PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 09 | 3 |

Tytuł artykułu

Charakterystyka wybranych szczepow Lactobacillus acidophilus i ich przezywalnosc w soku marchwiowym

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy scharakteryzowano dwa szczepy potencjalnie probiotycznych bakterii Lactobacillus acidophilus pod względem przeżywalności w środowisku kwaśnym o pH zbliżonym do pH żołądka, a także pH odpowiadającemu kwasowości soku z marchwi. Ponadto zbadano tolerancję tych szczepów na żółć. Badania te wykazały wysokie prawdopodobieństwo przeżycia obydwu szczepów w zróżnicowanych warunkach przewodu pokarmowego człowieka. Próba aplikacji tych bakterii do pasteryzowanego soku z marchwi pozwala wnioskować o możliwości otrzymania nowego produktu probiotycznego charakteryzującego się wysoką wartością odżywczą i dietetyczną.
EN
This paper describes two potentially probiotic Lactobacillus acidophilus bacterial strains, as far as their survival rate in acid environment of pH close to that of a stomach as well as pH equal to that of a carrot juice. Moreover, the tolerance of the strains to bile was investigated. The experiments proved that the survival rate of both strains and consequently the probability that they will survive in adverse environment of gastrointestinal tract is satisfied. The application of these bacteria to the pasteurised carrot juice allows to believe that it is possible to acquire a new probiotic product characterised by a high nutrition and dietetic value.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

09

Numer

3

Opis fizyczny

s.55-65,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, ul.Wojska Polskiego 31, 60-624 Poznan
autor

Bibliografia

  • [1] Banach W., Bucholc B., Wójcik B.: Charakterystyka szczepów Lactobacillus wchodzących w skład preparatów farmaceutycznych. Med. Dośw. Mikrobiol, 2001, 53 (2), 143.
  • [2] Brassart D., Schiffrin E.J.: The use of probiotics to reinforce mucosal defence mechanisms. Trends Food Sci. Technol., 1997,10 (8), 321.
  • [3] Buck L. M., Gilliland S. E.: Comparisons of Freshly Isolated Strains of Lactobacillus acidophilus of Human Intestinal Origin for Ability to Assimilate Cholesterol During Growth. J. Dairy Sci., 1994, 77,2929.
  • [4] Gilliland S. E., Walker D. K.: Factors to Consider When Selecting a Culture of Lactobacillus acidophilus as a Dietary Adjunct to Produce a Hypocholesterolemic Effect in Humans. J. Dairy Sci., 1990,73,905.
  • [5] Goldin B.R.: Health benefits of probiotics. Br. J. Nutr., 1998, 80 (4) Suppl., 2, 203.
  • [6] Gopal A., Shah N. P., Roginski H.: Bile tolerance, taurocholate and cholesterol removal by Lactobacillus acidophilus and Bifidobacterium spp. Milchwissenschaft, 1996, 51 (11), 619.
  • [7] Gupta P.K., Mital B. K., Garg S. K.: Characterization of Lactobacillus acidophilus strains for use as dietary adjunct. Int. J. Food Microbiol., 1996, 29, 105.
  • [8] Hood S. K., Zottola E. A.: Effect of low on the ability of Lactobacillus acidophilus to survive and adhere to human intestinal cells. J. Food Sci., 1998, 53 (5), 514.
  • [9] Kołożyn- Krajewska D.: Żywność probiotyczna w aspekcie bezpieczeństwa zdrowotnego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2001, 4 (29), Supl., 93.
  • [10] Łaniewska - Moroz Ł., Nalepa B., Roczniakowa B.: Fermentowane soki warzywne o właściwościach probiotycznych. Przem. Spoż., 1996, 50 (10), 39.
  • [11] Łaniewska - Moroz Ł., Roczniakowa B.: Szczepionka do produkcji fermentowanego soku z buraków ćwikłowych. Przem. Spoż., 1993, 8 (47), 222.
  • [12] Motyl I., Libudzisz Z.: Właściwości probiotyczne bakterii mlekowych i ich wykorzystanie w przetwórstwie mleczarskim. Przegl. Mlecz., 1996, 3, 72.
  • [13] Shortt C.: The probiotic century: historical and current perspectives. Trend Food Sci. Technol., 1999, 10,411.
  • [14] Steer T., Carpenter H., Tuohy K., Gibson G.R.: Perspectives on the role of the human gut microbiota and its modulation by pro- and prebiotics. Nutr. Res. Rev., 2000,13 (2), 229.
  • [15] Warmińska - Radyko I., Łaniewska- Moroz Ł., Kujawa K.: Bakterie propionowe w fermentowanych sałatkach warzywnych. Przem. Spoż., 1997, 7 (51), 38.
  • [16] Walker D. K., Gilliland S. E., Relationships Among Bile Tolerance, Bile Salt Deconjugation, and Assimilation of Cholesterol by Lactobacillus acidophilus. J. Dairy Sci., 1992, 76, 956.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9b03e48e-1caf-487d-b755-977066146381
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.