PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1996 | 52 | 01 |

Tytuł artykułu

Escherichia coli, serotyp O157:H7 - czynnik etiologiczny zatruc pokarmowych u ludzi

Wydawca

-

Rocznik

Tom

52

Numer

01

Opis fizyczny

s.29-32,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Panstwowy Instytut Weterynaryjny, ul. Partyzantow 57, 24-100 Pulawy
autor

Bibliografia

  • 1. Abdul-Raouf U. M., Beuchat L. R., Ammow M. S.: Appl. Environ. Microbiol. 59, 1999, 1993.
  • 2. Anon.: Doc. ISO/ТС 34/SC9N233.
  • 3. Anon.: US FSIS Backgrounder. Requirements for Cooked Uncured Meat Products. Washington, 1993.
  • 4. Belongia E. A., Osterholm M. T., Soler J. T., Ammend D. A., Braun J. E., MacDonald K. L.: J. Am. Med. Ass. 269, 883, 1993.
  • 5. Bennet A.: Workshop: Foodborne Bacterial Pathogens. FEMS/SAB, University of Nottingham, 1994. Kserokopia wykładu.
  • 6. Beutin L., Geier D., Steinruck H.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 1040.
  • 7. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1984.
  • 8. Cardinal P.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 138.
  • 9. Chapman P. A., Wright D. J., Norman P.: Epidemiol. Inf. 102, 439, 1989.
  • 10. Dev V. J., Main M., Gould I.: Lancet 337, 1412, 1991.
  • 11. Dickie N., Speirs J. I., Akhtar M., Johnson W. M., Szabo R. A.: J. clin. Microbiol. 27, 1973, 1989.
  • 12. Dorn R. C.: J. Am. vet. med. Ass. 203, 1583, 1993.
  • 13. Dorn R. C., Angrick E. J.: J. clin. Microbiol. 29, 1225, 1991.
  • 14. Dorn R. C., Scotland S. M., Smith H. R., Willshaw G. A., Rowe B.: Epidemiol. Inf. 103, 83, 1989.
  • 15. Doyle M. P., Schoeni J. L.: Appl. Environ. Microbiol. 53, 2394, 1987.
  • 16. Gannon V. P. J., King R. K., Kim J. Y., Goldstein Thomas E. J.: Appl. Environ. Microbiol. 58, 3809, 1992.
  • 17. Glass K. A., Loeffelholz J. M., Ford J. P., Doyle M. P.: Appl. Environ. Microbiol. 58, 2513, 1992.
  • 18. Levine M. M.: J. Inf. Dis. 155, 377, 1987.
  • 19. MacDonald K. L., Osterholm M. T.: J. Am. Med. Ass. 269, 2264, 1993.
  • 20. MacDonald K. L., OʼLeary M. J., Cohen M. L., Norris P., Wells J. G., Nall E., Kobayashi J. M., Blake P. A.: J. Am. Med. Ass. 259, 3567, 1988.
  • 21. McGowan K. L., Wickersham E., Strockbine N. A.: Lancet, 1, 967, 1989.
  • 22. Martin M. L., Shipman L. D., Wells J. G., Potter M. E., Hedberg K., Wachsmunth I. K., Tauxe R. V., Davis J. P., Arnoldi J., Tilelli J.: Lancet 2, 1043, 1986.
  • 23. Montenegro M. A., Bulte M., Trumpf T., Aleksic S., Reuter G., Helmuth R.: J. clin. Microbiol. 28, 1417, 1990.
  • 24. Orskov F., Orskov I.: Lancet, 2, 276, 1987.
  • 25. Ostroff S. M., Griffin P. M., Tauxe R. V., Shipman L. D., Greene K. D., Wells J. G., Lewis J. H., Blake P. A., Kobayashi J. M.: Am. J. Epidem. 132, 239, 1990.
  • 26. Ostroff S. M., Kobayashi J. M., Lewis J. H.: J. Am. Med. Ass. 262, 355, 1989.
  • 27. Padhye N. V., Doyle M. P.: J. Food Prot. 55, 555, 1992.
  • 28. Palmer S. R.: 2nd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1986, s. 189.
  • 29. Remis R. S., MacDonald K. L., Riley L. W., Puhr N. D., Wells J. G., Davis B. R., Blake P. A., Cohen M. L.: Ann. Int. Med. 101, 624, 1984.
  • 30. Riley L. W., Remis R. S., Helgerson S. D., McGee H. B., Wells J. G., Dawis B. R., Herbert R. J., Olcott B. R., Johnson L. M., Hargrett N. T., Blake P. A., Cohen M. L.: New England J. Med. 308, 681, 1983.
  • 31. Rowe B.: 2nd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1986, s. 190.
  • 32. Rowe B.: Workshop: Foodborne Bacterial Pathogens, FEMS/SAB, University of Nottingham, 1994. Kserokopia wykładu.
  • 33. Ryan C. A., Tauxe R. V., Hosek G. W., Wells J. G., Stoesz P. A., McFadden H. W., Smith P. W., Wright G. F., Blake P. A.: J. Inf. Dis. 154, 631, 1986.
  • 34. Samadpour M., Liston J., Ongerth J. E., Tarr P. I.: Appl. Environ. Microbiol. 56, 1212, 1990.
  • 35. Sharp J. C. M., Dev V. J.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 130.
  • 36. Smith H. R., Scotland S. M.: J. Clin. Pathol., 46, 10, 1993.
  • 37. Spencer L. A.: J. Am. vet. med. Ass. 202, 1043, 1993.
  • 38. Spika J. S., Parsons J. E., Nordenberg D., Wells J. G., Gunn R. A., Blake P.A.: Pediatrics 109, 287, 1986.
  • 39. Stavric S., Buchanan B., Gleeson T. M.: J. Appl. Bacteriol. 74, 557, 1993.
  • 40. Stypułkowska-Misiurewicz H., Andziak J., Nowicki M.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 555.
  • 41. Tartakow J., Vorperian J. H.: Foodborne and waterborne diseases. Their epidemiologic characteristics. Avi Publ. Company, Inc. Westport, Connecticut, 1980.
  • 42. Thompson M. R., Brandwein H., Labine-Racke M., Gianella R. A.: J. clin. Microbiol. 20, 59, 1984.
  • 43. Wells J. G., Shipman L. D., Greene K. D., Sawers E. G., Green J. H., Cameron D. N., Downes F. P., Martin M. L., Griffin P. M., Ostroff S. M., Potter M. E., Tauxe R. V., Wuhsmuth I. K.: J. clin. Microbiol. 29, 985, 1991.
  • 44. Wray C., McLaren I. M., Caroll P. J.: Vet. Rec. 133, 439, 1993.
  • 45. Zaleski S. J.: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. WNT, Warszawa, 1985.
  • 46 Zhao T., Doyle M. P., Besser R. E.: Appl. Environ. Microbiol. 74, 557, 1993.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9b0960bb-0dfe-4f54-9c95-e343cee6465e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.