PL
W referacie przedstawiono klasyczne i najnowsze metody w dziedzinie oceny autentyczności soków owocowych. Znajomość zawartości i rodzajów antocyjanów, (jak np. arbutyna czy florydzyna), a także karotenoidów w owocach stanowi znakomite narzędzie do wykrywania zafałszowań w sokach. Inne znane techniki, stosowane szczególnie w przypadku soków z owoców cytrusowych, to oznaczanie flawonoidów i polimetoksylowanych flawanów. Oprócz techniki HPLC stosowane są też metody jonochromatograficzne do oznaczania śladowych ilości kwasów organicznych, alkoholi, pochodnych cukrów, celobiozy i oligosacharydów. Innym narzędziem jest metoda kapilarnej chromatografii gazowej, pozwalająca wykryć obecność fruktozy po inwersji sacharozy, skrobi lub inuliny.
EN
In the lecture there are presented classic and newest methods for judging the authenticity of fruit juices. Knowledge of content and kinds of anthocyanines (as arbutin or phloridin) and also carotenoids in the fruits is powerful tool for detecting of the adulterations in the juices. The other known techniques used especially in the case of citrus juices there are detecting of flavonoids and polymethoxylated flavones. Beside HPLC technique there are used the methods ionochromatographic methods for detection of minor organic acids, alcohols, sugar derivatives, cellobiose and oligosaccharides. The other tool is the capillary GC-method that is able to detect the presence of fructose after the inversion of saccharose, starch and inulin.