PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Production of cocoa butter replacer from rapeseed oil hydrogenated with fresh and spent nickel catalyst

Warianty tytułu

PL
Zastosowanie tradycyjnego katalizatora niklowego swiezego i uzywanego do otrzymywania namiastki masla kakaowego z uwodornionego oleju rzepakowego

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The possibility of application of rapeseed oil hydrogenated with fresh and spent (previously used for rapeseed hydrogenation) nickel catalyst for the production of cocoa butter replacer has been examined. Because the fat hydrogenated with spent catalyst had similar properties to the fat obtained with industrial sulfur-modified nickel catalyst (ISMN catalyst), the rapeseed oil was hydrogenated with spent catalyst to iodine values (ca. 76) similar for ISMN catalyst. The hydrogénation mechanism with fresh nickel catalyst is different, therefore, during its usage oil was hydrogenated to lower iodine values (65-59). The hydrogenated rapeseed oil with fresh and spent nickel catalyst was fractionated by crystallisation from acetone to obtain a cocoa butter replacer. The crystallisation conditions were the same as in the case of the fat obtained with ISMN catalyst. The temperature of the first crystallisation was 22°C, and 2°C during the second one. Using spent catalyst, the replacer was obtained with the similar yield (over 60%) as with ISMN catalyst. The physical properties and chemical composition of both replacers were also similar. Applying fresh nickel catalyst, the cocoa butter replacer had similar physical properties but different chemical composition. The replacer contained about 10% higher amount of saturated fatty acids and nearly 20% less of trans isomers than the one obtained with sulfur-modified nickel catalysts. The results show that both fresh and spent nickel catalysts may be applied for the production of cocoa butter replacer.
PL
Badano możliwość otrzymania namiastek masła kakaowego, typu CBR (cocoa butter replacer) z oleju rzepakowego uwodornionego na katalizatorze niklowym świeżym i "używanym" (wcześniej stosowanym w procesie uwodornienia oleju rzepakowego). Tłuszcz uwodorniony na katalizatorze "używanym" miał właściwości zbliżone do tłuszczu otrzymanego na przemysłowym katalizatorze modyfikowanym siarką, dlatego też olej rzepakowy na katalizatorze "używanym" uwodorniano do podobnej liczby jodowej (ok.76) jak na przemysłowym katalizatorze modyfikowanym siarką (tab. 2, rys. 4). Mechanizm działania świeżego katalizatora niklowego jest inny, dlatego też przy jego użyciu olej uwodorniano do niższych wartości L J (65-59). Olej rzepakowy uwodorniony na świeżym i "używanym" katalizatorze niklowym poddano frakcjonowanej krystalizacji z acetonu w celu otrzymania namiastek masła kakaowego. Parametry krystalizacji były takie same jak w przypadku tłuszczu otrzymanego na przemysłowym katalizatorze modyfikowanym siarką [Pawłowicz et al., 1996]. Temperatura pierwszej krystalizacji wynosiła 22°C, a drugiej 2°C. Namiastkę przy użyciu katalizatora "używanego" otrzymano z podobną wydajnością (ponad 60%) jak przy użyciu przemysłowego katalizatora modyfikowanego siarką i posiadała ona podobne właściwości fizyczne i skład chemiczny (tab. 2). Stosując świeży katalizator niklowy otrzymano namiastkę masła kakaowego o podobnych właściwościach fizycznych, jednak o innym składzie chemicznym (tab. 1, rys. 3). Posiadała ona ok. 10% więcej kwasów nasyconych i prawie 20% mniej izomerów trans niż namiastki otrzymane z zastosowaniem katalizatorów modyfikowanych siarką. Jednak otrzymano ją ze znacznie niższą wydajnością (42-44%). Powyższe wyniki pokazują, że zarówno świeży katalizator niklowy jak i katalizator niklowy "używany" mogą być stosowane do otrzymywania namiastek masła kakaowego.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.81-90,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Gdanska, ul.G.Narutowicza 11-12, 80-952 Gdansk-Wrzeszcz

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-99c97077-c8dc-4eeb-9d14-7c23721c1eb7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.