PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 47 | 4 |

Tytuł artykułu

Estimation of the dietary exposure to pesticide residues in Polish crops in 2006

Warianty tytułu

PL
Ocena ryzyka zagrozena zdrowia ludzi pozostalosciami srodkow ochrony roslin w polskich plodach rolnych w roku 2006

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The most important factors influencing the human development and health condition are nutrition habits. The quality of food including first of all health safety as well as usable attributes of products often decides about the consumer choice. Safe food should be characterized by both, adequate nutritive value and the tolerably low content of substances which presence could be a risk and threat for health, e.g. pesticide residues. The aim of the study was to estimate long-term and short-term intake of pesticide residues in Polish fruit and vegetables in 2006. The estimation of dietary exposure was based on pesticide residue data from official control of domestic crops carried out by Institute of Plant Protection and on British food consumption data. The estimated dietary intake has shown the chronic dietary exposure of consumers to the pesticide residues in 2006 in Polish crops was relatively low. For fourteen pesticide residues found in apples the long-term intake did not exceed for adult 1.4% and for toddlers 7.6% of the ADI calculated for each compound and respectively 5.1% and 28.3% of the ADI for all compounds total. For eleven residues found in black currants the data were respectively for adult 1.1% and for toddlers 3.3% of the ADI calculated for each compound and 3.3% and 10.3% of the ADI for all compounds total. The long-term exposure values for other 29 commodities were much lower than those for black currant. An acute dietary exposure was estimated for residues of endosulfan in black currants, fenhexamid in raspberries and captan in sour cherries. An acute dietary exposure did not exceed 18.9% for adults and for toddlers 43.2% of the ARfD. The results show that Polish fruit and vegetables are safe in long- as well as in short-term nutrition.
PL
Jednym z ważniejszych czynników mających wpływ na rozwój człowieka i stan jego zdrowia jest sposób żywienia. Jakość żywności obejmuje przede wszystkim bezpieczeństwo zdrowotne, często decydujące o ich wyborze przez konsumenta. Żywność powinna charakteryzować się zarówno odpowiednią wartością odżywczą, jak i możliwie niską zawartością substancji, których obecność może stanowić ryzyko dla zdrowia, na przykład pozostałości środków ochrony roślin. Celem badań było szacowanie krótko- i długoterminowego pobrania pozostałości środków ochrony roślin wraz ze spożywanymi w 2006 roku polskimi owocami i warzywami. Szacowanie narażenia dietetycznego oparto na danych dotyczących pozostałości wykrytych podczas urzędowej kontroli polskich płodów rolnych przeprowadzonych w Instytucie Ochrony Roślin oraz spożycia żywności - z braku danych polskich - w Wielkiej Brytanii. Wyniki badań pobrania długoterminowego wykazało, że narażenie polskich konsumentów spożywających polskie warzywa i owoce było względnie niskie. Obliczone narażenie chroniczne poprzez pozostałości 14 związków oznaczonych w jabłkach nie przekraczało dla pojedynczych związków 1,4% dopuszczalnego pobrania (ADI) dla dorosłych i 7,6% dla małych dzieci, a dla sumy wszystkich znalezionych związków odpowiednio 5,1% i 28,3%. W czarnej porzeczce wykryto 11 związków i oszacowane narażenie wyniosło odpowiednio 1,1% i 3,3% oraz 3,3% i 10,3%. Dla pozostałych 29 badanych płodów rolnych oszacowane narażenie było znacząco niższe. Narażenie krótkoterminowe obliczone dla wykrytych, przekraczających dopuszczalne, pozostałości endosulfanu w czarnej porzeczce nie przekraczały 18,9% ostrej dawki referencyjnej (ARfD) dla dorosłych i 43,2% dla małych dzieci. Narażenie oszacowane dla pozostałych produktów było jeszcze niższe. Przeprowadzone badania wykazały, że polskie owoce i warzywa są „bezpieczne" dla małych i dorosłych konsumentów w trakcie całego ich życia, jak i w przypadkach incydentalnych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

47

Numer

4

Opis fizyczny

p.469-476,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Plant Protection, Wladyslawa Wegorka 20, 60-318 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • Gnusowski B., Nowacka A. 2005. Ocena ryzyka zagrożenia zdrowia ludzi pozostałościami środków ochrony roślin w polskich płodach rolnych w roku 2004. Próg. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 45: 72-77.
  • Grenzwerte für die gesundheitliche Bewertung von Pflanzenschutzmittelrückständen. 2006. Information Nr. 002/2006 des BfR vom 4. Januar 2006.
  • Guidelines for predicting dietary intake (revised). 1997. World Health Organization, WHO/FSF/FOS/97.7.
  • Hamilton D.J., Holland P.T., Ohlin B., Murray W.J., Ambras A., Baptista De G.C., Kovacicova J. 1997. Optimum use of available residue data in the estimation of dietary intake of pesticides. Pure Appl. Chem. 69:1373-1410.
  • Inventory of ICPS and other WHO pesticide evaluations and summary of toxicological evaluations performed by the Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR). 2003. World Health Organization, WHO/PCS/02.3 http://www.who.int/pcs/New intake calculation models for consumer intake assessments 2006. Pesticides Safety Directorate. http://psd08.pesticides.gov.uk/print.asp?id=1687&link=%2Fuploadedfiles%2FChronic%5Fintake%5Fguidance%5Fverl%2Epdf
  • Nowacka A., Gnusowski B. 2006. Ocena ryzyka zagrożenia zdrowia ludzi pozostałościami środków ochrony roślin w polskich płodach rolnych w roku 2005. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 46(1): 527-535.
  • Nowacka A., Gnusowski B., Malec M., Dąbrowski J., Walorczyk S., Drożdżyński D., Wójcik A., Barylska E., Ziółkowski A., Chmielewska E., Giza I., Sztwiertnia U., Łozowicka B., Kaczyński R, Szpyrka E., Rupar J., Rogozińska K., Kuźmenko A., Michel M., Sadło S. 2007. Pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych (rok 2006). Próg. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 47(4): 79-91.
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 kwietnia 2004 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chemicznych środków ochrony roślin, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni. 2004. Dz. U. nr 85, poz. 801 (with subsequent alterations).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-9aab8094-1fdc-45a2-ba4e-ab232be910fd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.