PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2003 | 48 | 11 |

Tytuł artykułu

Ekologiczne aspekty uzytkowania opakowan

Autorzy

Warianty tytułu

Ecological aspects of package use

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do produkcji opakowań stosowane jest drewno, szkło, tektura, papier, metale i tworzywa sztuczne. Roczna światowa produkcja tworzyw sztucznych wynosi ok. 100 milionów ton i wzrasta z roku na rok. Wzrasta też ilość odpadów ze zużytych opakowań z tworzyw sztucznych, co stanowi poważny problem gospodarczy i ekologiczny.
EN
Wood, glass, board, paper, metals and plastics are used for the manufacture of packaging. The world production of plastics amounts to about 100 million t.p.a. and has been growing from one year to another. The quantity of the post-use plastics packaging waste is also growing what makes a serious economic and ecological problem.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

48

Numer

11

Opis fizyczny

s.28-31,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Wroclaw

Bibliografia

  • [1] Aburto J., Thiebaud S., Alric I., Borredon Е., Bikiaris D., Prinos J., Panayiotou C.: (1996) Properties of octanoated starch and its blends with polyethylene. Carbohydrate Polymers, 34, 101-112
  • [2] Aichholzer W., Fritz H. G.: (1996) Charakterisierung der Starkerdestrukturierung bei der Aufbereitung von bioabbaubaren Polymerwerkstoffen. Starch/Stärke, 48, 434-444
  • [3] Aleksander J. R.: (1996) Starch in plastics. Cereal Foods World 41, 426-427
  • [4] Arevalo-Nino K., Sandoval C. F., Galan L. J., Imam S. H. Gordon S.H. Greene R.V.: (1996), Starch - based extruded plastic films and evaluation of their biodegradate properties. Biodegradation, 7, 231-237
  • [5] Avella M., Bonadies E., Martuscelli E., Rimedio R.: (2001) European current standardization for plastic packaging recoverable through composting and biodegradation. Polymers Testing 20, 517-521
  • [6] Bastioli C., Belloti V., Camia M., Del Giudice L., Rallis A.: (1994) Starch/vinylalcohol copolymer interactions, in: Biodegradable Plastics and Polymers. Eds Doi Y., Fukuda K., Elsevier Science B.V., Amsterdam, 203-213
  • [7] Bednarski W., Walkowski A., Lewandowicz G., Tomasik J.: (1997) Opakowania biodegradowalne - aspekty technologiczne i ekologiczne. Przemysł Spożywczy, 2, 33-35
  • [8] Bhatnagar S., Hanna M.A.: (1997) Modification of microstructure of starch extruded with selected lipids. Starch/Stärke, 49, 12-20
  • [9] Chapman G.M.: (1994) Status of technology and application of degradable products, in: ACS Symposium Ser. 575 „Polymers from Agricultural Coprodukts”, American Chemical Society, Washington, 29-47
  • [10] Christianson D. D., Fanta G. F., Bagley Е. В.: (1992) Complexing between starch and poly(ethylene-co-acrylic acid) viscosity and gel rheology of jet-cooked dispersion. Carbohydrate Polymers, 17, 221-226
  • [11] Cichoń Z., Miśniakiewicz M.: (2000) Analiza tendencji w opakowalnictwie żywności uwarunkowanych zmieniającymi się wymaganiami rynkowymi. Opakowanie, 10, 8-12
  • [12] Cunningham R. L., Carr M. E., Bagley Е. B., Gordon S. H., Greene R. V.: (1994) Formulations of Polyurethane foams with corn carbohydrates w: ACS Symposium Ser. 575 „Polymers from Agricultural Coprodukts”, American Chemical Society, Washington, 101-110
  • [13] Czerniawski B.: (2001) Postęp techniczny w dziedzinie opakowań z tworzyw sztucznych. Cz. 1, Opakowanie, 1, 26-28
  • [14] Czerniawski B.: (2001 ) Postęp techniczny w dziedzinie opakowań z tworzyw sztucznych. Cz. 2, Opakowanie, 2, 32-34
  • [15] Della Valle G., Boche Y., Colonna P., Vergnes B.: (1995) The extrusion behavior of potato starch. Carbohydrate Polymers, 28, 255-264
  • [16] Dziennik Ustaw Nr 69 z 6 lipca 2001 r., poz. 719, Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 30 czerwca 2001 r. w sprawie rocznych poziomów odzysku i recyklingu odpadów opakowaniowych i poużytkowych
  • [17] European Parliament and Council Directive 94/62/EC of 20 December 1994 on packaging and packaging waste. Document 394L0062
  • [18] Fabrycy E.: (1997) Tworzywa degradowalne jako alternatywa recyklingu materiałów polimerowych, w: Recykling materiałów polimerowych. Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa
  • [19] Figiel A., Zięba T.: (2001) Właściwości reologiczne tworzywa opakowaniowego sporządzonego z różnym udziałem skrobi ziemniaczanej. Zeszyty Naukowe Politechniki Warszawskiej, Inżynieria Systemów Bioagrotechnicznych, 8, 71-79
  • [20] Fornalski Z.: (2001) Obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania odpadami opakowaniowymi - nowe uregulowania prawne. Opakowania, 11, 6-9
  • [21] Fortuna T.: (1995) Skrobie modyfikowane w produkcji żywności. Żywność, Technologia, Jakość, 1, 3-7
  • [22] Fritz H. G., Aichholzer W., Seidenstucker T., Widmann В.: (1995) Abbaubare Polymerwerkstoffe auf der Basis nachwachsender Rohstoffe - Möglichkeiten und Grenzen. Starch/Stärke 47, 475-491
  • [23] Fritz J., Link U., Braun R.: (2001) Environmental impacts of biobased/biodegradable packaging. Starch/Stärke 53, 105-109
  • [24] Gambuś H., Golachowski A., Bala-Piasek A., Ziobro R., Nowotna A., Surówka K.: (1999) Functional properties of starch extrudates. Part I. Dependence of extrudates properties on starch water content. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, Series: Food Science and Technology, vol. 2, Issue 2
  • [25] Glenn G.M., Irving D.W.: (1995) Starch-based microcellular foams. Cereal Chemistry, 72, 155-161
  • [26] Glenn G. M., Miller R. E., Irving D. W.: (1996) Microcellular starch- -based foams, in: ACS Symposium Ser. 647 Agricultural Materials as Renewable Resources. American Chemical Society, Washington, 88-106
  • [27] Golachowski A.: (1998) Stosowanie skrobi i jej przetworów w przemyśle spożywczym. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Technologia Żywności XII, 328, 117-124
  • [28] Golachowski A.: (1998) Właściwości tworzywa biodegradowalnego sporządzonego z dodatkiem skrobi o różnym stopniu acetylacji. Materiały Konferencji Naukowej „Recykling tworzyw sztucznych" Politechnika Wrocławska, 67-70
  • [29] Golachowski A., Leszczyński W.: (1997), Właściwości tworzywa sporządzonego z polietylenu i skrobi modyfikowanych chemicznie. Żywność, Technologia, Jakość, 4, 13, 16-25
  • [30] Golachowski A., Michalski A.: (1998) Analiza porównawcza dla danych eksperymentalnych, określających właściwości nowego tworzywa typu skrobia-kopolimer-polietylen w oparciu o testy zgodności obszarów ufności krzywych regresji w modelach liniowych. Materiały XLV Sesji Biometrycznej, Poznań, 43-49
  • [31] Grabowska B.: (2000) Czynniki ekonomiczno demograficzne kształtujące rynek opakowań. Opakowanie, 12, 12-14
  • [32] Hales C.F.: (2001) Ocena funkcji marketingowych opakowań. Opakowanie, 2, 22-26
  • [33] Hirata T., Bhatnagar S., Hanna M. A.: (1997) Effect of Konjac and Curdlan to Corn Starch on Solubility of Extrudates, Starch/Stärke, 49, 283-288
  • [34] Jakowski S.: (2001) Tendencje rozwojowe w zakresie produkcji i stosowania opakowań w Polsce. Opakowanie (4), 38-40
  • [35] Jamroz J., Ciesielski W., Pielichowski K., Tomasik P.: (1998) Extrusion- cooking of potato starch and selected properties of the extrudates. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 7, 48, 89-97
  • [36] Jakowski S.: (2000) Topical problems connected with the environmental impact of post-use packaging waste. Opakowanie, I,16-17
  • [37] Jakowski S.: (2000) Jak ograniczyć ilość zużytych opakowań deponowanych na wysypiskach. Opakowanie, 11, 6-8
  • [38] Jakowski S.: (2000) Preferencje użytkowników oraz wymagania jakie powinno spełniać nowoczesne opakowanie. Opakowanie, 9, 12-14
  • [39] Jakowski S.: (2000) Przyczyny zastąpienia opakowań drewnianych przez opakowania z innych materiałów. Opakowanie, 5, 20-21
  • [40] Kamiński Z.: (1998), Stan Środowiska w Polsce. Raport Państwowej Inspekcji Ochrony Środowiska, Warszawa
  • [41] Kim M., Pometto III A. L.: (1994) Food packing potential of some novel degradable starch polyethylene plastic. Journal of Food Protection 57, 1007-1012
  • [42] Kozłowski M.: (1998), Podstawy recyklingu tworzyw sztucznych, Wydawnictwo Politechniki Wrocławskiej, Wrocław
  • [43] Krochta J. M., Mulder-Johnston de C.: (1996) Biodegradable polymers from agricultural products, in: ACS Symposium Ser. 647 Agricultural Materials as Renewable Resources, American Chemical Society, Washington, 120-140
  • [44] Krochta J. M., Mulder-Johnston de C.: (1997) Edible and biodegradable polymer films: challenges and opportunities. Food Technology 51, 2, 61-74
  • [45] Kuutti L., Peltonen J., Myllarinen P., Teleman O., Rorssell P.: (1998) AFM in studies of thermoplastic starches during ageing. Carbohydrate Polymers, 37, 7-12
  • [46] Lawton J. W.: (1996) Effect of starch type on the properties of starch containing films. Carbohydrate Polymers, 29, 203-208
  • [47] Lawton J. W., Fanta G. F.: (1994) Glycerol-plasticized films prepared from starch-poly(vinyl alcohol) mixtures: effect of poly(ethylene-co-acrylic acid). Carbohydrate Polymers, 23, 275-280
  • [48] Lawton J. W., Fanta G. F.: (1994) Glycerol-plasticized films prepared from starch polyvinyl alcohol) mixtures: effect of poly(ethylene-co-acrylic acid). Carbohydrate Polymers, 23, 275-280
  • [49] Leszczyński W.: (1995) Zastosowanie skrobi w produkcji wybranych wyrobów niespożywczych. Biuletyn Instytutu Ziemniaka, 5, 97-110
  • [50] Leszczyński W.: (1998) Zastosowanie skrobi do biodegradowalnych tworzyw opakowaniowych. Zeszyty Naukowe Akademii Rolniczej we Wrocławiu, Technologia Żywności XII, 328, 105-115
  • [51] Leszczyński W.: (1999) Biodegradowalne tworzywa opakowaniowe. Biotechnologia 2(45), 50-64
  • [52] Leszczyński W.: (2000) Możliwość stosowania tworzyw biodeg- radowalnych w produkcji opakowań. Materiały Konferencji Naukowej „Recykling Tworzyw Sztucznych", Politechnika Wrocławska, 153-158
  • [53] Leszczyński W.: (2000) Naturalne i sztucznie wywołane zróżnicowanie właściwości skrobi. Materiały XXXI Sesji Naukowej KTiChŻ PAN, Poznań, referaty, 227-235
  • [54] Leszczyński W.: (2001) Tworzywa opakowaniowe z udziałem skrobi. Cukiernictwo, V, (3), 16-17
  • [55] Leszczyński W.: (2001) Zróżnicowane właściwości skrobi. Przemysł Spożywczy, 55(3), 38-39
  • [56] Lim S. T., Jane J.L., Rajagapalan S., Seib P.A.: (1992) Effect of starch granule size on physical properties of starch filled polyethylene film. Biotechnology Progress, 8, 51-57
  • [57] Lourden D., Della Valle G., Colonna P.: (1995) Influence of amylose content on starch films and foams. Carbohydrate Polymers, 27, 261-270
  • [58] Nagai M., Tokugawa Y., Tsuda F., Iwasaki H.: (1994) Development of biodegradable material for loose fill packaging, in: Biodegradable Plastic and Polymer. Elsevier Science B.V., 459-463
  • [59] Nawrath C., Poirier Y., Somerville C.: (1995) Plant polymers for biodegradable plastics: cellulose, starch and polyhydroxyal- kanoates. Molecular Breeding, 1, 105-122
  • [60] Onteniente J. P., Etienne F., Bureau G., Prudhomme J. C.: (1996) Fully biodegradable lubricated thermoplastic starches: water on extruded samples. Starch/Stärke, 48, 10-16
  • [61] Orhan Y., Buyukgungor H.: (2000) Enhancement of biodegradability of disposable polyethylene in controlled biological soil. International Biodeterioration and Biodegradation, 45, 49-55
  • [62] Otey F. H., Westhoff R. P., Russel C.R.: (1977). Biodegradable films from starch and ethylene-acrylic acid copolymer Ind. Eng. Chem. Prod. Res. Dev., 16, 305-308
  • [63] Panfil-Kuncewicz H., Kuncewicz A.: (2001 ) Opakowania aktywne. Przemysł Spożywczy, 8, 72-76
  • [64] Pfannemuller В.: (1992) Struktura i właściwości skrobi i jej składników. Materiały IV Letniej Szkoły Skrobiowej, Kraków, 1-24
  • [65] Płomińska I.: (2001) Właściwości skrobi ziemniaczanej poddanej acetylacji i ekstruzji. Praca doktorska, Akademia Rolnicza we Wrocławiu
  • [66] Poutanen K., Forssell P. (1996) Modyfication of starch properties with plasticizers. TRIP 4, 128-132
  • [67] Rocznik statystyczny (1965), Główny Urząd Statystyczny, Warszawa
  • [68] Rocznik statystyczny (2000), Główny Urząd Statystyczny, Warszawa
  • [69] Röper H., Koch H.: (1990) The role of starch in biodegradable termoplastic materials. Starch/Stärke, 42, 4, 123-130
  • [70] Schroeter J., Endres H. J.: (1992) Eigenschaften thermoplastisch verarbeitet reiner Kartoffelstärke. Kunststoffe, 82, 1086-1089
  • [71] Scott G.: (1994) Environmental biodegradation of hydrocarbon polymers: initiation and control., w: „Biodegradable Plastics and Polymers” (Y. Doi, K. Fukuda - edit. Elsevier Science В. V., 79-91
  • [72] Soest J. J. G. van, Hylleman S.H.D., Wit D. de, Vliegenthart J.F.G.: (1996) Changes in the mechanical properties of thermoplastic potato starch in relation with in B-type crystallinity. Carbohydrate Polymers, 29, 225-232
  • [73] Soest J.J. G. van, Wit D. de, Vliegenthart J. F. G.: (1996) Mechanical properties of thermoplastic waxy maize starch. Journal of Applied Polymers Science. 1927-1937
  • [74] Spasówka Е., Rudnik Е.: (1999) Możliwości wykorzystania węglowodanów w produkcji biodegradowalnych tworzyw sztucznych. Przemysł Chemiczny, 78, 7, 243-248
  • [75] Stein T.M., Greene R.V.: (1997) Amino acids as plasticizers for starch - based plastics. Starch/Stärke, 49, 245-249
  • [76] Stepaniak L.: (1999) Opakowania biodegradowalne na bazie skrobi. Przemysł Spożywczy, 10, 18-19
  • [77] Szostak-Kotowa J.: (2000) Opakowania z tworzyw sztucznych rozkładane w środowisku. Opakowanie, 11, 18-20
  • [78] Tarnowski W. Z.: (2000) Opakowania papierowe na tle rynku opakowań. Opakowanie, 7, 10-15
  • [79] Walkowski A., Lewandowicz G.: (1994) Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 7, 15-18
  • [80] Walkowski A., Lewandowicz G., Fornal J.: (1995) Tworzywa biodegradowalne na bazie surowców skrobiowych Opakowanie, 3, 16-18
  • [81] Warczyński R.: (2000) Światowy rynek opakowań charakterystyka i tendencje rozwojowe. Opakowanie, 2, 24-26
  • [82] Wiedmar W., Strobel E.: (1991) Compounding of thermoplastic starch with twinscrew extrudes. Starch/Stärke, 43, 138-145
  • [83] Willet J.L., Jasberg B.K., Swanson C.L.: (1994) Melt rheology of termoplastic starch, in: ACS Sympsium Ser. 575 Polymers from Agricultural Coproducts, American Chemical Society, Washington, 50-68
  • [84] Yoshida Y., Uemura T.: (1994) Properties and applications of ,,Mater-Bi" in: Biodegradable Plastics and Polymers. Eds Doi Y., Fukuda K., Elsevier Science B.V., Amsterdam, 443-450
  • [85] Yu J., Chen S., Gao J., Zheng H., Zhang J., Lin T.: (1998) A study on the properties of starch/glycerine blend. Starch/Stärke, 50, 6, 246-250
  • [86] Zięba T., Błyskal В.: (2002) Biodegradacja tworzywa sporządzonego z polimerów syntetycznych i skrobi ziemniaczanej. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 3/32, 123-132
  • [87] Zięba T., Figiel A., Boruczkowska H.: (2000) Właściwości wytrzymałościowe folii biodegradowalnych wytworzonych metodą ekstruzji. Materiały Konferencji Naukowej Recykling Tworzyw Sztucznych, Politechnika Wrocławska, 159-166
  • [88] Zięba T., Leszczyński W., Gryszkin A.: (2002) Degradacja w środowiskach naturalnych tworzywa sporządzonego ze skrobi ziemniaczanej i tworzyw syntetycznych. Materiały II Sesji Naukowej Ziemniak spożywczy i przemysłowy oraz jego przetwarzanie, AR Wrocław, Polanica, 141-142
  • [89] Żakowska H.: (1997) Materiały degradowalne - alternatywa dla tradycyjnych opakowań z tworzyw sztucznych? Cz. 1. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 10, 6-7
  • [90] Żakowska H.: (1997) Materiały degradowalne alternatywa dla tradycyjnych opakowań z tworzyw sztucznych? Cz. 2. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 12, 36-38
  • [91] Żakowska H.: (1998) Czynniki decydujące o możliwości utylizacji opakowań poużytkowych. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo- -Warzywny, 8, 10-12
  • [92] Żakowska H.: (2000) Biodegradowalne materiały opakowaniowe przydatne do utylizacji przez kompostowanie. Przemysł Spożywczy, 8, 17-21
  • [93] Żakowska H.: (2001) Odpowiedzialność przedsiębiorców za odpady opakowaniowe. Przemysł Spożywczy, 8, 78-81
  • [94] Żakowska H.: (2001) Recykling opakowań poużytkowych z tworzyw sztucznych w Polsce. Opakowanie 6, 44-47

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9bf25d58-d47a-405e-8e02-ab3453fe8d94
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.