1. Abdul-Raouf U. M., Beuchat L. R., Ammow M. S.: Appl. Environ. Microbiol. 59, 1999, 1993.
2. Anon.: Doc. ISO/ТС 34/SC9N233.
3. Anon.: US FSIS Backgrounder. Requirements for Cooked Uncured Meat Products. Washington, 1993.
4. Belongia E. A., Osterholm M. T., Soler J. T., Ammend D. A., Braun J. E., MacDonald K. L.: J. Am. Med. Ass. 269, 883, 1993.
5. Bennet A.: Workshop: Foodborne Bacterial Pathogens. FEMS/SAB, University of Nottingham, 1994. Kserokopia wykładu.
6. Beutin L., Geier D., Steinruck H.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 1040.
7. Burbianka M., Pliszka A., Burzyńska H.: Mikrobiologia żywności. PZWL, Warszawa, 1984.
8. Cardinal P.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 138.
9. Chapman P. A., Wright D. J., Norman P.: Epidemiol. Inf. 102, 439, 1989.
10. Dev V. J., Main M., Gould I.: Lancet 337, 1412, 1991.
11. Dickie N., Speirs J. I., Akhtar M., Johnson W. M., Szabo R. A.: J. clin. Microbiol. 27, 1973, 1989.
12. Dorn R. C.: J. Am. vet. med. Ass. 203, 1583, 1993.
13. Dorn R. C., Angrick E. J.: J. clin. Microbiol. 29, 1225, 1991.
14. Dorn R. C., Scotland S. M., Smith H. R., Willshaw G. A., Rowe B.: Epidemiol. Inf. 103, 83, 1989.
15. Doyle M. P., Schoeni J. L.: Appl. Environ. Microbiol. 53, 2394, 1987.
16. Gannon V. P. J., King R. K., Kim J. Y., Goldstein Thomas E. J.: Appl. Environ. Microbiol. 58, 3809, 1992.
17. Glass K. A., Loeffelholz J. M., Ford J. P., Doyle M. P.: Appl. Environ. Microbiol. 58, 2513, 1992.
18. Levine M. M.: J. Inf. Dis. 155, 377, 1987.
19. MacDonald K. L., Osterholm M. T.: J. Am. Med. Ass. 269, 2264, 1993.
20. MacDonald K. L., OʼLeary M. J., Cohen M. L., Norris P., Wells J. G., Nall E., Kobayashi J. M., Blake P. A.: J. Am. Med. Ass. 259, 3567, 1988.
21. McGowan K. L., Wickersham E., Strockbine N. A.: Lancet, 1, 967, 1989.
22. Martin M. L., Shipman L. D., Wells J. G., Potter M. E., Hedberg K., Wachsmunth I. K., Tauxe R. V., Davis J. P., Arnoldi J., Tilelli J.: Lancet 2, 1043, 1986.
23. Montenegro M. A., Bulte M., Trumpf T., Aleksic S., Reuter G., Helmuth R.: J. clin. Microbiol. 28, 1417, 1990.
24. Orskov F., Orskov I.: Lancet, 2, 276, 1987.
25. Ostroff S. M., Griffin P. M., Tauxe R. V., Shipman L. D., Greene K. D., Wells J. G., Lewis J. H., Blake P. A., Kobayashi J. M.: Am. J. Epidem. 132, 239, 1990.
26. Ostroff S. M., Kobayashi J. M., Lewis J. H.: J. Am. Med. Ass. 262, 355, 1989.
27. Padhye N. V., Doyle M. P.: J. Food Prot. 55, 555, 1992.
28. Palmer S. R.: 2nd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1986, s. 189.
29. Remis R. S., MacDonald K. L., Riley L. W., Puhr N. D., Wells J. G., Davis B. R., Blake P. A., Cohen M. L.: Ann. Int. Med. 101, 624, 1984.
30. Riley L. W., Remis R. S., Helgerson S. D., McGee H. B., Wells J. G., Dawis B. R., Herbert R. J., Olcott B. R., Johnson L. M., Hargrett N. T., Blake P. A., Cohen M. L.: New England J. Med. 308, 681, 1983.
31. Rowe B.: 2nd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1986, s. 190.
32. Rowe B.: Workshop: Foodborne Bacterial Pathogens, FEMS/SAB, University of Nottingham, 1994. Kserokopia wykładu.
33. Ryan C. A., Tauxe R. V., Hosek G. W., Wells J. G., Stoesz P. A., McFadden H. W., Smith P. W., Wright G. F., Blake P. A.: J. Inf. Dis. 154, 631, 1986.
34. Samadpour M., Liston J., Ongerth J. E., Tarr P. I.: Appl. Environ. Microbiol. 56, 1212, 1990.
35. Sharp J. C. M., Dev V. J.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 130.
36. Smith H. R., Scotland S. M.: J. Clin. Pathol., 46, 10, 1993.
37. Spencer L. A.: J. Am. vet. med. Ass. 202, 1043, 1993.
38. Spika J. S., Parsons J. E., Nordenberg D., Wells J. G., Gunn R. A., Blake P.A.: Pediatrics 109, 287, 1986.
39. Stavric S., Buchanan B., Gleeson T. M.: J. Appl. Bacteriol. 74, 557, 1993.
40. Stypułkowska-Misiurewicz H., Andziak J., Nowicki M.: 3rd World Congress Foodborne Inf. Intox., Berlin, 1992, s. 555.
41. Tartakow J., Vorperian J. H.: Foodborne and waterborne diseases. Their epidemiologic characteristics. Avi Publ. Company, Inc. Westport, Connecticut, 1980.
42. Thompson M. R., Brandwein H., Labine-Racke M., Gianella R. A.: J. clin. Microbiol. 20, 59, 1984.
43. Wells J. G., Shipman L. D., Greene K. D., Sawers E. G., Green J. H., Cameron D. N., Downes F. P., Martin M. L., Griffin P. M., Ostroff S. M., Potter M. E., Tauxe R. V., Wuhsmuth I. K.: J. clin. Microbiol. 29, 985, 1991.
44. Wray C., McLaren I. M., Caroll P. J.: Vet. Rec. 133, 439, 1993.
45. Zaleski S. J.: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. WNT, Warszawa, 1985.
46 Zhao T., Doyle M. P., Besser R. E.: Appl. Environ. Microbiol. 74, 557, 1993.