PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 56 | 06 |

Tytuł artykułu

Przydatnosc i jakosc warzyw dla zamrazalnictwa

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Do najważniejszych czynników decydujących o jakości warzyw należą: klimat, rodzaj gleby, nawożenie, poziom zawartości azotanów i azotynów, skażenie metalami ciężkimi, możliwość deszczowania, odmiana, stosowanie środków ochrony roślin, wartość odżywcza. Do grupy warzyw szczególnie przydatnych do mrożenia zaliczyć należy: marchew, groch zielony, fasolę szparagową zielonostrąkową i żóltostrąkową, kalafiory, kapustę brukselską, szpinak, jarmuż, kalarepę, brokuły i cebulę. Asortyment ten należałoby rozszerzyć o zielone szparagi i skorzonerę. W związku z ograniczonym stosowaniem nawozów mineralnych oraz środków ochrony roślin produkowane warzywa w Polsce z przeznaczeniem dla zamrażalnictwa charakteryzują się wysoką jakością.
EN
For the most important factors influencing the quality of vegetables are as follow: climate, type of soil, fertilization, nitrates and nitrites content, contamination with heavy metals, irrigation system, cultivars, pesticides and nutritious value. The following species especially very useful for freezing are mentioned: carrot, green peas, snap beans (green pods and yellow pods), cauliflower, Brussels sprouts, spinach, kale, kohlrabi, broccoli and onion. Green asparagus and scorzonera should enlarge the assortment of vegetable for freezing. Vegetables produced in Poland for freezing are of a very high quality due to limited use of mineral fertilizers and pesticides.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

56

Numer

06

Opis fizyczny

s.8,10-11

Twórcy

autor
  • Instytut Warzywnictwa, Skierniewice

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9b70f0dd-1861-47f3-ace2-8d88c805498a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.