 7: 595-599
  • 68. Toskulkao C., Yoshida T., Glinsukon T., Kuroiwa Y.: Potentiation of aflatoxin B, induced hepatotoxicity in male Wistar rats with ethanol pretreatment. J. Toxicol. Sci. 1986; 11: 41-51
  • 69. Norred W.P., Morrissey R.E.: Effects of ling-term feeding of ammoniated, alfa-toxincontaminated corn to Fischer 344 rats. Toxicol. Appl. Pharmacol. 1983; 70: 96-104
  • 70. Moundipa P.F., Domngang F.M.: Effect of the leafly vegetable Solanum nigrum on the activities of some liver drug-metabolizing enzymes after aflatoxin B, treatment in female rats. Br. J. Nutr. 1991; 65: 81-91
  • 71. Huff W.E., Harvey R.B., Kubena L.F., Rottinghaus G.E.: Toxic synergism between aflatoxin and T-2 toxin in broiler chickens. Poult Sci. 1988; 67: 1418-1423
  • 72. Huff W.E., Kubena L.F., Hervey R.B., Hagler W.M., Swanson S.P., Phillips T.D., Creger C.R.: Individual and combined effects of aflatoxin and deoxynivalenol (DON, vomitoxin) in broiler Chickens. Poult Sci. 1986; 65: 1291-1998
  • 73. Dalvi R.R., McGowan C.: Experomental induction of chronic aflatoxicosis in chickens by purified aflatoxin B, and its reversal by activated charcoal, phenobarbital and reduced glutatione. Poult-Sci. 1984; 63:485-491
  • 74. Stanley Y.G., Go R., Woldesenbet S., Hutchinson D.H., Kubena L.F.: The use of Saccharomyces cerevisiae to suppress the effects of aflatoxicosis in broiler chicks. Poult Sci. 1993; 72: 1867-1872
  • 75. Beers K.W., Glahn R.P., Bottje W.G., Huff W.E.: Aflatoxin and glutatione in domestic fowl (Gallus domesticus). II. Effects on hepatic blood flow. Comp. Biochem. Physiol. C. 1992; 101:463-467
  • 76. Huff W.E., Kubena L.F., Harvey R.B., Phillips T. D.: Efficacy of hydrated sodium calcium aluminosilicate to reduce the individual and combined toxicity of aflatoxin and ochratoxin. A. Poult Sci. 1992; 71:64-69
  • 77. Brucato M., Sundlof S.F., Bell J.U., Edds G.T.: Aflatoxin B, toxicosis in dairy calves pretreated with selenium vitamin E. Am. J. Vet. Res. 1986; 47: 179-183
  • 78. Wyatt R.D., Neathery M.W., Moss W.H., Miller W.J., Gentry R.P., Ware G.O.: Effects of dietary aflatoxin and zinc on enzymes and other blood constituents in dairy calves. J. Dairy Sci. 1985; 68:437-442
  • 79. Helferich W.G., Garret W.N., Hsieh D.P., Baldwin R.L.: Feedlot performance and tissue residues of cattle consuming diets containing aflatoxins. J. Anim. Sci. 1986; 62: 691-696
  • 80. Kulczycki J., Lesiak M., Polkowski K.: Effect of subtoxic doses of aflatoxins fed to cows on serum and milk composition. Bull. Vet. Inst. Puławy 1985-1986; (1-4): 28-29
  • 81. Clark J.D., Hatch R.C., Miller D.M., Jain A.V.: Caprine aflatoxicosis experimental disease and clinical pathologic changes. Am. J. Vet. Res. 1984; 45: 1132-1135
  • 82. Bortell R., Asguith R.L., Edds G.T., Simpson C.F., Aller W. W.: Acute experimentally induced aflatoxicosis in the weanling pony. Am. J. Vet. Res. 1983; 44: 2110-2114
  • 83. Edrington T.S., Harvey R.B., Kubena L.F.: Effect of aflatoxin in growing lambs fed ruminally degradable or escalpe protein sources. J. Anim. Sci. 1994; 72: 1274-1881
  • 84. Bonna R. J., Aulerich R. J.. Bursian S. J., Poppenga R. H., Braselton W. E., Watson G. L.: Efficacy of hydrated sodium calcium aluminosilicate and activated charcoal in reducing the toxicity of dietary aflatoxin to mink. Arch. Environ. Contam. Toxicol. 1991; 20: 441-447

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9c34a109-f3c2-44e0-bab2-f0db2e53ad70
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.